Skovvangskolens arbejde med at gøre deres PLC sprogvenligt er noget af det, de andre skoler i netværket gerne vil lære noget af.

Første danske skole udnævnt til Language Friendly School

Skovvangskolen i Aarhus har fået betegnelsen Language Friendly School. ”Det lukker os ind i et internationalt netværk af skoler, hvor jeg håber, vi kan hente en masse inspiration, visioner og praksis og få øje på egne blinde vinkler til gavn for vores elever”, fortæller viceskoleleder Frank Hansen. 

Publiceret Senest opdateret

Det anslås at over 200 millioner skolebørn i verden bliver undervist på et sprog, de ikke forstår, og mange steder bliver børn straffet for at tale deres modersmål. Visionen for organisationen Language Friendly Schools er, at alle børn har tilgang til et sprogvenligt læringsmiljø, hvor de føler sig accepterede og værdifulde som dem de er, og at intet barn i 2030 bliver straffet for at tale sit modersmål. 

Kristin Vilhjalmsdottir, som arbejder med at hjælpe skoler med deres flersprogsindsats, har længe været i dialog med de to kvinder, der har taget initiativ til organisationen, for at finde en skole i Danmark, der kunne leve op til sådan en forpligtelse. 

Det lykkedes med Skovvangskolen i Aarhus, som har gennemgået ansøgningsprocessen og nu er blevet optaget i det internationale netværk, som tæller skoler fra så forskellige lande som Kina, Holland, England, Spanien og Canada.  

"Jeg synes det er helt forrygende, at vi nu har en Language Friendly School i Danmark - og det er også den første i Norden. Jeg håber, det kan inspirere til flere af slagsen - ikke på grund af etiketten, men for at flere børn og deres sprog kan blomstre", siger Kristin Vilhjalmsdottir.

Savner tid til at sparre om visioner

Skovvangskolens elever har rigtigt mange forskellige modersmål, og de har længe arbejdet med at gøre skolen mere sprogligt inkluderende. Blandt andet ved at gøre skolens PLC sprogvenligt. 

"At vi har ansøgt om at komme ind i det internationale netværk ligger i forlængelse af det. Men det handler også om at få nogle at sparre med. Der er blevet sparet på de lokale DSA-netværk gennem mange år, så ofte kommer de mest til at handle om det instrumentelle - hvordan tester vi og hvornår. Der blive ikke talt så meget om visioner for området, og der er ikke tid nok til at sparre med hinanden", fortæller viceskoleleder Frank Hansen.

Language Friendly School

I netværket Language Friendly Schools skal skolerne have en udviklet en sprogplan, der involverer alle skolens ansatte og elever, og som fremmer et inkluderende og sprogvenligt læringsmiljø.

Man kan læse mere om netværket her.

I det internationale netværk håber han, at de kan hente inspiration fra de andre skolers erfaringer. 

"Vi har tidligere set det med de syriske børn, og nu står vi i det med de ukrainske, som er ved at blive udsluset fra modtageklasserne. Hvordan kan vi blive endnu bedre til at tage deres sproglige og kulturelle resurser ind og anerkende deres livshistorier?", siger Frank Hansen.

Nogle gange løber vi alle samme vej

Anne-Birgitte Buch, som er indskolingskoordinator på skolen og har været tovholder på skolens sprogforløb, glæder sig til at både hun og skolens DSA-lærere kan får nye mennesker at sparre med. 

"Vi bidrager jo alle med noget forskelligt, og det skal vi bruge konstruktivt. Vores udskolingselever har haft stor glæde af at samarbejde med udlandet, og jeg glæder mig til, at vi også får mulighed for at udveksle ideer og erfaringer og blive klogere med skolefolk fra andre lande", siger hun. 

Viceskoleleder Frank Hansen fortæller, at de andre landes skoler har været meget nysgerrige på Skovvangskolens arbejde med det sprogvenlige PLC. Han håber at skolerne fra de andre lande har lignende projekter, de kan lære af.

"Jeg er personligt blevet meget optaget af, hvad de gør i andre lande, for nogle gange er det komplet modsat af, hvad der bliver prædiket herhjemme. Vi kan i Danmark være slemme til alle sammen at gå én vej. Nogle gange løber vi med en tendens eller trend, og der kan det være meget brugbart at se uden for landets grænser og opdage, at det ikke er eneste farbare vej. Jeg håber, de kan vise os vores blinde vinkler", siger han.