Det blev elever fra hele landet, som fik medaljer og pokaler med hjem fra DM i fagene. Se vinderne i boksen nedenfor.
Det blev elever fra hele landet, som fik medaljer og pokaler med hjem fra DM i fagene. Se vinderne i boksen nedenfor.

Danmarksmestrene i dansk, matematik og idræt er fundet

370 elever har i dag dystet ved regions- og landsmesterskaberne i DM i fagene. Nu er danmarksmestrene kåret.

Publiceret

VINDERNE

Danmarksmester i dansk: Lucas Toft, Stolpedalsskolen

Danmarksmester i matematik: Yang Li, Korsager Skole

Danmarksmester i idræt: Tobias Nis Johannesen, Rathlouskolen

Danmarksmester i fagene - hold: 9.F - Campus, Campusskolen

I opgaverne skulle eleverne blandt andet optage en video med gymnastikbevægelser, ligesom der også i fagene matematik og dansk skulle laves video.
I opgaverne skulle eleverne blandt andet optage en video med gymnastikbevægelser, ligesom der også i fagene matematik og dansk skulle laves video.
Nørresundby Idrætscenter var fuld af god stemning, da 370 elever og mere end 250 tilskuere var til DM i fagene i dag.
Nørresundby Idrætscenter var fuld af god stemning, da 370 elever og mere end 250 tilskuere var til DM i fagene i dag.
Lærer Preben Rasmussens elever fra Hyldgårdsskolen gik ikke tomhændede fra DM i fagene - de blev Midtjyllands regionsmestre i holdkonkurrencen.
Lærer Preben Rasmussens elever fra Hyldgårdsskolen gik ikke tomhændede fra DM i fagene - de blev Midtjyllands regionsmestre i holdkonkurrencen.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hovederne er bøjede helt ned mod opgavearket, og der bliver bidt i enden af en blyant. Koncentrationsrynker træder frem, og en hånd skyder i vejret med et spørgsmål til dommerne.

På lange rækker i Nørresundby Idrætscenter har elever fra 8. og 9. klasse hele dagen siddet helt opslugte af at løse dansk-, matematik- og idrætsopgaver - dystende for at blive danmarksmestre i fagene. 

I to haller har stemningen op til aflevering båret tydeligt præg af, at eleverne kæmpede hårdt for at vise, at de var dygtige til fagene. Og det er lige præcis dét, DM i fagene er sat i verden for: At gøre det sejt at være dygtig, fortæller Jens Vase, formand for Danske Skoleelever, som står bag konkurrencen sammen med en lang række samarbejdspartnere.

"Vi vil gerne være med til at sikre, at der bliver en anden kultur på skolerne, hvor der er bedre plads til at stræbe efter at være dygtig. Det skal være sejt at ville skolen og engagere sig i fagene. Så det er vildt at se alle de elever, der har taget turen hele vejen til Nørresundby i dag for at deltage", siger han og tilføjer:

"Det er smukt, at samfundet vil hjælpe de udsatte eller udfordrede elever, som har det svært, men det er vigtigt, at man ikke glemmer de dygtigste elever i processen. Jeg tror på, vi sagtens kan gøre begge dele, blandt andet med DM i fagene."

Et Boost til selvtilliden

Hele dagen har de to haller summet af aktivitet, for 370 elever fra hele landet har deltaget individuelt eller i hold. Med sig har eleverne en lang række klassekammerater, forældre og lærere, som har heppet på dem - både i formiddag ved regionsmesterskaberne og efter frokost, hvor de ti bedste hold og enkeltpersoner fra formiddagens to opgaverunder er gået videre til landsmesterskabet.

En af dem er lærer Preben Rasmussen fra Hyldgårdsskolen i Ikast. Han er afsted med et hold af elever fra en 9. klasse, han blandt andet underviser i matematik - og det var elevernes eget initiativ at deltage, fortæller han.

"Det var nogle piger, som foreslog det, og så hoppede jeg straks med på vognen. Vi har brugt et par timer på træningsopgaver, før de deltog i kvalifikationen online, og op til i dag har vi brugt lidt tid på at snakke dagen igennem - på mental forberedelse, fordi eleverne var lidt nervøse for, om de var gode nok."

Det viste holdet sig bestemt at være - det var nemlig var ét af de ti hold, som gik videre til landsmesterskabet, hvor de hev sejren hjem som Region Midtjyllands mestre. Det er Preben Rasmussen forståeligt nok rigtig glad for.

"Det er rigtig fedt! Jeg håber, det giver dem et selvtillidsboost, at de lykkedes med det - at de opdager, at de godt kan. Det har været en super dag."

Opgaverne skal give mening for eleverne

Opgaverne har alle været casebårne, fordi en del af målet med DM i fagene er, at eleverne skal blive bedre til at koble skolens fag med omverdenen.

Deltagerne har blandt andet skullet hjælpe et supermarked med løsninger til at undgå madspild, mens der også er blevet dystet på tværs af fagene i at lave en atletikhal. Her skulle deltagerne udregne løbe- og tennisbaners størrelse og placering, foreslå forskellige aktiviteter og lave en brochure og et slogan om hallen.  Det har været spændende, men også hårdt, fortæller deltagerne.

Fra Skovbyskolen i Skanderborg Kommune har tre piger fra 8. klasse kvalificeret sig til regionsmesterskaberne i matematik, og de er glade for at være med i konkurrencen:

"Hele vores klasse svarede på opgaverne for at kvalificere sig, så det er sejt, at vi er tre, som er gået videre. Det har været rigtig hyggeligt at være med, og jeg vil gerne med igen næste år - også selvom den første prøve var lidt svær", lyder det fra Cæcilie. Hendes klassekammerat Mette supplerer:

"Opgaverne var på 9. klasseniveau, så vi skulle bruge meget hjælp til at komme i gang, fordi det var ting, vi ikke havde lært endnu i 8. Men i anden runde var jeg i gruppe med nogen, som var ældre end mig, så der kunne vi hjælpe hinanden. Og det var hyggeligt at arbejde sammen med nogen, jeg ikke kendte".

"Der er godt nok stress på til sidst!"

Tre drenge fra 9. klasse på Svenstrup Skole i Aalborg Kommune har deltaget i holdkonkurrencen med fem af deres venner. Det var en af deres kammerater, som foreslog, at de skulle lave et hold - og det har været sjovt at være med, mener de.

"Det har været rigtig fint at være med, og vi har været gode til at hjælpe hinanden i gruppen, så man er med til det, man er bedst til. Men der er godt nok stress på til sidst inden aflevering!" fortæller Mathias, og Frederik giver ham helt ret:

"Det har været lidt svært at forstå opgaverne lige i starten, men da vi kom lidt mere ind i det, er det gået rigtig fint."

Fra Svenstrup Skole er der også elever, som deltager i de individuelle konkurrencer - og både elever fra 8. og 9. klasse er med, mens flere af deres lærere har meldt sig som dommere.

Elever fra hele landet endte med at få medaljer og pokaler med hjem fra DM i fagene, se alle vinderne i faktaboksen.

Powered by Labrador CMS