Støttepartiernes forventning om at undervisningsministeren ville fjerne fraværsstraffen holdt ikke stik. 15.300 elever forventes at blive omfattet af de nye regler.

Forældre til 15.300 elever forventes at blive ramt økonomisk af ny fraværsstraf

Forældrene til 15.300 elever i folkeskolen står til at miste deres børnecheck for et mindst et kvartal, fordi deres børns fravær er for stort, fremgår det af nye tal fra Undervisningsministeriet. Inden hammeren falder, skal skolelederen varsle forældrene.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Regeringens og borgerlige partiers forsøg på at sætte ind mod elevers ulovlige fravær i folkeskolen skønnes at ramme forældrene til 15.300 folkeskoleelever over hele landet på pengepungen.

De fleste forældre står til at miste børnechecken for et kvartal - hvilket svarer til 2.838 kroner - fordi deres børns ulovlige fravær fra skolen er for stort. Men nogle elevers fravær vil være så omfattende, at deres forældre står til helt at miste hele børnechecken på 11.352 kroner for et år.

Det fremgår af nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet, der i forbindelse med udstedelsen af den længe ventede bekendtgørelse om registrering af elevers ulovlige fravær har foretaget nye beregninger for at vurdere, hvor mange der vil blive omfattet af den nye økonomiske straf. Fraværsstraffen er et element i den såkaldte ghettopakke - men omfatter folkeskoleelever i hele landet.

Socialrådgiver-formand: Træk i børnecheck vil give mere skolefravær 

Dermed tyder alt altså på, at langt flere vil blive omfattet af den omdiskuterede økonomiske fraværsstraf, end det Børne- og Undervisningsministeriet tidligere har oplyst.

Under forhandlingerne om fraværsstraffen i 2018 blev det oplyst, at 5.600 elever ville blive omfattet af den nye lov. Men den beregning viste sig at være forkert, har Børne- og Undervisningsministeriet tidligere erkendt.

Ny kulegravning af tallene 

Derfor har ministeriet nu atter kulegravet tallene for at vurdere omfanget af den nye sanktionsmulighed. Det er sket ved at undersøge, hvor mange elever der i skoleåret 2017/2018 havde mere end 15 procents ulovligt fravær pr. kvartal. Og her viser det sig altså nu, at det reelle tal er markant højere end det grundlag, som politikerne traf deres beslutning på baggrund af.

For 770 elevers vedkommende vil fraværet fra skolen være så omfattende, at de vil have ulovligt fravær i alle fire kvartaler. Det vil betyde, at deres forældre i værste fald vil stå til helt at måtte give afkald på børnechecken hele året på samlet 11.352 kroner - hvis det ikke forinden lykkes at få eleven til at intensivere sin skolegang igen.

Forældre skal varsles ved ulovligt fravær på 10 procent

Hvis en elev har et ulovligt fravær på over 15 procent i et kvartal, svarer det til otte-ni fraværsdage over en periode på tre måneder. Men allerede når en elev har et ulovligt fravær på 10 procent eller derover, skal skolelederen orientere forældrene og varsle om de mulige økonomiske sanktioner, så forældrene får mulighed for at indgå et samarbejde med skolen for at sikre, at eleven møder op til undervisningen, inden familien mister børnechecken, påpeger Børne- og Undervisningsministeriet.

Skoleledernes formand, Claus Hjortdal, har tidligere rettet en sønderlemmende kritik mod fraværsstraffen, som han mener vil sætte skolerne i en klemt situation. 

"Vores opgave er at samarbejde med forældrene, og det er ikke godt for samarbejdet, at skolerne skal være med til at give en straf", har han tidligere sagt.

Så kom fraværsreglerne: De ældste elever skal også registreres sidst på dagen

Det var dog hverken dét eller fraværsstraffens omfang, som børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) fokuserede på, da hun forleden offentliggjorde den forsinkede bekendtgørelse om, hvordan skoler og kommuner fremover skal registrere elevernes fravær. Hun lagde i stedet vægt på, at der skal være alarmklokker, der ringer, når børn har for meget fravær.

"Alt for mange børn går rundt med problemer, som ikke bliver opdaget. Det kan være store problemer i barnets familie, som ingen kender til. Men på ét parameter kan vi tydeligt opdage de børn, der ikke har det godt. Det er ved barnets fravær fra skolen", lød det fra ministeren.

I den politiske debat om ghettopakken har politikere jævnligt fokuseret på, at fraværsstraffen først og fremmest skulle sikre, at elever af udenlandsk herkomst ikke har for meget fravær. Det fremgår af Børne- og Undervisningsministeriets nye beregninger, at 65 procent af de forældre, der rammes af de nye økonomiske sanktioner, vil være danske, mens 35 procent vil være af udenlandsk herkomst. Det skal ses i forhold til, at 87 procent af eleverne i folkeskolen er af dansk herkomst, mens 13 procent er af udenlandsk herkomst.

Forventningen med fraværsstraffen er at nedbringe det ulovlige skolefravær med cirka 10 procent om året.