Fravær
3   18

Så kom fraværsreglerne: De ældste elever skal også registreres sidst på dagen

I nat træder den bekendtgørelse i kraft, som fortæller, hvordan skolerne skal registrere ulovligt fravær, så forældrene kan blive trukket i børnechecken, hvis deres barn har mere end 15 procent ulovligt fravær. 7.-10. klasserne skal registreres både morgen og eftermiddag.

"Alt for mange børn går rundt med problemer, som ikke bliver opdaget. Det kan være store problemer i barnets familie, som ingen kender til. Men på ét parameter kan vi tydeligt opdage de børn, der ikke har det godt. Det er ved barnets fravær fra skolen. Derfor skal der være store alamklokker, der ringer, når børn har for meget fravær", siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse i forbindelse med bekendtgørelsen.

Reglen om træk fra børnechecken trådte i kraft ved skoleårets start som led i ghettopakken. Reglen omfatter dog alle folkeskoleelever i hele landet. Men bekendtgørelsen om, hvordan det skal ske, er altså først klar nu, og ministeriet oplyser, at kommunerne har frem til den 1. januar 2020 til at implementere den nye fraværsregistrering.

Lovligt eller ulovligt fravær

1. Fravær på grund af sygdom, funktionsnedsættelse eller lignende

Der er tale om fravær på grund af sygdom, funktionsnedsættelse og lignende, når en elev på grund af smittefare eller af hensyn til elevens sundhed eller velfærd ikke kan møde frem til undervisning. Betegnelsen 'funktionsnedsættelse eller lignende' omfatter både konkrete diagnoser eller funktionsnedsættelse som fx autisme, ADHD, hjerneskade, bevægehandicap og psykiske/sociale udfordringer som eksempelvis spiseforstyrrelser, angst eller selvskade. Sygefravær omfatter også nødvendige tandlæge- og lægebesøg, medmindre der er tale om så kortvarige besøg, at det slet ikke noteres eller registreres som fravær. Dette fravær er lovligt.

2. Fravær med tilladelse til ekstraordinær frihed

Skolelederen kan give tilladelse til ekstraordinær frihed, hvis forældrene har bedt om det. Ekstraordinær frihed gives typisk i forbindelse med særlige begivenheder af betydning for familien og eleven, eller når elevens forældre ønsker at tage eleven med på ferie uden for almindelige ferieperioder. Skolelederen træffer sin beslutning ud fra en konkret vurdering, som tager hensyn til både elevens egen skolegang og resten af klassen. Da udgangspunktet er, at skolens elever møder i skole hver dag, skal skolens leder være tilbageholdende med at give tilladelse til ekstraordinær frihed. Hvis skolelederen giver tilladelse til ekstraordinær frihed, er det lovligt fravær.

3. Ulovligt fravær

Hvis eleven ikke er fraværende på grund af sygdom, funktionsnedsættelse eller lignende og skolelederen ikke har givet tilladelse til ekstraordinær frihed, er det ulovligt fravær. Ved ulovligt fravær skal skolens leder straks tage kontakt til elevens forældre for at undersøge, hvorfor eleven er fraværende.

Hvis en elev har over 15 procents ulovligt fravær i et kvartal, kan kommunen iværksætte sociale indsatser og skal træffe afgørelse om standsning af børne- og ungeydelsen for ét kvartal. 15 procents ulovligt fravær svarer typisk til 8-9 fraværsdage over en periode på tre måneder. Hvis en elev har et ulovligt fravær på 10 procent eller derover inden for et kvartal, skal skolelederen orientere forældrene og varsle om de mulige økonomiske sanktioner, så forældrene får mulighed for at indgå et samarbejde med skolen for at sikre, at eleven møder op til undervisningen, inden familien mister børne- og ungeydelsen.

Skolerne skal notere, om eleverne er kommet ved skoledagens begyndelse, og for elever i 7.-10. klasse bliver fravær også noteret ved skoledagens afslutning - som minimum. For de kan også få 'halvdagsfravær', hvis de er til stede fra morgenstunden, men mangler, når skoledagen slutter. Skolen skal selv lave regler, der sikrer, at elever, der kommer lidt for sent, ikke registreres for ulovligt fravær. 

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ