Kommunerne kan nu blive opmærksomme på børn og unge, som de ikke tidligere har været i forbindelse med. Ligesom kommunalbestyrelsen nu skal reagere ved højt ulovligt fravær, så barnet bliver hjulpet, siger undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil om den nye bekendtgørelse.

Så kom fraværsreglerne: De ældste elever skal også registreres sidst på dagen

I nat træder den bekendtgørelse i kraft, som fortæller, hvordan skolerne skal registrere ulovligt fravær, så forældrene kan blive trukket i børnechecken, hvis deres barn har mere end 15 procent ulovligt fravær. 7.-10. klasserne skal registreres både morgen og eftermiddag.

Publiceret Senest opdateret

Lovligt eller ulovligt fravær

1. Fravær på grund af sygdom,funktionsnedsættelse eller lignende

Der er tale om fravær på grund af sygdom, funktionsnedsættelseog lignende, når en elev på grund af smittefare eller af hensyn tilelevens sundhed eller velfærd ikke kan møde frem til undervisning.Betegnelsen 'funktionsnedsættelse eller lignende' omfatter bådekonkrete diagnoser eller funktionsnedsættelse som fx autisme, ADHD,hjerneskade, bevægehandicap og psykiske/sociale udfordringer someksempelvis spiseforstyrrelser, angst eller selvskade. Sygefraværomfatter også nødvendige tandlæge- og lægebesøg, medmindre der ertale om så kortvarige besøg, at det slet ikke noteres ellerregistreres som fravær. Dette fravær er lovligt.

2. Fravær med tilladelse til ekstraordinærfrihed

Skolelederen kan give tilladelse til ekstraordinær frihed, hvisforældrene har bedt om det. Ekstraordinær frihed gives typisk iforbindelse med særlige begivenheder af betydning for familien ogeleven, eller når elevens forældre ønsker at tage eleven med påferie uden for almindelige ferieperioder. Skolelederen træffer sinbeslutning ud fra en konkret vurdering, som tager hensyn til bådeelevens egen skolegang og resten af klassen. Da udgangspunktet er,at skolens elever møder i skole hver dag, skal skolens leder væretilbageholdende med at give tilladelse til ekstraordinær frihed.Hvis skolelederen giver tilladelse til ekstraordinær frihed, er detlovligt fravær.

3. Ulovligt fravær

Hvis eleven ikke er fraværende på grund af sygdom,funktionsnedsættelse eller lignende og skolelederen ikke har givettilladelse til ekstraordinær frihed, er det ulovligt fravær. Vedulovligt fravær skal skolens leder straks tage kontakt til elevensforældre for at undersøge, hvorfor eleven er fraværende.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Alt for mange børn går rundt med problemer, som ikke bliver opdaget. Det kan være store problemer i barnets familie, som ingen kender til. Men på ét parameter kan vi tydeligt opdage de børn, der ikke har det godt. Det er ved barnets fravær fra skolen. Derfor skal der være store alamklokker, der ringer, når børn har for meget fravær", siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse i forbindelse med bekendtgørelsen.

Skoleledere: Vi er ofre for lovsjusk med ghettopakken 

Reglen om træk fra børnechecken trådte i kraft ved skoleårets start som led i ghettopakken. Reglen omfatter dog alle folkeskoleelever i hele landet. Men bekendtgørelsen om, hvordan det skal ske, er altså først klar nu, og ministeriet oplyser, at kommunerne har frem til den 1. januar 2020 til at implementere den nye fraværsregistrering.

Hvis en elev har over 15 procents ulovligt fravær i et kvartal, kan kommunen iværksætte sociale indsatser og skal træffe afgørelse om standsning af børne- og ungeydelsen for ét kvartal. 15 procents ulovligt fravær svarer typisk til 8-9 fraværsdage over en periode på tre måneder. Hvis en elev har et ulovligt fravær på 10 procent eller derover inden for et kvartal, skal skolelederen orientere forældrene og varsle om de mulige økonomiske sanktioner, så forældrene får mulighed for at indgå et samarbejde med skolen for at sikre, at eleven møder op til undervisningen, inden familien mister børne- og ungeydelsen.

Skolerne skal notere, om eleverne er kommet ved skoledagens begyndelse, og for elever i 7.-10. klasse bliver fravær også noteret ved skoledagens afslutning - som minimum. For de kan også få 'halvdagsfravær', hvis de er til stede fra morgenstunden, men mangler, når skoledagen slutter. Skolen skal selv lave regler, der sikrer, at elever, der kommer lidt for sent, ikke registreres for ulovligt fravær. 

Ghettopakken: Flest familier med dansk baggrund vil miste børnechecken

Læs mere

Vejledning fra Undervisningsministeriet om de nyefraværsregler