Anmeldelse Pædagogik
0   33

En håndsrækning og et skulderklap i bogform

Bogen er en præsentation af sydhavnspædagogik som et værktøj og en personlig fortælling om et lærerliv målrettet kommende lærere og pædagoger i folkeskolen.

Sydhavnspædagogik

Fakta


Titel
Sydhavnspædagogik

Forfatter
Fie Holm

Pris
150

Sider
82

Forlag
Hedwig

I år er det 20 år siden, jeg dimitterede og kastede mig ud i lærerlivet. Det, der står skarpest i mine erindringer om de første år på gulvet, er de dygtige og erfarne kolleger, jeg mødte som ny lærer. Ud over at være yderst kompetente undervisere og klasseledere var det særlige ved disse mennesker, at de også havde overskud til at hjælpe mig godt i gang. Ikke kun med at få styr på kopimaskinen og finde de helt rigtige undervisningsmaterialer, men helt basalt ved gavmildt at dele deres egne personlige praksiserfaringer med mig, i forhold til hvordan jeg kunne skabe struktur i min undervisning, styrke fællesskabet i mine klasser og få et godt forældresamarbejde skudt i gang. Tak til jer!

Artiklen fortsætter under banneret

I dag er der skrevet hyldevis af bøger om klasseledelse og forældresamarbejde i både teori og praksis. ”Sydhavnspædagogik – vejen til læringsfællesskaber” er på flere måder én i rækken, men alligevel mere end det.

Bogens første kapitler er forfatterens erindringer om en opvækst og senere voksenliv i Sydhavnen, hvor fællesskabet er af afgørende betydning, hvilket også er afsættet for pædagogikken. Efter et kapitel om situeret læring, der er afsæt for sydhavnspædagogikken, præsenteres de tre trin: ”Samtale om, hvad et fællesskab er”, ”opgavefordeling” og ”klasseregler på hovedet”. De sidste kapitler byder blandt andet på historier fra den virkelige verden, personlige oplevelser og refleksioner om forældreinddragelse, skoleledelsens rolle og pædagogiske eksempler.

”Sydhavnspædagogik – vejen til læringsfællesskaber” er med sine knap 80 sider inddelt i korte kapitler hurtigt og let læst. Der er ingen af de beskrevne teorier, metoder og værktøjer, jeg ikke tidligere er stødt på. Men nu tilhører jeg heller ikke bogens målgruppe, der er ”kommende lærere og pædagoger, som vælger at tage ansættelse i folkeskolen”. Med de briller på ændrer billedet af bogen sig: For her er den håndsrækning, jeg selv fik som ny lærer, omend i bogform.

Bogens budskab er klart: Vi har glemt betydningen af fællesskabsbegrebet i vores samfund og hermed også i de danske skoler. Det skal der gøres noget ved, og her er sydhavnspædagogik ét værktøj, der kan anvendes i praksisfællesskabet, klassen. Forfatteren deler endvidere personlige oplevelser, holdninger og meninger fra et lærerliv. Enig eller ej: Det fremstår ærligt og nuanceret. Som læser fik jeg ligefrem oplevelsen af at læse et lille kampskrift, hvor min lærerprofession fremhæves som noget, jeg kan være stolt af og skal værne om: Og det er vigtigt at blive mindet om.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
470 andre er allerede tilmeldt