"Det er prøvevejledningen, som de fleste lærere efterspørger", siger formand for Musiklærerforeningen Karen Kjær Johansen.

Lærere venter stadig på prøvevejledning i musik

Mange lærere efterspørger en prøvevejledning for det nye toårige valgfag i musik. Gør som I plejer, indtil den kommer, lyder det fra Musiklærerforeningen. Ministeriet regner med at offentliggøre prøvevejledningen "i efteråret".

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

7.-klasseelever er netop begyndt på det nye toårige valgfag musik. Læseplanerne til faget kom i juni måned, men prøvevejledningen til den obligatoriske prøve i faget, som indgår i elevernes afgangseksamen er endnu ikke klar fra ministeriet.

"Vi håber, den kommer lige om lidt. Det er prøvevejledningen, som de fleste lærere efterspørger. De vil gerne vide, hvad er det, som det her fag skal kunne i sidste ende", siger formand for Musiklærerforeningen Karen Johansen. 

Hun opfordrer lærerne til, at de planlægger valgfagsmusikundervisningen på samme måde, som de har gjort for valgfag andre år.

"Jeg tror desværre, at man er så hængt op på det her med mål stadigvæk. Der er jo to år til prøven, og faget er nyt for alle. Men vi skal i gåseøjne gøre, som vi hidtil har gjort". 

Karen Johansen har selv et valghold i musik i 7. klasse på Kon Tiki Skolen i Hillerød, og hun kan mærke, at også eleverne er meget bevidste om, at faget skal afsluttes med en prøve. 

"De elever, som har valgt musik er totalt engageret i faget. Der er helt sikkert også et pres fra eleverne, som gerne vil vide, hvad det er, de skal kunne i faget". 

Nye valgfag: Nu bliver eksamen skrevet ind i læseplanerne 

Musikalsk skaben er nyt

Karen Johansen understreger, at det eneste nye fagområde, som er kommet med i læseplanen er musikalsk skaben: "Jeg hører, at det skaber lidt tvivl. Hvordan skal man undervise i sangskrivning og digital produktion på computere og iPads. Men det er meget bredt formuleret og kan også handle om, at man skal skabe bevægelser og koreografi ".

Karen Johansen er glad for, at musikalsk skaben er kommet med i målene for musik.

"Det er så ærgerligt, at jo ældre eleverne bliver, jo mere lukker skolen ned for de kreative processer. Det er synd at lukke ned for det, når de er blevet gode til det. I puberteten er de så sårbare omkring deres udtryk, så det er godt, at der er nogle fag, der understøtter, at man bliver ved med at lege og skabe", siger Karen Johansen.

Nyt valgfag: Musikglad skoleleder kæmper for musikken i Ry

Ministerium: Prøvevejledning er på vej

Folkeskolen.dk/musik spurgte i slutningen af august Børne- og Undervisningsministeriet om, hvornår prøvevejledningen kan forventes.

"Ministeriet vil snart offentliggøre de nye prøvevejledninger for de praktisk/musiske valgfag, hvor lærerne blandt andet kan få inspiration til forberedelsen og gennemførslen af prøven. Prøvevejledningerne afventer den reviderede prøvebekendtgørelse, som er under udarbejdelse og vil blive sendt i ekstern høring snarest muligt med henblik på at kunne udstedes i efteråret", lød svaret.