Børnehaveklasse
0   4

Nye tal: Hver tredje barn synes skolestarten er svær

Egmont Fonden undersøger i år skolestarten. De første tal viser, at 10-20 procent af adspurgte børnehaveklassebørn ikke trives i forbindelse med skolestart. "10-20 procent er for mange", lyder det fra Egmont Fonden.

Egmont Fonden har i år sat gang i en række analyser om skolestart. Blandt andet ser Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd Vive på, hvordan udfordringer i forbindelse med skolestarten kan have betydning for det videre skoleforløb. 

Nogle af tallene fra analyserne offentliggjorde Egmont Fonden ved et arrangement på Folkemødet i Allinge i dag. Tallene stammer fra spørgeskemaundersøgelser, hvor børnehavebørn, børnehaveklassebørn og forældre er blevet spurgt til skolestarten. Tallene viser, at der er god grund til at forberede børnehavebørnene på at gå i skole, og også at forældre og børn ser forskelligt på, hvad der udfordrer, når tunge skoletasker bliver en fast del af børnenes hverdag.

"Der er mellem 10 og 20 procent, der ikke trives i forbindelse med skolestarten. Det synes vi er 10-20 procent for mange. Desuden har vi tal på, at en dårlig skoletrivsel i forbindelse med skolestarten følger børnene senere i skolelivet", siger direktør i Egmont Fonden Henriette Christiansen.

83 procent af børnehavebørnene glæder sig til at begynde i skole, men alligevel fortæller 41 procent, at de hele tiden eller nogle gange er nervøse for at starte i skole. Blandt de børn, der går i børnehaveklasse siger 30 procent, at de synes, at det var svært at starte i skole.  

Artiklen fortsætter under banneret

Egmont Fonden har spurgt børnehaveklassebørn, om lærerne lytter til børnene. Størstedelen svarer, at det gør de. 

Forældre og børn uenige om skolestartsudfordringer  

De første tal fra Egmont Fondens analyser, viser, at børnehavebørn bekymrer sig om, hvorvidt det er let af få venner i skolen, mens forældre i højere grad bekymrer sig om, hvordan børnene kan finde ud af at sidde stille, og om de er modtagelige for undervisning. 28 procent af børnene i børnehaveklassen tror ikke eller ved ikke, om det bliver let at få nye venner i skolen.  Det er kun 11 procent af forældrene, der er bekymrede for at deres barn ikke får nogen venner i klassen.

Nytiltrådt generalsekretær i Red Barnet og tidligere folketingspolitiker Johanne Schmidt Nielsen har stor forståelse for børnenes bekymringer - og hun tror, at der må være mål for de yngste skoleelever, som ikke er faglige.

Nye tal om skolestart fra Egmont Fonden

  • 83 pct. af børnehavebørnene, der skal starte i skole til august, glæder sig til at begynde
  • 30 pct. af dem der går i børnehaveklasse synes, det var svært at starte i skole
  • 41 pct. af børnehavebørnene er hele tiden eller nogen gange nervøse for at starte i skole
  • 43 pct. af børnehavebørnene svarer, at de ikke ved, hvad de skal lave i skolen.
  • 28 pct. tror ikke eller ved ikke. om det bliver let at få nye venner i skolen - det er kun 11 pct., der er bekymrede for at deres barn ikke får nogen venner i klassen.

 

"Relationer er vigtige for os alle sammen. Det er også vigtigt for os voksne at have venner og føle os som del af et fællesskab. For de her børn er der så mange skift. Skiftet fra børnehaven til fritidshjem, skiftet fra fritidsordning til skolen, og fra børnehaveklassen til 1. klasse", siger hun og opfordrer til, at man styrker forældrenes muligheder for at støtte børn i skolestarten.

"Det er næsten ikke til at holde ud, at når børn starter vildt nysgerrige over at skulle i skole, og vi så ved, at der går ikke så lang tid, så er der mange, der ikke lide at gå i skole. Det kan vi ikke være bekendt", siger Johanne Schmidt Nielsen og peger på, at det betyder noget, hvordan skolen politisk bliver skruet sammen, og hvor mange penge, der er til skolen. Og så peger hun på, at der måske i skolestarten burde være en anden målstyring end den faglige.  

"Det kræver en målstyring, der har blik for andet end, at vi skal nå de faglige mål. Og man må også se på, hvor lang skal den skemalagte dag, være for de små børn?".

Langt de fleste forældre er glade for børnenes start i børnehaveklassen, viser tallene fra Egmont Fonden.

Direktør for nationalmuseet Rane Willerslev var også inviteret til debatten. Og han fremdrog, at det der kendetegner eliteuniversiteter i USA og England er fordybelse kombineret med frihed. Han mener, at Danmark med velfærdssamfundet og manges mulighed for uddannelse kunne skabe en elite, som kunne erobre verden. 

"Man har bygget en fantastisk velfærdsstruktur op, men i stedet bruger man den til bogholdertænkning og målinger. Hvis man kunne få friheden tilbage". 

Mange er nervøse for at begynde i skole

41 procent af børnehavebørnene er hele tiden eller nogle gange nervøse for at starte i skolen. Her mener Johanne Schmidt Nielsen, at voksne må hjælpe børnene, så nervøsiteten kan mindskes.

"Børnehaveklassebørn kan komme på besøg i børnehaven og fortælle, hvordan er det egentlig at gå i skole. Hvor skal jeg være henne i skolegården?  Børnehaveklassen kan komme på besøg på skolen. På den måde kan vi gøre en masse for at lette skolestarten".

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
702 andre er allerede tilmeldt