Indskoling
1   6

Egmont Fonden sætter fokus på den gode skolestart

Skolestart kan være forbundet med faglige, sociale og personlige vanskeligheder. Egmont Fonden undersøger i år skolestart ud fra et børneperspektiv. Analyserne forventes klar ved starten til næste skoleår.

Omkring 15 procent af en årgang har ikke kompetencerne til at gennemføre en ungdomsuddannelse. Egmont Fonden vil gerne undersøge, om der er nogle af dem, der i virkeligheden blevet hægtet af allerede ved skolestart.

Egmont Fonden  arbejder for, at alle unge skal kunne gennemføre en ungdomsuddannelse, og nu er fokus på skolestart, fortæller programchef i Egmont Fonden Mads Espersen Lyager

"Vi sætter fokus på skolestarten, fordi vi har en tese om, at en god skolestart  giver et bedre skoleforløb og dermed bedre  chancer for  på sigt  at gennemføre en ungdomsuddannelse. Så vi bruger  årstemaet til  at finde ud af  hvilken  betydning skolestarten har", siger Mads Espersen Lyager. (præciseret 26/4 2019 kl. 11.40).

Skolestart er årstema i Egmont Fonden

Artiklen fortsætter under banneret

Egmont Fonden er en af initiativtagerne til Småbørnsløftet, som blandt andre  borgmestre, topembedsmænd, direktører, fagprofessionelle har formuleret med følgende mål: At alle småbørn har et godt børneliv og udvikler de nødvendige forudsætninger personligt, socialt og fagligt for en god skolegang.

"Vi prøver at udforske hvilke elementer, der udgør den gode skolestart. Og det gør vi på flere måder", fortæller Mads Espersen Lyager.  

Egmont Fonden har blandt andet sat gang i en række analyser. Blandt andet ser Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd Vive på,  hvordan udfordringer i forbindelse med skolestarten kan have betydning for det videre skoleforløb Statens Institut for Folkesundhed vil med data fra sundhedsplejerskerne se på, om sundhedsplejerskernes journaler kan bruges til at give en karakteristik af de børn, der oplever vanskeligheder  i forbindelse med skolestarten. Der vil også være undersøgelser, der lytter til børnenes erfaringer.

"Vi gør meget ud af at  lytte til børnenes egne oplevelser og dermed sikre  en stærk børnestemme. Vi er i gang med en kvalitativ undersøgelse, hvor vi spørger børnene selv  om deres forventninger til og oplevelse med skolestarten. Både de børn som startede i skolen i sommer, og dem som skal starte til sommer. Og også børn fra 3. klasse, som har gjort sig erfaringer siden skolestart", siger Mads Espersen Lyager.

Analyser kan føre til bevillinger

Børnehaveklasselederne er også med til at belyse udfordringerne i skolestarten.

"Vi har nedsat et advisory board  med  repræsentanter fra en række forskellige organisationer, der arbejder på skolestartsområdet, herunder  to ministerier, KL, de faglige organisationer, forældrene og eleverne. Og der har vi  naturligvis  også formanden fra Børnehaveklasseforeningen med".

Advisory Board har været samlet én gang og skal samles igen i maj.
"Her vil vi gerne have deres input på, hvilke indsatser, der kunne være relevante at  igangsætte  på det her område. Vi kan helt klart fornemme, at der er en stor interesse for området. Og vi kan se, at selv om der har været fokus på skolestarten tidligere, så er der stadig  behov for fokus på de børn, som oplever udfordringer i forbindelse med skolestarten".
Analyserne forventes offentliggjort i forbindelse med skolestart til  august. 

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
700 andre er allerede tilmeldt