"Jeg jubler ikke, men jeg er tilfreds", siger han", siger kredsformand i Esbjerg Kenneth Nielsen.

Lærerkreds og kommune er enige: Første arbejdstidsaftale i Esbjerg

Max 27 planlagte lektioner af 45 minutter, ens vilkår for børnehaveklasseledere og lærere, nedsat maksimal undervisningstid for nyuddannede og sikring af individuel forberedelse. Det er nogle af elementerne i en ny arbejdstidsaftale i Esbjerg.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det er ikke et guldrandet papir. Det er det ærlige at sige", siger formand for Esbjerg Lærerforening Kenneth Nielsen. Han hæfter sig dog ved, at aftalen som netop er blevet godkendt af politikerne, er et bedre udgangspunkt end Lov 409.

Esbjerg Lærerforening og Esbjerg Kommune har forhandlet om en ny lokalaftale i over et år. Og nu er parterne klar til at underskrive papirerne. Aftalen træder i kraft fra næste skoleår og erstatter det administrationsgrundlag, som siden 2013 har sat rammerne for lærernes arbejdstid i Esbjerg.

Hillerød har fået en arbejdstidsaftale 

Bedre afregning for sjette ferieuge

En af de ting, som Kenneth Nielsen understreger, er, at lærere, der vælger at holde den sjette ferieuge, vil få 15 timers mindre undervisningsforpligtelse i forhold til sidste år. Han er også glad for, at der i aftalen står, at en times undervisning fremover udløser en halv time til individuel forberedelse. Han peger også på, at det også er blevet aftalt, hvordan lærere, der har store opgaver som tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant, får reduceret i undervisningen.

Men han erkender, at det allerbedste ved aftalen ikke er tallene på papirerne. Det er det fælles signal, som han håber kan få stor betydning ude på skolerne.

"Det er et signal om et tillidsfuldt samarbejde og begges parter ønsker om at få et kommunalt skolevæsen, som er mere attraktivt at være i for elever og lærere", siger han.

Varde går væk fra Lov 409: Lærerne får den første lokalaftale 

Bedre end Lov409

Han er sikker på, at nogle vil synes, at aftalen ikke er god nok. Men han mener, at den er bedre end, hvis lærernes arbejdstid skulle administreres efter Lov409.

"Det her kommer jo ovenpå en hel buket af aftaler, som vi allerede har. Vi har fix-flextid, vi har en senior-aftale, en praktikaftale, en TR-aftale og en lønaftale", siger Kenneth Nielsen.

"En aftale er en fravigelse af Lov409 - hvis man synes aftalen ikke er godt nok, så må man vælge alternativet som er Lov409. Jeg kunne godt have ønsket mig en væsentlig bedre arbejdstidsaftale, men det er den kommunale økonomi ikke til. I år sparer vi 10 millioner på skolevæsenet, næste år skal vi spare yderligere 10 millioner. Jeg kunne sige, at vi ikke vil gå ind på en aftale med disse betingelser, men jeg tror, vi bedre kan afværge besparelser på den her måde. Det er de ting, som vi har taget med i vores overvejelser", forklarer han.

Ny aftale: Loft over undervisningen og sikret tid til forberedelse i Faxe 

Ny borgmester satte gang i forhandlingerne

Forhandlingerne om at indgå en reel arbejdstidsaftale med lærerne begyndte, da Esbjerg fik en ny borgmester, Jesper Frost Rasmussen, og han er glad for, at forhandlingerne er nået i mål.

"Det er positivt, at vi nu har fået en aftale på plads, og den bygger videre på den praksis, vi har skabt med administrationsgrundlaget, som vi er enige om, har fungeret godt i hverdagen på skolerne. Nationalt bærer opgaven nogle knaster med sig fra overenskomstforhandlingerne, men jeg er glad for, at vi lokalt kan gå konstruktivt i dialog og nå til enighed. Det skaber stabilitet og stiller folkeskolen stærkt, når vi går samme vej", lyder det fra venstre-borgmesteren i en pressemeddelelse.

Kenneth Nielsen håber, at aftalen vil styrke skolerne i Esbjerg.

"Jeg jubler ikke, men jeg er tilfreds", siger han og tilføjer: "Det, der betyder noget, er, at aftalen kommer ud og leve ude på matriklerne. Intentionerne om, at vi skal have en bedre skole, håber jeg, at tillidsrepræsentanter og skoleledere står på mål for. I en kommune, hvor der ikke er nogen penge, kan man ikke kræve så meget. Vi har flyttet rundt på nogle ting, som gør, at mange vil opleve en marginal forbedring".