”Jeg kalder selvfølgelig ministeren i samråd. Det er på tide at droppe testene og bruge tiden på mere forberedelse til lærerne”, lyder det fra Jacob Mark.

SF kalder ministeren i samråd om nationale test

Politikerne reagerer prompte på en ny undersøgelse, som viser, at nationale test måler forkert og usikkert. SF's Jacob Mark mener, at det er på tide at droppe testene og bruge tiden på forberedelse til lærerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På baggrund af undersøgelsen af nationale test, mener de to professorer Jeppe Bundsgaard og Svend Kreiner, at der er tre spor, man nu fra politisk side kan forfølge.

Man kan rette fejlene og fortsætte som hidtil. Man kan aflyse de nuværende nationale test og starte forfra med test, der ikke er adaptive. Og endelig kan man helt opgive ideen om obligatoriske test.

Forskerne anbefaler den sidste løsning.

Ny undersøgelse: Nationale test måler både forkert og usikkert

SF's undervisningsordfører Jacob Mark har næsten ikke ord for, hvor dumt det er, at testene ikke måler, hvad de skal. Han skriver på Facebook:

"Vi spilder lærernes ressourcer og fylder skolen med tests, der presser vores børn. Og måler testene så noget brugbart? Næ. Det har to forskere nu påvist", skriver han på Facebook og henviser til læreren Georg Breddam, som gennem observationer af egne elever kunne se, at den var gal med testene.

 Lærer reagerede: Ville ikke finde sig i skæve testresultater 

Jacob Mark er klar til at kalde undervisningsminister Merete Riisager i samråd. 

"Jeg kalder selvfølgelig ministeren i samråd. Det er på tide at droppe testene og bruge tiden på mere forberedelse til lærerne", lyder det fra Jacob Mark.

Også Socialdemokratiet undervisningsordfører Annette Lind klar til at handle.

"Hvis det er så grelt, som forskerne skriver, skal vi have set på det. Vi vil gerne være med til at lave testene om, så de bliver mere anvendelige, praksisnære og pædagogiske. Men den nye forskningsrapport er så alvorlig, at jeg vil bede ministeren om at sætte det på dagsordenen til næste møde i forligskredsen", siger Annette Lind til Politiken.  

Alex Ahrendsen fra Dansk Folkeparti er mere skeptisk:

"Der sker jo det, at forskerne i Kroniken går fra forskning til politik i samme åndedrag. Det svækker deres sag, hvis de vil overbevise mig", siger han til Politiken.

Opdateret 2/4 -2019

Også Enhedslistens undervisningsordfører Jakob Sølvhøj er klar til at kalde Merete Riisager i samråd:

"Det er faktisk rystende, at nogle af vores førende skoleforskere igen kan påvise, at de nationale test måler så forkert, at det fører til helt misvisende resultater. Kritikken har lydt i årevis, og alligevel er et politisk flertal blevet ved med at udsætte eleverne for test, der ikke virker. Det er fuldstændig urimeligt overfor eleverne", lyder det fra Jakob Sølvhøj i en pressemeddelelse.

"Jeg vil straks kalde undervisningsministeren i samråd og bede hende redegøre for, hvilke konsekvenser hun vil tage af den nye undersøgelse. Står det til Enhedslisten får vi stoppet de nationale test nu og her, sådan som forskerne opfordrer til".

  

Læs mere

Se rapporten om nationale test her