Håndværk og design
0   16

H&D-forening: Skolerne får brug for flere penge til håndværk og design

Håndværk og design-foreningen glæder sig meget over de nye praktiske valgfag, og at faget fra sommeren 2020 starter i 3. klasse. Men de peger på store udfordringer med lokaler, efteruddannelse og materialeudgifter.

Med justeringerne af folkeskoleloven, som forligskredsen er blevet enige om, bliver håndværk og design flyttet ned i 3. klassse, fordi man har indført det nye obligatoriske praktiske valgfag, hvor håndværk og design skal udbydes.

Justeringerne er i øjeblikket i høring, og den faglige forening for Håndværk og Design peger i et høringssvar på en række spørgsmål og udfordringer.

Foreningen glæder sig meget over udvidelsen af faget og ser det som et godt initiativ at begynde med de praktiske fag tidligt. Men de spørger, hvad eleverne skal undervises i 3. klasse, fordi der endnu ikke er udarbejdet Fælles Mål for det klassetrin.

"Det er nødvendigt, at det arbejde straks påbegyndes, ligesom man skal se på FFM for den obligatoriske valgfagsundervisning", skriver foreningen i sit høringssvar. 

Brug for øget kompetencedækning
Derudover peger de på en række udfordringer i forhold til efteruddanelse, lokaleproblemer og materialeudgifter. 
"Kommunerne skal sikre, at kompetencedækningen løbende øges, så kompetencedækningen er mindst 90 procent i 2021 og 95 procent 2025.
Det bliver et stort problem, da antallet af H&D studerende på læreruddannelsen er mindre end antallet i de tidligere linjefag håndarbejde og sløjd, og efteruddannelse af lærere i H&D har ikke været prioriteret tilstrækkeligt i kommunerne, siden faget blev indført i 2016. Det vil betyde, at der skal afsættes mange midler til efter-og videreuddannelse af lærerne", skriver foreningen.
I forhold til lokalerne beskriver foreningen som eksempel, hvordan en tosporet skole, hvis timerne læses med hele klasser, som minimum vil skulle placere 26 lektioner i faglokalet.

"Dette er i sig selv problematisk, når det drejer sig om undervisning i værksteder med skærpet tilsyn. Arbejder man med delehold, bliver problematikken yderligere forværret. Dertil kommer, at mange skoler fysisk er opdelte i indskoling, mellemtrin og udskoling, og der oftest kun er H&D-lokaliteter på mellemtrinnet, hvorfor et uhensigtsmæssig spild af læringstid kan opstå".

Brug for midler til værksteder og materialer

Endelig peger de på, at skolerne vil blive økonomisk udfordret, fordi håndværk og design som forbrugsfag er dyrt i indkøb af træ, tekstil og metal, samtidig med at faglokalerne skal udstyres med værktøj og maskiner til bearbejdning af de primære materialer, hvilket kræver tid til opgradering og vedligeholdelse. Jo flere brugere, jo mere slid.
De peger også på, at indretningen af faglokalerne vil kræve ændringer, når alt maskinel skal tilpasses elever med så stor aldersspredning.

"Derfor foreslås herfra, at der bør tilføres midler til værkstedsindretning og daglig drift i både indskoling og udskoling, for at lokalelogistik og drift ikke bliver en hindring for en god implementering af det ellers udmærkede tiltag".

 

Høringssvar


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.038 andre er allerede tilmeldt