Elever over hele landet var i efteråret ude at samle planter i Masseeksperimentet. 10 nye mælkesyrebakteriearter blev fundet

Masseeksperimentet: Skoleelever har fundet 10 nye bakteriearter

25.000 elever deltog i Masseeksperimentet 2018 og indsamlede i efteråret mælkesyrebakterier i naturen til en række forskere. Normalt finder man i Danmark en ny bakterieart om året, men eleverne har fundet 10 hidtil ukendte bakteriearter.

Publiceret

Masseeksperimentet 2018

Hvert år omkring uge 39 foregårMasseeksperimentet på en række skoler. Eleverne hjælper forskeremed at foretage kontrollerede forsøg, og forskerne får dermed etstort materiale, som de kan undersøge. Tidligere harMasseeksperimentet handlet om bakterier i drikkevandet, støj iskolen, smagssans, hudtyper og solcreme, sund mad ogkoncentrationsevne samt om indeklima.

Astra, Industriens Fond og Novozymes stod bag åretsMasseeksperimentet.

I år handler Masseeksperimentet om plastforurening i vand.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Langt over forventning. Vi har aldrig før haft mulighed for at arbejde med så stort et antal unikke prøver indsamlet med sådan geografisk spredning. Vi har simpelt hen lavet det mest omfattende øjebliksbillede af Danmarks naturligt forekommende mælkesyrebakterier nogensinde", siger afdelingsleder i den bioteknologiske virksomhed Novozymes, Mads Bjørnvad.

"De nye fund af gode bakterier kan være en skattekiste. Bakterier er en enorm resurse, og de kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Derfor er det fantastisk, at vi sammen med eleverne har fundet så meget, som aldrig før er set eller beskrevet".

Mælkesyrebakterier findes på overfladen af planter og er gavnlige for mennesker og dyr. Der findes omkring 22.000 beskrevne arter, og de kan for eksempel bruges til sygdomsforebyggelse, bedre fødevarekvalitet og til produktion af naturlig fodertilsætning til dyr.

Meget at holde styr på

I årets Masseeksperiment har eleverne produceret vækstmedier, indsamlet planteprøver, behandlet og analyseret prøverne efter en protokol.

 

"Det var nemt at forstå, hvad vi skulle gøre, men egentligt svært at mestre, når først vi var udendørs. Der var mange ting at holde styr på", forklarer Amanda fra 9. klasse sciencelinjen på Skolen ved Rønnebær Allé i Helsingør.

"Man havde klart fornemmelsen af at være med i et rigtigt eksperiment. Vi skulle følge en protokol, og prøverne skulle håndteres på den helt rigtige måde".

Arthur fra samme skole fortæller, at de gennemførte Masseeksperimentet to gange.

"Det var ret fedt at få lov til at kunne gøre det meget bedre anden gang - nu kendte vi til alle de ting, der kunne gå galt fra første gang, vi lavede eksperimentet", forklarer han.

I alt har eleverne indsamlet knapt 18.000 prøver over hele landet.

 

Stor geografisk spredning

Projektleder hos Astra for Masseeksperimentet, Lene Christensen, fortæller at formålet med det årligt tilbagevendende eksperiment er at give en ny generation af unge mennesker de sciencekompetencer, vi som samfund har brug for, så vi kan løse de mange udfordringer, vi står over for.

"Det er virkelighedsnær og motiverende undervisning, når eleverne arbejder med ægte naturvidenskabelige arbejdsmetoder og er med til at skabe ny, uvurderlig viden til gavn for forskerne og dermed for eleverne og det omgivende samfund", siger Lene Christensen.

De nye arter er fundet i Holbæk, Oksbøl, Brønshøj, Kalundborg, Middelfart, Virum og Frederikssund. Tre af skolerne har fundet den samme nye bakterie flere gange.

De nye arter bliver klassificeret og navngivet med latinske artsnavne, der for eksempel kan afspejle det sted i Danmark, hvor eleverne har fundet dem.