Overenskomst
0   23

Kamp om Sputnik-lærernes overenskomst i arbejdsretten

Lærernes Centralorganisation og Skolen Sputnik var i går i Arbejdsretten. Retten skal afgøre, om LC’s blokade af stillinger på skolen er lovlig. Spørgsmålet er, om lærere på dagbehandlingstilbuddet skal dækkes af socialpædagogernes eller lærernes overenskomst.

Lærernes Centralorganisation har varslet blokade mod skolen Sputnik og Sputnik STU. Blokaden betyder, at blandt andre DLF-medlemmer ikke må søge job på Skolen Sputnik. Det sker, fordi parterne i en længere årrække, uden held, har forsøgt at forhandle en overenskomst for dem, som underviser på skolen.

Den private dagbehandlingsskole Sputnik argumenterer for, at de har tegnet en overenskomst med Socialpædagogernes Landsforbund SL, der dækker både lærerne og pædagogerne. De vil derfor ikke tegne overenskomst med DLF, da det betyder, at de skal have to overenskomster. 

Artiklen fortsætter under banneret

Sagen var for Arbejdsretten i går.  

Lærernes Centralorganisation

LC er en centralorganisation, der forhandler generelle løn- og arbejdsvilkår for en række organisationer, der organiserer undervisere. LC's formål er at varetage de tilsluttede organisationers fælles interesser på økonomiske, sociale og faglige områder, styrke sammenholdet mellem dem og repræsentere dem i forhandlinger og indgåelse af overenskomster og aftaler. 


Lærernes Centralorganisation hovedargument er, at der er en grænseaftale mellem Socialpædagogernes Landsforbund og Danmarks Lærerforening, der betyder, at de to organisationer skal respektere hinandens områder. 

"Vi og SL har tradition for at respektere hinanden områder. Vi dækker lærerområdet og de det pædagogiske", lød det fra konsulent i DLF Allan Sørensen i retten.

Sputniks advokat Michael Hegelund Nielsen spurgte Allan Sørensen, om blokade er den rigtige måde at håndtere konflikten på.

"Det har vi gjort", lød svaret. 

Sputnik arbejder ud fra tre fagområder

Direktør for Sputnik Allan Laursen forklarede i retten, at Skolen Sputniks arbejde består i en kombination af det undervisningsmæssige, socialpædagogiske og det behandlingsmæssige.  

"Vi har at gøre med unge mennesker, der har store udfordringer og flere forskellige diagnoser. Behandling og det socialpædagogiske er derfor en del af undervisningen. Vi arbejder socialpædagogisk. Ellers havde det været en specialskole", sagde direktøren.

Han fortalte, at  Sputnik har ansat mange  undervisere, som kommer på efteruddannelse, når de starter arbejde på skolen, fordi de også skal kunne det socialpædagogiske og det behandlingsmæssige på lige fod med det undervisningsmæssige.

"De unge mennesker på skolen kan ikke skelne mellem, hvem der er undervisere, og hvem der er pædagoger. Det siger noget om det fælles arbejde".

Allan Laursen mener derfor, at overenskomsten med SL giver mening, fordi den dækker det socialpædagogiske arbejde, der i lige så høj grad udføres af underviserne som pædagogerne. 

"Lærerne på Sputnik hører under folkeskoleloven"

København har også kommunale dagbehandlingsskoler, Solbakken og Frederikshøj, hvis lærere arbejder på en LC-overenskomst, argumenterede LC's repræsentanter i retten (21/12: ikke Hanne Bayer, som det tidligere ved en fejl fremgik af artiklen, red.). Advokaten for Lærernes Centralorganisation Jacob Goldschmidt var interesseret i at bevise overfor dommerne, at Sputnik er en skole, fordi det er et argument for, at lærernes overenskomst hører hjemme hos LC og ikke SL.  

Derfor havde han indkaldt leder for Børne- og Ungeforvaltningen i Københavns Kommune Hanne Bayer, der står for Tilsyn og Visitation på skoleområdet til retten.

Hun forklarede, at de i Børne- og Ungeforvaltningen kigger på, om aktiviteterne på Sputnik lever op til folkeskolelovgivningen, og om undervisningens kvalitet er tilsvarende undervisningen på andre skoler, der ligner Sputnik.

"Underviserne på Sputnik hører under folkeskolelovgivningen, så vi fører tilsyn med, at underviserne lever op til netop den lovgivning. Pædagogerne kan eksempelvis ikke tilrettelægge undervisningen alene. Der skal derfor være forskel på arbejdsfordelingen som underviser og pædagog, selvom at grænserne flyder sammen, hvilket de også gør i folkeskolen", sagde hun og fortsatte: "Vi fører tilsyn med kvaliteten af undervisningen, undervisernes faglige kompetencer, og hvordan pædagogerne og underviserne tilrettelægger undervisningen.  Vi observerer undervisningen og kigger på, om den er tilsvarende med andre tilbud, der ligner Sputnik". Hun understregede over for advokaten, at Skolen Sputnik er en skole.

Skolen Sputnik 

Skolen Sputnik er flere private dagbehandlingsskoler for elever på alle klassetrin med socio-emotionelle vanskeligheder og ADHD og for elever med autisme og psykisk sårbarhed.

Alle dagbehandlingsskolerne ligger på Sjælland: København NV, Vanløse, Rødovre og Gentofte.

 

Sagen foregik i Arbejdsretten fra kl. 14.30 til 21. Kendelsen forventes først at komme efter jul.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.270 andre er allerede tilmeldt