Skolen Sputnik og Lærernes Centralorganisation mødtes i går i Arbejdsretten.

Kamp om Sputnik-lærernes overenskomst i arbejdsretten

Lærernes Centralorganisation og Skolen Sputnik var i går i Arbejdsretten. Retten skal afgøre, om LC’s blokade af stillinger på skolen er lovlig. Spørgsmålet er, om lærere på dagbehandlingstilbuddet skal dækkes af socialpædagogernes eller lærernes overenskomst.

Publiceret

Lærernes Centralorganisation

LC er en centralorganisation, derforhandler generelle løn- og arbejdsvilkår for en rækkeorganisationer, der organiserer undervisere. LC's formål er atvaretage de tilsluttede organisationers fælles interesser påøkonomiske, sociale og faglige områder, styrke sammenholdet mellemdem og repræsentere dem i forhandlinger og indgåelse afoverenskomster og aftaler. 

Skolen Sputnik 

Skolen Sputnik er flere private dagbehandlingsskoler for eleverpå alle klassetrin med socio-emotionelle vanskeligheder og ADHD ogfor elever med autisme og psykisk sårbarhed.

Alle dagbehandlingsskolerne ligger på Sjælland: København NV,Vanløse, Rødovre og Gentofte.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes Centralorganisation har varslet blokade mod skolen Sputnik og Sputnik STU. Blokaden betyder, at blandt andre DLF-medlemmer ikke må søge job på Skolen Sputnik. Det sker, fordi parterne i en længere årrække, uden held, har forsøgt at forhandle en overenskomst for dem, som underviser på skolen.

Den private dagbehandlingsskole Sputnik argumenterer for, at de har tegnet en overenskomst med Socialpædagogernes Landsforbund SL, der dækker både lærerne og pædagogerne. De vil derfor ikke tegne overenskomst med DLF, da det betyder, at de skal have to overenskomster. 

Sagen var for Arbejdsretten i går.  

Lærernes Centralorganisation hovedargument er, at der er en grænseaftale mellem Socialpædagogernes Landsforbund og Danmarks Lærerforening, der betyder, at de to organisationer skal respektere hinandens områder. 

"Vi og SL har tradition for at respektere hinanden områder. Vi dækker lærerområdet og de det pædagogiske", lød det fra konsulent i DLF Allan Sørensen i retten.

Sputniks advokat Michael Hegelund Nielsen spurgte Allan Sørensen, om blokade er den rigtige måde at håndtere konflikten på.

"Det har vi gjort", lød svaret. 

Skolen Sputnik hiver lærernes organisation i Arbejdsretten 

Sputnik arbejder ud fra tre fagområder

Direktør for Sputnik Allan Laursen forklarede i retten, at Skolen Sputniks arbejde består i en kombination af det undervisningsmæssige, socialpædagogiske og det behandlingsmæssige.  

"Vi har at gøre med unge mennesker, der har store udfordringer og flere forskellige diagnoser. Behandling og det socialpædagogiske er derfor en del af undervisningen. Vi arbejder socialpædagogisk. Ellers havde det været en specialskole", sagde direktøren.

Han fortalte, at  Sputnik har ansat mange  undervisere, som kommer på efteruddannelse, når de starter arbejde på skolen, fordi de også skal kunne det socialpædagogiske og det behandlingsmæssige på lige fod med det undervisningsmæssige.

"De unge mennesker på skolen kan ikke skelne mellem, hvem der er undervisere, og hvem der er pædagoger. Det siger noget om det fælles arbejde".

Allan Laursen mener derfor, at overenskomsten med SL giver mening, fordi den dækker det socialpædagogiske arbejde, der i lige så høj grad udføres af underviserne som pædagogerne. 

Blokade: DLF-medlemmer må ikke søge job på Skolen Sputnik 

"Lærerne på Sputnik hører under folkeskoleloven"

København har også kommunale dagbehandlingsskoler, Solbakken og Frederikshøj, hvis lærere arbejder på en LC-overenskomst, argumenterede LC's repræsentanter i retten (21/12: ikke Hanne Bayer, som det tidligere ved en fejl fremgik af artiklen, red.). Advokaten for Lærernes Centralorganisation Jacob Goldschmidt var interesseret i at bevise overfor dommerne, at Sputnik er en skole, fordi det er et argument for, at lærernes overenskomst hører hjemme hos LC og ikke SL.  

Derfor havde han indkaldt leder for Børne- og Ungeforvaltningen i Københavns Kommune Hanne Bayer, der står for Tilsyn og Visitation på skoleområdet til retten.

Hun forklarede, at de i Børne- og Ungeforvaltningen kigger på, om aktiviteterne på Sputnik lever op til folkeskolelovgivningen, og om undervisningens kvalitet er tilsvarende undervisningen på andre skoler, der ligner Sputnik.

"Underviserne på Sputnik hører under folkeskolelovgivningen, så vi fører tilsyn med, at underviserne lever op til netop den lovgivning. Pædagogerne kan eksempelvis ikke tilrettelægge undervisningen alene. Der skal derfor være forskel på arbejdsfordelingen som underviser og pædagog, selvom at grænserne flyder sammen, hvilket de også gør i folkeskolen", sagde hun og fortsatte: "Vi fører tilsyn med kvaliteten af undervisningen, undervisernes faglige kompetencer, og hvordan pædagogerne og underviserne tilrettelægger undervisningen.  Vi observerer undervisningen og kigger på, om den er tilsvarende med andre tilbud, der ligner Sputnik". Hun understregede over for advokaten, at Skolen Sputnik er en skole.

 

Sagen foregik i Arbejdsretten fra kl. 14.30 til 21. Kendelsen forventes først at komme efter jul.