FOA-formand Mona Striib ser ud til at overtage formandsposten i Forhandlingsfællesskabet, når Anders Bondo træder ned fra formandstaburetten til december.

FOA-formand er klar til at tage over efter Bondo som OK-topforhandler

Det bliver formentlig FOA-formand Mona Striib, der overtager Anders Bondos post som chefforhandler for de kommunalt og regionalt ansatte. Hun understreger, at hun vil kæmpe for, at lærerne igen får en arbejdstidsaftale.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For første gang i fem overenskomstforhandlinger bliver det ikke lærernes formand Anders Bondo Christensen, der kommer til at stå i spidsen for de kommunalt og regionalt ansatte, når der igen skal forhandles nye overenskomster for offentligt ansatte i 2021.

Når Forhandlingsfællesskabet mødes i december, træder Anders Bondo nemlig tilbage som formand. Lærernes formand takker dermed af efter 11 år på posten.

Anders Bondo i spidsen for de kommunale ok-forhandlinger

FOA's formand Mona Striib ser ud at blive kvinden, der overtager den ledige formandspost. I hvert fald har hun meldt sit kandidatur til posten  indtil videre som den eneste.

Folkeskolen.dk har talt med Mona Striib:

Hvordan kommer man til at kunne mærke, at der er kommet en ny formand for Forhandlingsfællesskabet?

"Når der kommer nye til, vil der altid ske en form for fornyelse, men forandringen er noget, vi diskuterer i fællesskab, og så finder vi ud af, i hvilken retning vi vil".

Godt for konfliktniveauet

Når topforhandlerne for arbejdsgiver- og arbejdstagersiderne igen mødes til forhandlinger i 2021, vil det være første gang i mange år, at det ikke bliver en forhandling mellem Anders Bondo og KL's Michael Ziegler.

OK21 bliver uden Bondo som kommunal topforhandler 

Det tror Mina Striib bliver sundt for forhandlingsklimaet.

"Når man har haft et højt konfliktniveau i løbet af efterhånden en del overenskomstforhandlinger, så kan det være meget fornuftigt at ryste posen", siger hun og fortæller, at Forhandlingsfællesskabet i den kommende periode vil diskutere forløbet før, under og efter OK18.

"Og ud fra det vil vi også diskutere, hvilken strategi vi skal lægge fremover", lyder det fra Mona Striib.

Den danske model skal måske justeres

Både under og efter forårets forhandlinger var politikere og forhandlere ude med ønsker i medierne om at justere på forhandlingssystemet. Mona Striib mener imidlertid ikke, at der er brug for store ændringer.

"Buddet lige nu er, at vi sætter os sammen med vores arbejdsgivermodparter og drøfter, om vi kan se, at der er behov for justering. Men jeg tror, at vi er der, hvor det handler om mindre justeringer og ikke noget stort".

Hvornår forestiller du dig sådan en drøftelse?

"Jeg tror, at det vil være en drøftelse, der vil være færdig inden udgangen af 2019. Vi venter ikke helt til 2021. Jeg tror, at det er godt, at vi tager sådan en diskussion, når vi ikke er i en aktuel overenskomstforhandling".

Lærerne skal have en arbejdstidsaftale

For lærerne bliver de næste overenskomstforhandlinger de første i lang tid, hvor det ikke er deres egen formand, der står i spidsen for de fælles forhandlinger for kommunalt og regionalt ansatte. Det kan ifølge Mona Striib vise sig at være en fordel for lærerne.

"Dermed vil man have en Anders Bondo, der fuldt og helt koncentrerer sig om at få lærerne i mål. Og der skal jeg bare hilse lærerne at sige, at jeg også vil have fokus på, at enhver faggruppe har retten til at have en arbejdstidsaftale i sin overenskomst".