Skolepolitik (Christiansborg)
0   2

Riisager: Sprogprøver er bare et tillæg - ikke et brud med forliget

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) forklarede i dag Jacob Mark (SF) og Marianne Jelved (RV), at hun ikke begår forligsbrud ved at indføre sprogprøver uden fuld støtte fra forligspartierne, fordi der er tale om en afgrænset politik.

Undervisningsordførerne Jacob Mark fra SF og Marianne Jelved fra Radikale Venstre mødtes i dag til samråd med undervisningsminister Merete Riisager fra Liberal Alliance for at spørge hende, hvorfor hun ikke begår forligsbrud, når hun uden støtte fra alle forligspartierne bag folkeskolereformen indfører sprogprøver i børnehaveklassen.

"Anerkender ministeren, at hun i et brev til mig har skrevet, at folkeskoleområdet er forligsbelagt?

Dette spørgsmål stillede Jacob Mark undervisningsministeren over flere gange på forskellige måder. Hvortil ministeren svarede, at der ikke er tale om et brud, men en aftale, der ikke er underlagt lovgivningen. 

 

 

Artiklen fortsætter under banneret

Dette er en af årsagerne til, at hun ikke mener, hun begår forligsbrud, når hun uden støtte fra forligspartierne Radikale Venstre og SF, indfører sprogprøver i børnehaveklassen i socialt udsatte boligområder. Det fik næsten Marianne Jelved op af stolen.

"Enten har man et forlig eller også har man ikke. Man kan ikke have en mellemting. Vi kan ikke have tillid til en minister, der ændrer på de aftaler, vi har i forligskredsen, og som træder i kraft efter et valg", siger Marianne Jelved.  

Merete Riisagers argumentation bygger også på, at der med sprogprøverne er tale om en afgrænset indsats på få skoler. Hun mener derfor, at der er tale om et tillæg til folkeskoleforliget. Carolina Magdalene Maier fra Alternativet og Jacob Mark ville begge gerne vide, hvornår en politik er et tillæg.

"Hvornår er noget afgrænset eller hvornår er der tale om et tillæg? Må jeg fremsætte et forslag i Folketinget i morgen om det frie skolevalg i et udsat boligråde nu, hvor regeringen har valgt denne vej? Må vi gøre det samme som ministeren? Spørger Jacob Mark.

Marianne Jelved er heller ikke begejstret for ministerens retorik om, at der er tale om et tillæg.

"Jeg har aldrig i min tid i politik oplevet et 'tillæg' til folkeskoleforliget. Der er en grund til, at vi har et forlig. Det regulerer partiernes opførsel. Det er forbundet med traditioner, man ikke bryder, siger Marianne Jelved, der understøttes af Jacob Mark.

"Hvad er et tillæg? Det kan man ikke", siger han og tilføjer.

"Efter samrådet i dag står det helt klart, at hun begår forligsbrud. Hendes argumentation giver ingen mening. Jeg har aldrig oplevet noget lignende til et samråd før".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
571 andre er allerede tilmeldt
Nyhed: Nyt fagligt netværk

NYHED! Vidste du, at du lige nu læser på Folkeskolens helt nye faglige netværk Dansk som andetsprog?

Tilmeld dig netværket og få en mail med ny faglig viden, forskning og erfaringsdeling.

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.