Undervisningsminister Merete Riisager mener ikke, at hun begår forligsbrud. Det er Jacob Mark og Marianne Jelved meget uenige i.

Riisager: Sprogprøver er bare et tillæg - ikke et brud med forliget

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) forklarede i dag Jacob Mark (SF) og Marianne Jelved (RV), at hun ikke begår forligsbrud ved at indføre sprogprøver uden fuld støtte fra forligspartierne, fordi der er tale om en afgrænset politik.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsordførerne Jacob Mark fra SF og Marianne Jelved fra Radikale Venstre mødtes i dag til samråd med undervisningsminister Merete Riisager fra Liberal Alliance for at spørge hende, hvorfor hun ikke begår forligsbrud, når hun uden støtte fra alle forligspartierne bag folkeskolereformen indfører sprogprøver i børnehaveklassen.

"Anerkender ministeren, at hun i et brev til mig har skrevet, at folkeskoleområdet er forligsbelagt?

Dette spørgsmål stillede Jacob Mark undervisningsministeren over flere gange på forskellige måder. Hvortil ministeren svarede, at der ikke er tale om et brud, men en aftale, der ikke er underlagt lovgivningen. 

 

SF og R: Riisager begår forligsbrud med indførelse af sprogprøver

Dette er en af årsagerne til, at hun ikke mener, hun begår forligsbrud, når hun uden støtte fra forligspartierne Radikale Venstre og SF, indfører sprogprøver i børnehaveklassen i socialt udsatte boligområder. Det fik næsten Marianne Jelved op af stolen.

"Enten har man et forlig eller også har man ikke. Man kan ikke have en mellemting. Vi kan ikke have tillid til en minister, der ændrer på de aftaler, vi har i forligskredsen, og som træder i kraft efter et valg", siger Marianne Jelved.  

SF: Stopprøver nærmer sig forligsbrud

Merete Riisagers argumentation bygger også på, at der med sprogprøverne er tale om en afgrænset indsats på få skoler. Hun mener derfor, at der er tale om et tillæg til folkeskoleforliget. Carolina Magdalene Maier fra Alternativet og Jacob Mark ville begge gerne vide, hvornår en politik er et tillæg.

"Hvornår er noget afgrænset eller hvornår er der tale om et tillæg? Må jeg fremsætte et forslag i Folketinget i morgen om det frie skolevalg i et udsat boligråde nu, hvor regeringen har valgt denne vej? Må vi gøre det samme som ministeren? Spørger Jacob Mark.

Marianne Jelved er heller ikke begejstret for ministerens retorik om, at der er tale om et tillæg.

"Jeg har aldrig i min tid i politik oplevet et 'tillæg' til folkeskoleforliget. Der er en grund til, at vi har et forlig. Det regulerer partiernes opførsel. Det er forbundet med traditioner, man ikke bryder, siger Marianne Jelved, der understøttes af Jacob Mark.

"Hvad er et tillæg? Det kan man ikke", siger han og tilføjer.

"Efter samrådet i dag står det helt klart, at hun begår forligsbrud. Hendes argumentation giver ingen mening. Jeg har aldrig oplevet noget lignende til et samråd før".

Riisager går til DF for at lave aftale om sprogprøver i børnehaveklassen