Biologi
0   57

”Jeg arbejder i dag bevidst med sproget i biologi”

Camilla Trankjær er dette års vinder af bedste bachelorprojekt på læreruddannelsen. Hendes opgave handler om hvordan man som lærer kan benytte sig at danskfagets humanistiske metoder for at gøre biologi nemmere at forstå for eleverne.

"Jeg arbejde meget med hverdagsforståelse, da jeg havde biologi på læreruddannelsen, hvilket var utrolig interessant. Jeg kender det fra mig selv, jeg forstår bedre stof, hvis det bliver illustreret gennem billeder. Det var derfor naturligt for mig, at dykke ned i, hvordan man som lærer kan fortolke sproget i biologiundervisningen", siger vinderen, der har biologi som linjefag og dansk som sidefag.

Årets tre bedste bachelorprojekter

Vinder af 1.-prisen på 10.000 kr., et boggavekort på 3.000 kr. fra Hans Reitzels Forlag og en Mano-kande fra Kähler Design

Camilla Trankjær, læreruddannelsen i Aarhus

Vinder af 2.-prisen på 6.000 kr., et boggavekort på 3.000 kr. fra Hans Reitzels Forlag og en Mano-kande fra Kähler Design

Ida Maria Damsø Christiansen, læreruddannelsen i Aalborg

Vinder af 3.-prisen 6.000 kr., et boggavekort på 3.000 kr. fra Hans Reitzels Forlag og en Mano-kande fra Kähler Design

Anna Mygind Bødker, Anna Witten Hjaltason og Julie Hjære Rasmussen, læreruddannelsen i Odense

 

Camilla Trankjær har både en forkærlighed for den naturvidenskabelige verden og den humanistiske verden. Som lærerstuderende var hun interesseret i at undersøge, hvordan de to verdener leger sammen, fordi de som udgangspunkt ikke opfattes som metodisk jævnbyrdige. Hun har derfor i sit projekt arbejdet ud fra problemformuleringen: "Hvad kendetegner biologifagets sproglige dimension, og hvordan kan sprog og analogier understøtte elevernes abstraktionsniveau gennem undervisningen, så de kan opnå naturvidenskabelig erkendelse?". En opgave, der indbragte hende førstepladsen for årets bedste bachelorprojekt på lærerprofession.dk

Billedsprog i biologi

Artiklen fortsætter under banneret

I bacheloropgaven tegner hun et mentalt billede af, hvordan man som lærer kan arbejde med besjælinger og andre humanistiske arbejdsredskaber i biologiundervisningen for at gøre stoffet nemmere for eleverne at relatere sig til. Camilla Trankjær forklarer:  

"I et forløb om proteinsyntesen kan man eksempelvis arbejde med rollespilsteknikker, hvor nogle af eleverne spiller protein, ribosomer, enzymer eller andre faggrupper. Det vil give eleverne en mere levende undervisning end kun at gennemgå det bogligt, hvilket samtidig hjælper de elever, der finder naturvidenskabeligt stof udfordrende".

Camilla Trankjær gør dog opmærksom på, at man skal være meget bevidst om, hvilke humanistiske teknikker man anvender, især i forhold til naturvidenskabelige artikler, der kan have et antropocentrisk og antropomorfisk udgangspunkt.

"Ved for eksempel at anvende billeder til at få eleverne til at forstå naturvidenskabeligt stof, skal man som lærer være opmærksom på, at billeder også kan give eleverne forvrængning af virkeligheden", siger hun og fortsætter: "Immunforsvaret kan ses som et vagtterræn og kroppen som fæstning, hvor de hvide blodlegemer er soldaterne, der forsvarer fæstningen. Men der er jo ikke decideret tale om en fæstning med agtpågivende soldater. Det abstrakte symboliseres i menneskelig form og en verden, de i forvejen kender". 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

De bedste professionsbachelorprojekter og pædagogiske diplomprojekter

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.259 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.468 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
310 andre er allerede tilmeldt