"Vi skal ikke blive ved med at have reguleret vores aftale med en lov, Vi skal have en aftale ligesom alle andre", sagde Anders Bondo Christensen i dag på den ekstraordinære kongres.

Anders Bondo: Alle skal opleve positive forandringer

Anders Bondo havde et klart budskab, da han åbnede DLF's ekstraordinære kongres. Kongressen skal sende et signal om, at det er nu. Arbejdet ligger foran DLF. Og overenskomsten skal bruges til at skabe positive forbedringer for medlemmernes arbejdsvilkår.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

DLF-formand Anders Bondo Christensen anerkendte i sin indledningstale til den ekstraordinære kongres i Øksnehallen i København den skepsis, som mange lærere har givet udtryk for i forhold til OK18. Men han understregede, at alternativet til en aftale havde været meget problematisk.

"Jeg er helt med på, at der hersker en udbredt mistillid til KL-systemet blandt vores medlemmer. Det er der ingen grund til at skjule. Jeg kan godt forstå, at den lærer, der underviser 29 lektioner om ugen og som havde håbet, at der nu kom en ny aftale, har svært ved at sige, at nu tror vi på, at der sker en forandring. Jeg kan også godt forstå den kreds, som mange gange har mødt en lukket dør, og den skole, som har oplevet, at bilag 4 ikke gjorde en forskel. Men jeg kan godt sige, at jeg tror på, der sker en forandring", understregede han.

Alle skal opleve at OK18 ikke er ligegyldig, forklarede han: "Det er min personlige ambition, at der inden året er omme skal ske noget positivt på alle skoler. Det handler ikke om fine ord og erklæringer. Det handler om konkrete handlinger, der skal ske ude i medlemmers arbejdsplads. At vi på centralt hold klapper hinanden på skuldrene er godt, men det er ligegyldigt", sagde han.

Fælles trussel

Den meget omtalte kommission er kun en del af det, som skal i gang, forklarede formanden for DLF:

"Vi skal ikke blive ved med at have reguleret vores aftale med en lov, Vi skal have en aftale ligesom alle andre. Men jeg håber, at vi er enige om, at arbejdet starter i dag. Det skal ikke skubbes til udgangen af 19 og kommissionens forslag. Der er også projektet "Ny start". Det handler ikke om, at nu skal alt laves om på skolerne. Det er KL's og vores samarbejde, som skal have en ny start. Jeg håber, at det, der kommer til at bære den ny start, bliver en ny god vilje. Men vi har også en fælles trussel: Flere og flere vælger folkeskolen fra, og det skal vi have lavet om på. Vi har været i en situation med syv års konflikt med KL. Hvis vi vil have folkeskolen til at igen at blive den vigtigste samfundsinstitution, så skal det lykkes at ændre det", sagde Anders Bondo.

Kommissionsformand efter lærernes OK-ja: Nu skal jeg ud at besøge skoler

Vi har knoklet

Der skal bygges videre på forandringer, der allerede er sket, mener han:

"På folkeskolen.dk har en lærer spurgt, hvad pokker Danmarks Lærerforening har lavet i årene siden 13. Svaret er, at vi har knoklet i alle årene - en vis legemsdel ud af bukserne - men det har været på trods - i en stemning af problemer".

DLF-næstformand: Kongres skal sætte gang i OK18

"Der har faktisk også været gode resultater. Lige nu er vi med i arbejdet med at finde ud af, hvad der skal træde i stedet for læringsmål. Den forandring skyldes et målrettet arbejde fra Danmarks Lærerforening. Det er begyndt at handle om dannelse og ikke om, at eleverne skal være soldater i konkurrencestaten", sagde han.

"Vi skal sikre, at vi får en didaktisk styret undervisning og et stop for curriculum-styring . Det handler om, at vi bliver enige om, hvad der er god undervisning. Hvordan vi sikrer, at de lærere der går ind til undervisningen har et overskud og engagement?"

Sammenhold

"Vi har haft en klar kompasretning. Medlemmerne har formået at holde den professionelle fane højt i en vanskelig tid. Det skal alle have tak for", sagde han.

Vi skal holde fast i vores sammenhold, sagde Anders Bondo.

Han forklarede, at DLF vil gøre alt for at støtte kommissionen. Men han understregede, at det ikke er foreningens kommission. Den er uafhængig.

"Men kommissionen er kun en del af arbejdet. Det er vigtigt, at vi får alle med. Det er alle arbejdspladser i alle kommuner, som skal opleve, at der sker forbedringer. Vi starter i dag, men vi har en lang rejse foran os", sagde Anders Bondo Christensen.