To elever med præcis samme vanskeligheder kan bliver behandlet forskelligt, hvis KL's lockout bliver til noget, konstaterer Thomas Andreasen, formand for arbejdsmiljø- og organisationsudvalget i DLF.

KL undtager alle lærere med timer i specialklasser fra lockouten

Lærere, som underviser i en specialklasse i blot én time om ugen, undtages fra KL’s varslede lockout. Det betyder, at de også skal passe deres undervisning i almene klasser. Det har KL svaret DLF, efter at der opstod tvivl om specialklasselærernes situation.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærere, som har blot en undervisningstime i en specialklasse om ugen, undtages fra KL's varslede lockout. Det betyder, at de også skal passe deres undervisning i almene klasser. Det har KL svaret DLF, efter at der opstod tvivl om specialklasselærernes situation.

Skal alle specialklasser holde åbent under en lockout? Skal alle skoler med en specialklasserække holde åbent? Eller er det kun nogle typer af specialklasser, som skal holde åbent, hvis KL's varslede lockout bliver til noget?

Forvirring: Ingen ved, hvilke specialklasselærere der skal lockoutes

Der opstod forvirring på specialundervisningsområdet, da KL varslede sin lockout af omkring 60.000 lærere. Specialskolerne er i forvejen blevet undtaget fra lockouten, og nu har KL præciseret over for DLF, at hvis en lærer underviser i en specialklasse på en almen folkeskole i blot én time om ugen, bliver læreren ikke lockoutet. Heller ikke i de timer, læreren har i almene klasser.

"Man kan ikke være deltidslockoutet, så læreren skal passe sit arbejde, som hun plejer. Det svarer til tjenestemændene", siger Thomas Andreasen, formand for DLF's arbejdsmiljø- og organisationsudvalg.

Anderledes forholder det sig på de skoler, som DLF har udtaget til strejke.

"Her skal overenskomstansatte lærere strejke. Også på folkeskoler med specialklasserækker", understreger Thomas Andreasen.

KL ønsker at få fastlagt et nødberedskab for folkeskoler med specialklasserækker og mødes derfor med Lærernes Centralorganisation i morgen. Det sker i henhold til hovedaftalen mellem parterne.

Elever med samme vanskeligheder udsættes for forskel

Undtagelsen fra lockouten gælder alene lærere, som underviser i specialklasser. En lærer, som er støtte for en inkluderet elev, vil ikke være undtaget.

Det stiller elever, forældre og lærere i en mærkværdig situation, mener Thomas Andreasen.

"Hvis vi har to elever med præcis samme vanskeligheder, kan den ene gå i skole i en kommune, som organiserer sig med specialklasser, mens den anden kommune integrerer sine elever med særlige behov i almenklasser. Her kan den ene sårbare elev komme i skole, mens den anden ikke kan. Det kan give noget flimmer".

Det kan give anledning til både undren og spørgsmål fra borgerne, forudser Thomas Andreasen.

"Arbejdsgiverne ejer lockouten, så de må kunne forklare, hvorfor eleverne udsættes for denne forskel".

DLF vil være opmærksom på arbejdende lærere

DLF vil nu skrive KL's præcisering af, hvem der bliver undtaget fra en lockout, ind i sin konflikt-ABC på dlf.org. Samtidig vil DLF være opmærksom på, at ikke alle lærere er omfattet af lockouten, hvis den blive til noget.

"Lærere med timer i specialundervisningen er stadig en del af den store kamp, selv om de går på arbejde. Det vil vi være opmærksomme på i vores kommunikation og i vores aktiviteter. Jeg har lige været til kredsformandsmøde, hvor én fortalte, at de ville planlægge aktiviteter til efter klokken 16 eller 17, så alle kan være med. Det er en måde at gøre det på", siger Thomas Andreasen.

Også de regionale specialskoler er undtaget

Også regionerne har undtaget specialskolerne fra sin varslede lockout, så den alene omfatter lærere på ni udvalgte sygehuse.

Speciallærere udtaget til strejke: Vi undrer os over, at vi skal alene

Her har DLF udtaget en enkelt skole til strejke, nemlig Geelsgårdskolen i Virum, da det er et krav, at minimum ti procent af medlemmerne strejker, for at DLF kan frigøre sig for overenskomsten på det regionale område.

Du kan læse DLF's konflikt-ABC via dette link:

Læs mere