Ytringsfrihed
1   16

Skoleledere må gerne blande sig i debatten

Formand for Børne- og Kulturchefforeningen Jan Henriksen trækker i land: Selvfølgelig må skoleledere blande sig i debatten.

Jan Henriksen, formand for Børne- og Kulturchefforeningen, har været noget i modvind, siden han i slutningen af februar kaldte det "uklogt" hvis skoleledere deltager i den offentlige debat om for eksempel skolereformen og opfordrede lederne til at se på, hvem der udbetaler deres løn. Det skete i et interview i mediet Skoleliv.

Den udtalelse er faldet mange for brystet, blandt andet lærer og mor Anette Lind, som i et debatindlæg på folkeskolen.dk fortæller, at hun har kontaktet Ombudsmanden om sagen.

Noget at komme efter

Og der er en sag, mener Vibeke Borberg, jurist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun siger til folkeskolen.dk:

Artiklen fortsætter under banneret

"I disse udtalelser lyder det som om han  pålægger skoleledere en form for selvcensur, som strider mod  gældende ret. Og så  kvalificerer det den offentlige debat, at folk med indsigt deltager i den".

Vibeke Borberg understreger, at man som skoleleder skal gøre det klart, om man udtaler sig som privatperson eller på myndighedernes vegne, og derudover skal man selvfølgelig ikke fortælle offentligt om forhold, der er omfattet af tavshedspligt. Men derudover er der meget få begrænsninger på offentligt ansattes ytringsfrihed.


Minister tager afstand

Undervisningsminister Merete Riisager er på linje med juristen:

"Man må ikke give skolelederne mundkurv på. Skolelederne er nogle af dem, der ved allermest om, hvordan folkeskolen har det, så derfor har vi behov for, at de også kan ytre sig i debatten. Hvis nogen prøver at skose skolelederne, så de klapper i som østers, så tager jeg kraftigt afstand fra det", siger hun til Politiken Skoleliv, hvor hun også understreger, at det ikke kun er et holdningsspørgsmål. Skolelederes ret til at blande sig i den offentlige debat er en del af den vejledning for god adfærd for offentligt ansatte, som Moderniseringsstyrelsen og KL lavede i december.


Jan Henriksen beklager

Jan Henriksen udtaler at nu at det ikke var hans hensigt at komme med 'slet skjulte trusler', som han skriver til  Skoleliv.

"Ytringsfriheden er en grundlæggende værdi i vores samfund. En åben og lyttende dialog om vores folkeskole er til fælles bedste - ikke mindst børnene," skriver han.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ