Danske Skoleelever
0   9

Danmarksmestrene i dansk, matematik, historie og biologi er kåret

362 elever dystede onsdag i Aarhus ved landsmesterskabet i DM i Fagene. I alt har 5.817 elever deltaget i årets mesterskaber, der har til formål at højne prestigen i at være fagligt dygtig i skolen.

Der bliver bidt negle, tænkt store tanker, gennemført eksperimenter og stillet spørgsmål til dommerne. I både Store Sal, Lille Sal, Makerspace og Møderum2 i Dokk1 i Aarhus kæmper elever fra 7., 8. og 9. klasse ihærdigt om at blive danmarksmestre i dansk, matematik, historie og biologi.

Vinderne

Danmarksmester i dansk: Katrine Johnsen, 9. klasse, Gråsten Skole

Danmarksmester i matematik: Anders Vase Hinge, 9. klasse, Lystrup Skole 

Danmarksmester i historie: Marie Engel Christensen, 8. klasse, Johannesskolen, Hillerød

Danmarksmester i biologi: Siri Skjoldli Larsen, 9. klasse, Fredericia Realskole

Danmarksmester i fagene - hold: Sigper, Hedensted Skole 

Om formiddagen gælder det de tværfaglige holdmesterskaber, hvor alle fire fag skal inddrages, og samarbejdet er i højsædet. Om eftermiddagen står den på de individuelle mesterskaber i de fire fag. Rundt ved bordene bliver der arbejdet intenst med dynamiske regneark for at vise ændringer i et nyt computerspil. Med forsøg med vaskepulver med og uden enzymer. Med udstillingstekster til genstande på Nationalmuseet og med markedsføring af Dansk Supermarkeds traineeuddannelse på Facebook.

Samtlige opgaver i landsmesterskaberne i DM i Fagene tager nemlig udgangspunkt i konkrete cases fra virksomheder. Hvor deltagerne blandt andet skal komme med kreative løsninger på virkelige udfordringer. For ud over at arbejde for en kultur, hvor det er sejt at gå op i sin skole og være stolt af sin faglighed arbejder folkene bag DM i Fagene også for at koble fagene med det omkringliggende samfund.

En gnist til læring

På Tingagerskolen i Ringe havde overbygningslærerne valgt, at samtlige elever i 7., 8. og 9. klasse skulle deltage i de regionale mesterskaber i DM i Fagene. 15 elever er med videre til landsmesterskaberne i Aarhus, hvor skolen deltager i alle fem discipliner. Netop koblingen til den virkelige verden i DM i Fagene fremhæves af flere af skolens deltagende lærere.

"Opgaverne her til mesterskabet er tænkt meget casebaseret og tænkt helt anderledes, end det vi normalt har tid til at arbejde med i hverdagen, og for eksempel i matematik opdager eleverne lige pludselig, at matematik er alle steder. At det faktisk er relevant", siger Clara-Mia Holgersen, der har elever med i matematik og historie.

"Det kan nogle gange være svært at tænde en gnist hos eleverne i overbygningen, men her ser eleverne, at det vi arbejder med i skolen er vigtigt. At det kan bruges til noget, og for nogle elever kan det tænde en gnist for at ville lære noget. I stedet for at sidde og kigge ud ad vinduet", supplerer Susanne Hougaard, der har elever med i dansk.

Boost af selvtillid

Ud over en gnist til læring mener såvel Clara-Mia Holgersen som Susanne Hougaard også, at konkurrenceelementet i DM i Fagene kan motivere elever og være med til at skabe interesse for de enkelte fag og for det at lære noget.

"Når man sidder her sammen med mere end 350 andre skoleelever, opdager man, at mange andre også synes, at skolen er vigtigt. At det er OK at være dygtig til nogle fag, og det giver da noget gejst", siger Susanne Hougaard.

Isa Stubgaard, biologilærer på Tingagerskolen, har tre elever med til landsmesterskabet i biologi. Hun fremhæver især et boost af selvtillid som et udbytte af DM i Fagene.

"Det er virkelig et skulderklap til de elever, der er gået videre til landsmesterskabet, og det er ikke nødvendigvis de elever, der anses for de allerdygtigste. Så jeg har nogle elever, der har fået boostet deres selvtillid og fået øjnene op for, at de kan noget, de faktisk ikke selv troede, fortæller Isa Stubgaard.

Samarbejde eller solo

Såvel Clara-Mia Holgersen som Susanne Hougaard har elever med i både de individuelle mesterskaber og holdmesterskaberne. Begge former er gode, mener de.

"Nogle elever har brug for tryghed og brug for at kunne spørge andre. Andre elever trækker i dagligdagen det store læs for andre elever. I de individuelle mesterskaber kan de bare køre los alene, og begge dele kan motivere", siger Susanne Hougaard.

Artiklen fortsætter under banneret

 

Fire klasser med til Aarhus

Hvor nogle elever kom til Aarhus sammen med en enkelt klassekammerat og en enkelt lærer havde Tingagerskolen valgt at tage hele 7. årgang - i

DM i Fagene

DM i Fagene  er danmarksmesterskaberne i grundskolens fag. Mesterskaberne skal være med til at sætte fokus på fagligheden og den faglige udvikling under overskriften "De stolte nørder". I år har elever fra 7.-9. klassetrin kunnet dyste individuelt i fagene dansk, matematik, biologi og historie eller i de tværfaglige holdemesterskaber. 
DM i Fagene drives af Danske Skoleelever sammen med et konsortium af blandt andre Undervisningsministeriet, KL, en række uddannelsesinstitutioner, kommuner og organisationer. 
DM i Fagene er delvist finansieret af Undervisningsministeriet med 10 millioner i foreløbigt tre år - i år er andet år. 
Alle opgaverne til konkurrencen er udviklet af fagprofessionelle og kvalitetssikret af eksterne eksperter. 

alt tre klasser - og en 8.-klasse afsted til landsmesterskaberne. I alt 84 elever og fem lærere. Deltagerne var på Dokk1 hele dagen, de heppende klassekammerater var en tur på Aros om formiddagen.

"Når nogle kvalificerer sig til DM i Fagene, er det en klassepræstation. For vi gør hinanden gode hver dag. Det går begge veje, så selvfølgelig skal klassekammeraterne med herop", mener Susanne Hougaard.

I alt har 5.817 elever fra 373 grundskoler fra 85 kommuner deltaget i årets regionale mesterskaber i DM i fagene. Heraf gik 362 elever videre til landsmesterskaberne.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.581 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.692 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.316 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.708 andre er allerede tilmeldt