Undersøgelse: Lærere spotter alkoholmisbrug i familier

7 ud af 10 lærere har en eller flere gange været bekymret for elever i forbindelse med mistanke om alkoholproblemer i familien, viser en ny undersøgelse. I dag begynder en landsdækkende kampagne om alkoholproblemer.

Publiceret

Derfor skal læreren gribe ind

En forældres alkoholproblemer kan have store konsekvenser forbørnene. Ikke bare for de-res trivsel i hverdagen, men også forderes fremtid. Angst, depression og selvmord er langt hyppigere,hvis man er vokset op i en alkoholfamilie.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det sådan, at hvis far eller mor haren alkoholrelateret diagnose, så har børnene i sammenligning medandre børn:

› ca. 2½ gange større risiko for som børn at blive indlagt på enpsykiatrisk afdeling.

› ca. 3½ gange større risiko for at blive anbragt uden forhjemmet.

› ca. dobbelt så stor risiko for at forsøge selvmord.

› ca. otte gange så stor risiko for at opleve vold ihjemmet.

Kilde: www.hope.dk

 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Marianne Østergaard har tre gange blandet sig i familiers alkoholmisbrug for at hjælpe sine elever. Men det er ikke let at konfrontere mor og far med, at man som lærer mener, at deres alkoholforbrug går ud over deres barns trivsel. Første gang Marianne Østergaard skulle ringe til en familie om et alkoholproblem fik hun ondt i maven.

»Jeg får ondt i maven, når jeg skal ringe« 

"Jeg var bange for at virke fordømmende. Bange for at sige noget, som ikke passede. Det er tabubelagt. Jeg skal gå ind i forældres privatliv og påpege noget, der ikke virker", fortalte Marianne Østergaard i en artikel i Folkeskolen i december.

Og hun er ikke den eneste lærer, der oplever elever, som er påvirket af forældrenes alkoholvaner. En ny undersøgelse, som Alkohol & Samfund og TrygFonden i samarbede med Epinion har udført blandt 200 folkeskolelærere, viser, at 71 procent af lærerne en eller flere gange har været bekymret for elever i forbindelse med mistanke om alkoholproblemer.

59 procent har mødt elever i deres undervisning, som forekommer at trives, men hvor læreren har en formodning om alkoholproblemer i hjemmet. Samtidigt har mere end halvdelen af lærerne undladt at handle, fordi eleven virkede velfungerende.

Hør lærer Marianne Østergaard fortælle om, hvordan hun har hjulpet en elev, hvis far havde et alkoholproblem. Videoen er fra kampagen på hope.dk

 Elev: »Læreren fik mig til at tale« 

 

 

Forældre- og elevsamtaler udfordrer lærere

Marianne Østergaard mener, at lærere skal handle på mistanke om alkoholproblemer i en familie.

"Man skal reagere. Når man har et forældremøde, hvor der er en, der lugter af alkohol. Når mor afleverer barnet, og man fornemmer lugten. Jeg tror, at mange lærere har haft en lille bekymring og valgt ikke at reagere på det", siger Marianne Østergaard og fortsætter:

"Jeg tror nogle gange, at man spotter noget, men så forlader man det igen. Man skal vende sine små bekymringer med kollegerne".

Mange føler, ligesom Marianne Østergaard, at de vigtige samtaler er en stor udfordring.

Lidt under halvdelen af lærerne i undersøgelsen føler sig fagligt rustet til at tage den vigtige samtale med eleven, mens kun 27 procent føler sig fagligt rustet til at tage samtalen med forældrene.

Her kan lærere finde hjælp

På den nye kampagnes hjemmeside kan fagpersonale finde råd til, hvordan de skal gribe en mistanke om alkoholproblemer an.

Direktør i Alkohol & Samfund Peter Konow fortæller, at den nye landsdækkende kampagne er målrettet lærere.

"Kampagnens redskaber til at tage den vigtige samtale med barnet og forældrene er målrettet skolelærere, fordi det er en faggruppe, der ser børnene dagligt og som har en direkte og naturlig kontakt til børnenes forældre", siger han.

Siden 2007 har alle haft ret til gratis alkoholrådgivning og behandling gennem deres kommune. Men der har ikke været en national oplysningsindsats om behandlingsgarantien. Alkohol & Samfund og TrygFonden starter i dag en kampagne som løber frem til marts 2018.