Fra næste år bliver koblingsprocenten til fri- og privatskolerne hævet til det højeste niveau nogensinde.

Ny finanslov gør historisk højt privatskoletilskud til en realitet

Fredag blev finansloven for 2018 endeligt vedtaget. Og det blev uden overraskelser på skoleområdet. Som ventet sender regeringen støtten til fri- og privatskolerne op på det højeste niveau nogensinde.

Publiceret Senest opdateret

Hvad er koblingsprocenten?

Fri- og privatskolernefinansieres via den såkaldte koblingsprocent, der dækker over denprocentdel, som staten tildeler fri- og privatskolerne i forholdtil folkeskolen. Koblingsprocenten udregnes på baggrundaf landsgennemsnitsprisen for en elev ifolkeskolen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolen var langt fra det, der stjal medieroverskrifterne, da regeringen sammen med Dansk Folkeparti fredag blev enige om en finanslov for næste år. Og det med god grund. Folkeskolen har nemlig ikke fyldt meget i regeringens finanslovsplaner.

Således skete der da heller ingen ændringer på folkeskoleområdet i forhold til det finanslovsforslag, som regeringen fremlagde på årets sidste sommerdag.

Få skolenyheder i regeringens finanslovsforslag

Dermed er det en realitet, at fri- og privatskolerne fra næste år vil modtage den højeste procentuelle statsstøtte, de nogensinde har fået.

Regeringen og Dansk Folkeparti gav nemlig hinanden håndslag på at hæve koblingsprocenten, der udgør statens støtte til fri- og privatskolerne fra 75 procent til 76 procent fra næste år.

Regeringen har derved i løbet af de seneste tre finanslovsaftaler hævet koblingsprocenten fra 71 til 76 procent.

S: Flere friskolepenge skaber dobbelt skævhed

Med den nye aftale får de fri grundskoler tilført 71 millioner ekstra, og af dem har regeringen øremærket 40 millioner til specialundervisningspulje.

Herudover er Dansk Skoleskak kommet på finansloven. Regeringen har valgt at støtte foreningen med to millioner i perioden 2018-2021.

"Det er uden tvivl den bedste julegave, Dansk Skoleskak og de 50.000 børn og unge, der hver uge træner ro, koncentration og tålmodighed med skoleskak, kunne ønske sig", siger generalsekretær i Dansk Skoleskak, Mads Jacobsen i en pressemeddelelse.

Dansk Skolebridge vil også på finansloven

Regeringen mener desuden, at der er behov for at afdække, hvor meget de danske unge ved om Grønland og grønlandsk kultur. 

Den har derfor afsat 500.000 kroner til en spørgeskemaundersøgelse blandt de unge i udskolingen og på landets ungdomsuddannelser.