Tysk
0   2

Grænseforeningen korrigerer: Misforståelse førte til nej til danske skoler i Sydslesvig

Undervisningsministeriet støtter faktisk forløb med de danske skoler i Sydslesvig. Det byggede på en misforståelse, at Sorø Borgerskole måtte se sig om efter en anden skole at besøge, fortæller generalsekretæren i Grænseforeningen.

I sidste uge skrev folkeskolen.dk/tyskfransk, at Sorø Borgerskole selv måtte finde en skole i Tyskland, som de kunne besøge. Skolen havde fået puljepenge fra Undervisningsministeriet til et forløb, der byggede på at besøge en skole i Tyskland. Tysklærer Paula Ingemann Rasmussen kontaktede derfor Grænseforeningen i håb om, at foreningen kunne hjælpe. Men foreningen kunne ikke hjælpe.

Forklaringen fra Grænseforeningens konsulent lød på, at ministeriet kun accepterede skoler, hvor al undervisning foregår på tysk. Og eleverne på de danske skoler i Syslesvig har både undervisning i dansk og tysk.

Men nu korrigerer foreningen den forklaring. For ministeriet accepterer faktisk samarbejder med de danske skoler i Sydslesvig, fortæller generalsekretær Knud-Erik Therkelsen.

"Det hele beror på en mangelfuld kommunikation, hvor det var blevet udlagt som om, at alt er på dansk på skolerne, og så ville det jo ikke give mening for ministeriet. Men både en del af undervisningen og meget af snakken i frikvarterene foregår på tysk", fortæller han.

Artiklen fortsætter under banneret

Grænseforeningen: Skoler har fået ja

Foreningen har siden forløbet med Sorø Borgerskole haft et møde med ministeriet, og her var meldingen fra ministeriet, at der er grønt lys til at bruge skolerne for det danske mindretal i Sydslesvig.

"Misforståelsen opstod, fordi det er et relativt nyt område. Traditionelt har man set det i et nationalt perspektiv, hvor det bliver meget enten-eller, hvor dansk og tysk er trukket meget skarpt op overfor hinanden. Men her er det blødt op med, at der hele tiden er to sprog i spil", siger han.

Ifølge Knud-Erik Therkelsen har ministeriet givet tilladelse til andre skoler til at samarbejde med de danske skoler i Sydslesvig.

"Hjørring Private Realskole har lige været på besøg på Husum Danske Skole, og de havde også fået pengene fra tyskpuljen. Så det kan fint lade sig gøre", fortæller han.

I stedet for at besøge en af de danske skoler i Sydslesvig tog lærer Paula Ingemann Rasmussen selv kontakt til skoler i Lübeck og Kiel.

Og i uge 38 besøgte Paula Ingemann Rasmussens to 8. klasser skolen Gemeinschaftsschule mit Oberstufe Friedrichsort i Kiel. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
947 andre er allerede tilmeldt