Ordblind/læsesvag
0   14

Ny bog skal hjælpe elever til at tale om deres ordblindhed

Ordblinde har ikke kun problemer med bogstaver. Mange tror, de er ene om at have svært ved at læse, og at de ikke dur til noget. Det vil ordblinde Jesper Sehested ændre på. Han har skrevet en bog, der skal hjælpe ordblinde børn med at få selvtillid.

Jesper Sehested driver firmaet etlivsomordblind.dk, hvor han blandt andet rådgiver, holder foredrag og skaber oversigt over it-hjælpemidler for at give ordblinde en lettere hverdag. Nu kan han også skrive forfatter på sit visitkort.

Jesper Sehested har skrevet bogen 'Michael og Bogstavbjerget' for at sætte fokus på de følelser og udfordringer, mange ordblinde børn står med, fordi bogstaverne driller. Det kan være tanker om at være dum og doven, at der er noget galt med én, og at det hele kan være lige meget, fordi man ikke bliver bedre. Jesper Sehested vil vise, at kampen med bogstaver ikke skal stoppe ordblinde børn i at drømme om fremtiden. Men det er pudsigt, at en ordblind skriver en bog til andre ordblinde, erkender han.

"Jeg har både tænkt i spil og hjælpemidler, men ordblinde børn skal ikke spille et spil alene. Tanken er, at de læser bogen sammen med en forælder eller en lærer, så de kan snakke om det, hovedpersonen oplever. Som ordblind er man nødt til at have nogle til at hjælpe sig med at bestige bogstavbjerget, og derfor har jeg tænkt relationer ind i bogen", siger Jesper Sehested om bogen med et lixtal på 22.

Hovedpersonen glemmer at bruge sine ben

Artiklen fortsætter under banneret

I sin egen skoletid oplevede Jesper Sehested, hvordan dansk i første lektion kunne ødelægge resten af dagen. Det vil se anderledes ud, hvis klassen bakker den ordblinde elev op, samtidig med at eleven selv er bevidst om, at han eller hun er god til noget andet, mener han.

"Så kan man sige til sig selv: 'Ok, jeg er ikke så god til at læse og skrive, men i næste time skal vi have idræt eller billedkunst, og det ved kammeraterne, at jeg er god til'. Det eksemplificerer jeg i bogen, hvor Michael på vej op ad bogstavbjerget møder en bjergged. Michael er træt i armene, for han har glemt at bruge benene, men da han ser, at geden har fire ben og ingen arme, finder han ud af, at han også selv skal bruge sin ben", uddyber Jesper Sehested.

Michael stiller mange spørgsmål i bogen, for eksempel om hvorfor han skal læse højt i klassen. Eller om ikke han skal gå på toilettet for at slippe væk. Jesper Sehested supplerer med spørgsmål direkte til læseren, for eksempel da Michael ikke kan læse det, han selv har skrevet og kradser det hele over med sin blyant:

"Hvorfor tror du, at Michael ikke vil have andre til at se, hvad han har skrevet", lyder forfatterens oplæg til debat mellem det ordblinde barn og den voksne, som barnet læser bogen sammen med.

Ordblinde elever roser bogen til skyerne

Spørgsmålene er et centralt element, som skal hjælpe ordblinde børn med at forstå deres egen ordblindhed. De kan også bruges af lærere.

Det har Sisse Boll, som er tovholder i ordblindepatruljen på Smidstrup-Skærup Skole ved Vejle, gjort. Hun har prøvelæst bogen sammen med 12 ordblinde elever. I hendes tilbagemelding til Jesper Sehested skriver hun blandt andet:

"Eleverne var meget begejstrede for bogen, som gav anledning til mange gode snakke undervejs. De fortalte hinanden, hvordan de selv har det med deres ordblindhed. De har delt historier med hinanden, hvor det har været svært, og fortalt om situationer, hvor de har været udfordret, men fundet vejen til at mestre i stedet for at give op. De vil alle gerne læse bogen sammen med deres familie, så de kan få nogle gode snakke derhjemme, også om hvordan det er at være ordblind".

Elevernes feedback den bedste forfatteren kunne få

Nogle af Sisse Bolls elever foreslår, at hele klassen læser bogen, så eleverne kan snakke om, hvordan det er at have noget som udfordrer én. Måske har de andre elever også eksempler på noget, som er svært for dem.

"Vi synes, det er en god fortælling med mange gode refleksionsspørgsmål, som er med til at åbne for ærlige snakke og også til at tale om motivation. En fortælling, som eleverne kan spejle sig i, og som vi varmt vil anbefale til andre med ordblindhed tæt på," skriver Sisse Boll ifølge nyhedsbrevet fra etlivsomordlblind.dk.

Jesper Sehested er selvsagt glad for tilbagemeldingen.

"Jeg hørte ikke noget fra Sisse Boll, så jeg begyndte at blive nervøs for, at de var sket hende noget. Men det viste sig, at bogen havde givet dem anledning til så mange snakke om: "Du har det sådan, jeg har det sådan, måske kan vi lære af hinanden'. Det er den bedste feedback, jeg kunne få", siger den ordblinde forfatter.

'Michael og Bogstavbjerget' udkommer i uge 28 og udgives af Sehested Media ApS. Bogen er på 140 sider, rigt illustreret af Tomas Anker Præstholm og koster 299 kroner.

Du kan læse et uddrag via dette link:

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.519 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.593 andre er allerede tilmeldt