Kortere skoledag for alle lever - og to lærere på natur/teknologi og fysik/kemi er planen i Køge, fortæller skoleleder Lone Svarre Pedersen.

Ellemarkskolen er blandt de 50 skoler: Vi vil booste naturfagene

Vi forventer, at forsøget får langvarig gavnlig effekt, at vi har fået lov til at forkorte elevernes skoleuge med halvanden time, lyder det fra skolelederen på Ellemarkskolen i Køge.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Hurra!"

Stod der i emnefeltet, da skoleleder på Ellemarkskolen i Køge, Lone Svarre Petersen, i går formiddags åbnede en mail fra en af kommunens konsulenter.

Mailen viderebragte nyheden om, at skolen er af de 50 skoler, som er udvalgt til at deltage i en forsøgsordning på tre år, der giver lov til at fravige folkeskolelovens paragraf 14a og forkorte skoledagen for eleverne .

Lodtrækningen blev til en vurdering: Deltagerne til skoleforsøget er valgt

"Det var en kæmpe lettelse at høre. For det har jo været en lang proces, og vi har skullet indtænke det scenarie i fagfordeling og planlægning af næste år. Vi har håbet på og planlagt ud fra, at vi blev udvalgt, men vi kunne jo ikke vide", siger Lone Svarre Petersen, der er glad for at få del i denne ordning fremfor at skulle få dispensation med 16b-paragraffen, der i særlige tilfælde giver lov til at omdanne understøttende undervisning til to-lærerordning:

"Det her virker som en langsigtet løsning, hvor man virkelig får lov til at mærke effekten af det. Med 16b er det kun for et år, og der skal man også have nogle pædagogiske udfordringer, før man får lov. Det her virker mere legitimt. For vi har været heldige at blive en del af forsøget ud fra et mere positivt udgangspunkt, end tilfældet havde været med 16b".

Kommune om skoleforsøg: Urimelig kort frist

Boost af det naturfaglige

I alt 75 skoler har ansøgt om muligheden for at deltage i forsøgsordningen. 50 er blevet udvalgt af ansatte i Undervisningsministeriet ud fra individuelle vurderinger af ansøgningerne - se listen nedenfor. Blandt andet blev der lagt vægt på de pædagogiske tiltag, skolerne havde angivet at ville gennemføre, hvis de ekstra resurser bliver frigivet.

På Ellemarkskolen bliver skoledagen forkortet med halvanden time om ugen for alle klassetrin, og der kommer dobbeltlærer i natur/teknologi og fysik/kemi. Derudover får de naturfaglige lokaler en 'makeover'.

"Vi kommer til at få et stort, flot sammenhængende område til de naturfaglige fag, som fungerer godt til gruppearbejde og holdopdeling. Det er lavet sådan, at de forskellige områder er indrettet til specifikke funktioner og aktiviteter og ikke efter fagene som sådan", siger Lone Svarre Petersen.

Riisager om skoleforsøg: Vi giver lidt energi tilbage til skolerne

Hun tror på, at det vil kunne mærkes både på fagligheden og trivslen hos eleverne.

"Når der kommer ekstra lærere på, frigiver det bare noget tid, hvor eleverne kan få lidt personlig assistance og komme i dybden med tingene. Samtidig med at de to lærere vil have mulighed for at sparre med hinanden over de didaktiske overvejelser og måske føre mere kreativitet ind i undervisningen", siger Lone Svarre Petersen.