Vil du have job i Malmø? Så er det nu, du skal slå til.

Bli lärare! Malmø efterlyser danske lærere

Der er lærermangel i Sverige, og Malmøs skoleforvaltning appellerer nu via Lærernes A-kasse til danske lærere om at undervise i den svenske storby, der kun ligger en kort togtur fra København H.

Publiceret
Daniel Lindbladh fra grundskoleforvaltningen i Malmø fortæller, at han har gode erfaringer med danske lærere i svenske skoler. Dog er onsdagens møde første gang, at Malmø selv griber ud efter lærerne i det danske kongerige.

SKOLERNE IMALMØ

  • Malmø har 75 kommunale grundskoler og omkring 29.000elever
  • De fleste skoler kører med den samme lærer gennem heleindskolingen. (Bortset fra idræt)
  • Eleverne får karakterer fra 6. klasse.
  • Der er typisk mellem 25 og 29 elever i hver klasse.
  • Arbejdstiden ligger på 35 timer på skolen og 10 timers såkaldt'tillidstid', hvor lærerne selv kan tilrettelægge deresforberedelse. Selve undervisningstiden ca.  som iDanmark.
  • De svenske læringsmål ligner de danske

Værd at vide

  • Man kan få valideret sit eksamensbevis til en svensklærerlegitimation.
  • Ved jobansøgning kræves der fremvisning af straffeattest, somskal hentes ved det danske politi.
  • Hvis man arbejder i Sverige, men bor i Danmark, betaler mansvensk skat
  • Lærerlønnen i Malmø ligger gennemsnitligt lidt over 25.400danske kroner (rettet 20-03 8:32, red) om måneden førskat, men med større grad af individuel lønforhandling end iDanmark. Samtidig er indkomstskatten i Sverige noget lavere end deni Danmark. 
  • Normalt tager det en halv times tid med tog fra København tilMalmø, men i øjeblikket kommer tid tl paskontrol oveni.
  • Er man interesseret kan man tjekke hjemmesiden:Malmo.se/jobbaiskolan
  • Eller skrive til louise.pallon@malmo.se,som svarer på alle de spørgsmål, man måtte sidde inde med

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Malmø fattes lærere, og derfor vil den svenske by rekruttere danske undervisere til skolerne. Lærernes A-kasse var forleden vært for et møde i København, hvor repræsentanter for arbejdsformidlingen og grundskoleforvaltningen i Malmø fremlagde mulighederne for at et lærerjob i den tredjestørste svenske by.

"Vi kommer til at mangle 500-600 lærere hvert år", siger Daniel Lindbladh fra grundskoleforvaltningen i Malmø. "Så lærere er meget eftertragtede i Malmø. Grunden til, at vi mangler så mange lærere er for det første, at mange nuværende lærere går på pension, men også at vi får flere børn ind i skolen".

Et tilsvarende skolesystem

Det svenske skolesystem svarer godt til det danske med den forskel, at der kun arbejdes med én fast lærer i indskolingen på de fleste skoler. Derudover har skolerne i Malmø efter sigende selv flere resurser afsat til det arbejde, som ligger ved siden af undervisningen:

"Vi har mange resurser til vores inklusionsopgaver og det er en meget værdifuld ting, som vi mangler i Danmark", siger Cecilie Lindahl, som har været lærer i 22 år. 20 i Danmark og de to seneste i Malmø. "Der er meget bedre mulighed for at nå rundt til alle eleverne i undervisningen, når der er så mange resurser til rådighed".

Sproglig barriere

En af dem, der var mødt frem til mødet i A-kassen, var Hamid Boudoudou, som tidligere har arbejdet som modersmålsunderviser, finder muligheden spændende, men ser også nogle udfordringer:

"Jeg har det dårligt med svensk, og jeg er ikke sikker på, at jeg ville kunne nå at lære det", siger han.

Selvom det kan synes uoverskueligt at undervise på et andet sprog end sit modersmål, mener Daniel Lindbladh ikke, at det er noget problem. "Vi har haft flere danske lærere, som er kommet til Malmø for at undervise og sproget har endnu ikke været et problem. Der går måske lige en måned i skolen, før den sidder der, men man har jo også mulighed for at træne sit svenske i månederne op til at man starter".

Cecilia Lindahl tilføjer at den sydsvenske lærermangel også har en positiv afsmitning på arbejdsglæden. "Man føler sig meget værdsat og eftertragtet, fordi der er behov for lærere i Malmø".

Læs mere