»Jeg føler mig ikke overbevist om, at DLF er den bedste til at varetage mine interesser. Jeg er ikke sikker på, at de forhandler bedst. Men når det gælder min egen sikkerhed, så har jeg brug for DLF’s muskler«, 
siger Rasmus Kalle Saaby.


Lærere: »Det får vi ud af ­at være medlem af DLF«

Selv om lockout og regeringsindgreb har fået nogle til at sætte spørgsmålstegn ved fællesskabets styrke, så er forventningen blandt lærerne på Stavnsholtskolen i Farum, at hvis man er lærer på skolen, er man medlem af DLF.

Publiceret

DLF skal tiltrække medlemmer

Siden 2008 er antallet af medlemmer af DLF faldet fra omkring69.000 til 60.000. Det meste af det fald skyldes, at der er nedlagtlærerstillinger, delvist som følge af at der bliver født færrebørn. En medlemsundersøgelse i 2015 viste, at der også er sket etlille fald i organiseringsprocenten fra 95,7 til 95. Forklaringen i2015 lød, at de korttidsansatte i mindre grad end tidligere meldersig ind i foreningen.

»Jeg vil gerne betale til, at mine kolleger får hjælp, hvis der bliver behov for det«, siger Charlotte Berger.
»DLF forhandler løn og alle de rettigheder, vi har«, siger Rikke Møller Madsen. 


Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

DLF-medlem: Krifa er billigere - hvorfor skal jeg være hos DLF?

Da lærer Charlotte Berger trådte ind på Stavnsholtskolen for 21 år siden, gik der ikke 14 dage, før tillidsrepræsentanten greb fat i hende og spurgte, om hun var medlem af Danmarks Lærerforening, DLF. Da hun svarede nej, sagde han: »Det er du så den eneste, der ikke er«.

»Dengang var pengene små, og man så, hvor man kunne spare. Efter yderligere 14 dage, hvor jeg ikke lige havde fået taget mig sammen, så kom endnu en forespørgsel«.

Charlotte Berger meldte sig ind i lærernes fagforening og har været medlem lige siden.

»Jeg hører de der reklamer for billigere fagforeninger i radioen. Men jeg tror ikke på, at de foreninger kender lige præcis mit fag. Jeg tror på, at DLF ved, hvad vi har brug for«, siger Charlotte Berger.

Musiklærer David Kosteljanetz er ansat på skolen på fjortende år. Han er musikuddannet og medlem af musikernes fagforening. Men da lockouten blev varslet, meldte han sig også ind i DLF.

»Der er aldrig nogen, der har spurgt mig, om jeg var medlem, men da jeg meldte mig ind, kom tillidsrepræsentanten og trykkede mig i hånden og sagde velkommen til Danmarks Lærerforening«.

Forsker: DLF skal ruste sig til fremtidens medlemmer

Ny kultur

Tillidsrepræsentant Rikke Møller Madsen har altid været medlem.

»Jeg er både opdraget og opvokset i en kultur, hvor det er sådan, at det gør man bare. Men det ændrer sig. De unge vil vide, hvad de får ud af det«, siger hun.

Rasmus Kalle Saaby har været på skolen i syv år og forstår godt de unge.

»Lockouten viste jo, at fællesskabet ikke gjorde os stærke. Vi blev kørt over. Jeg er i høj grad medlem for min egen sikring, hvis der sker noget for mig, så er fagforeningen der til at hjælpe«.

De er enige om, at jobusikkerheden som lærer i disse år vokser, og kan fortælle om kolleger, som har haft brug for DLF.

»Det er en forsikring som alle andre forsikringer. Dybest set håber jeg ikke, jeg får brug for det, men jeg vil gerne betale til, at mine kolleger får hjælp, når der er behov for det«, siger Charlotte Berger.

»Men man får jo også noget, man ikke lige kan se. DLF forhandler løn og alle de rettigheder, vi har«, lyder det fra tillidsrepræsentanten.

»Men der er jeg lidt mere kritisk«, siger Rasmus Kalle Saaby. »Jeg føler mig ikke overbevist om, at DLF er den bedste til at varetage mine interesser. Jeg er ikke sikker på, at de forhandler bedst. Men når det gælder min egen sikkerhed, så har jeg brug for DLF's muskler«.

Brug for DLF

DLF: Det er blevet lidt sværere at rekruttere medlemmer

Selv om de ikke er helt enige om årsagen til medlemskab, så vil de alle holde fast i medlemskabet. Charlotte Berger tog ikke et konfliktlån og betaler derfor et meget lavt kontingent lige nu. Til sommer stiger det, men det får hende ikke til at tøve med at betale. Hun oplever, at lærere hurtigere bliver fyret, og forventer, at hun og kollegerne kan få brug for hjælp i sådanne situationer, eller hvis man bliver ramt af sygdom.

»Der bliver flere og flere ting, hvor jeg tænker, at der er brug for Lærerforeningen. Så jeg bliver, selv om det er mange penge«.

Powered by Labrador CMS