Åben skole
3   0

Halvdelen af kommunerne synes det går godt med åben skole

Skab en fælles vision og fokuser på organisering og forankring. Sådan lyder to anbefalinger fra et udvalg under ministerierne, som har set på åben skole. I morgen mødes partierne til en høring om åben skole på Christiansborg.

Folkeskolereformen forpligter skolerne til at samarbejde med det lokale idræts-, kultur- og foreningsliv. Ifølge KL er antallet af kommuner som vurderer, at det går godt med den åbne skole, gået fra 26 i 2015 til 41 i 2016. 

Et udvalg bestående af skolens interessenter og repræsentanter for forenings- og kulturlivet har set på de hidtidige erfaringer og præsenterer en række anbefalinger i en ny rapport. Rapporten fortæller blandt andet, at når næsten halvdelen af kommunerne ikke er kommet i gang med den åbne skole, så skyldes det, at de har prioriteret andre dele af reformen. Ministeren glæder sig over stigningen i antallet af kommuner, der har fokus på samarbejdet. 

"Men der er stadig nogle kommuner, der har svært ved at sikre et godt samspil mellem skole og fritidsliv, og der skal kommunerne blive bedre til at dele gode erfaringer med hinanden, så de ikke skal opfinde den dybe tallerken hver gang, de skal lave et undervisningsforløb udenfor klasselokalet". 

De fire konkrete anbefalinger

Artiklen fortsætter under banneret

I rapporten "Øget samspil mellem skole og fritidsliv" giver udvalget fire overordnede anbefalinger til arbejdet med den åbne skole, som hver er pinnet ud i, hvad de enkelte lærere, ledere, kommune, stat og foreningsliv kan gøre: 

Udvalget bag rapporten

Udvalget blev i begyndelsen af dette år nedsat af Børne- og Undervisningsminister og Kulturministeriet og består af repræsentanter fra: 

Skole og Forældre,  KL,  Børne- og Kulturchefforeningen,  Danske Skoleelever,  BUPL,  Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbunds Lederforening,  DLF,  Skolelederforeningen
Forening af børne- og ungekulturkonsulenter,  Ungdomsskoleforeningen,  Ungdomsringen
FOA,  Kulturministeriet,  DIF,  DGI,  Dansk Skoleidræt,  DUF
Danske Musik- og KulturskoleLedere,  Dansk Musikskolesammenslutning,  Forældrenes Landsforening,  Kompetencecenter for børn, unge og billedkunst,  Nationalt Netværk af Skoletjenester 
Dansk Folkeoplysnings Samråd,  Organisationen Danske Museer,
Deutscher Schul- und Sprachverein für Nordschleswig,  Efterskoleforeningen,  Foreningen af Kristne Friskoler,  Dansk Friskoleforening,  Danmarks Privatskoleforening,  Foreningen for Katolske Friskoler,  Foreningen af Frie Fagskoler,  FSL. 

Afdelingschef Arne Eggert fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling var formand for udvalget.

 

Skab en fælles vision

Her er anbefalingene til medarbejderne på skolerne: "Fokuser i samarbejdet med eksterne aktører på samarbejdets pædagogisk-didaktiske merværdi for elevernes sociale, personlige og faglige udvikling og arbejder for at sikre en tydelig forventningsafstemning til samarbejdet".

Fokuser på organisering og forankring. Her lyder anbefalingen til lærerne: "Afprøv forskellige modeller for samarbejde og systematisk opfølgning. Eksempelvis kan dialog med og feedback til skolens ledelse bidrage til at få skabt rammer, organisering og overblik over samarbejdsmuligheder på lokalt, kommunalt, regionalt og nationalt plan".

Øget videndeling og fokus på formidling. Her er anbefalingen til lærerne: "Arbejd for at fremme videndeling og forankring af de gode samarbejder med kolleger og andre relevante aktører, for eksempel via lokale skole- og kulturtjenester og nationale platforme som emu.dk og skoletjenesten.dk.

Skab samarbejde, der skaber samspil. Her lyder anbefalingen til lærerne: "Arbejder på at fremme forståelsen for samarbejdsaktørernes faglige forskelligheder og understøtter eventuelle forskellige faglige synsvinkler. Kommunikation med eksterne samarbejdsparter skal målrettes, og der skal sikres fælles forståelse af de forskellige tilgange og begreber". Og derudover inddrage elever og forældre i arbejdet med den åbne skole. 

Høring om åben skole skal diskutere kreativitet

Medlemmer af medlemmer af Kulturudvalget og Børne- og Undervisningsudvalget på Christiansborg har taget initiativ til en høring om åben skole, som bliver afholdt i morgen i Landstingssalen.

Her skal politikere og interessenter omkring skolen blandt andet diskutere, hvilken betydning den åbne skole har for opfyldelsen af folkeskolens overordnede målsætninger, for kreativitet og dannelse i fremtidens arbejdskraft - og hvorfor det er vigtigt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
634 andre er allerede tilmeldt

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.039 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.413 andre er allerede tilmeldt

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.026 andre er allerede tilmeldt