Fra fælles naturfagsprøve i år på Østerhåbskole i Horsens - skolen havde valgt at tage den fælles prøve frivilligt i år, næste år er den obligatorisk

Ministeren: Fælles prøve skal motivere til uddannelse i naturfag

Dansk Folkeparti har stillet spørgsmål til undervisningsministeren om hvordan den tværfaglige naturfagsprøve kan forberede eleverne til et højere niveau naturfagligt i gymnasiet, og hvordan deres retssikkerhed er ved bedømmelse i flere fag af kun en lærer og en censor.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Indførelsen af den fælles naturfagsprøve skal ses i sammenhæng med, at der i Fælles Mål er fastsat enslydende faglige mål for fysik/kemi, biologi og geografi, svarer undervisningsminister Ellen Trane Nørby på det ene af Marie Krarups (DF) spørgsmål.

Blog: Fælles prøve - få fælles fodslag

Hensigten er, at prøveformen skal spille sammen med målsætningen i Fælles Mål, hvor eleverne prøves i virkelighedsnære og meningsfulde naturfaglige problemstillinger, hvori der indgår elementer fra både fysik/kemi, biologi og geografi, svarer ministeren.

Hun understreger, at den fælles prøve i de tre naturfag først og fremmest skal medvirke til at flere elever bliver interesserede og motiverede i forhold til at søge videre uddannelse med fokus på naturvidenskab.

Virkeligheden fylder i den fælles naturfagsprøve

Marie Krarup har også spurgt til elevernes retssikkerhed ved prøvebedømmelsen, hvor der kun er én lærer og én censor, der skal bedømme i flere fag og skal kunne kontrollere hinandens bedømmelse.

Hertil svarer undervisningsministeren, at hun mener, der er de nødvendige klageregler, og at det er skolelederens ansvar at sikre, at der er den nødvendige faglige kompetence blandt bedømmerne til at kunne bedømme elevernes præstation. Skolelederen har mulighed for at tilknytte to eksaminatorer udover censor.

Se spørgsmål og svar via link til højre for artiklen

Læs mere

Svar fra Børne- og Undervisningsudvalget

andet svar fra udvalget