Blog
0   443

Fælles prøve - få fælles fodslag

Abonner på nyt om Astra-bloggen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Den fælles prøve og den fælles undervisning frem mod prøven er opgaver, der skal løses i fællesskab

Nu går det løs!

Om få uger går de første 6.176 elever til fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi. De har arbejdet intenst siden april med deres selvvalgte naturfaglige problemstillinger. De har knoklet med de arbejdsspørgsmål, der skal understøtte deres arbejde med at belyse problemstillingerne. Der er blevet undersøgt, modelleret, perspektiveret og kommunikeret løs. Og nu skal det hele så stå sin prøve: Eleverne skal demonstrere deres naturfaglige kompetencer ved hjælp af den ny prøveform, der gennemføres på frivillig basis i år, inden den træder i kraft på alle skoler i næste skoleår.

Det er startet for længst

På de 164 skoler, som de mange elever er fordelt på, har der hele skoleåret været behov for koordinering mellem naturfagslærerne. For det hele starter jo ikke først i april, når eleverne trækker det fokusområde, de alene eller i grupper skal til prøve i. Det begynder med et tæt planlægnings- og koordineringsarbejde i fagteamet:

Artiklen fortsætter under banneret

  • Hvornår lægges hvilke fællesfaglige forløb, og med hvilke fælles mål for øje?
  • Hvordan sikres det, at de fællesfaglige forløb kommer til at udgøre meningsfulde helheder for eleverne, mens de tilegner sig færdigheder og viden, der er centrale i fagene, og som bidrager til, at de udvikler deres naturfaglige kompetencer?
  • Og hvordan sikres sammenhæng mellem den fagopdelte og fællesfaglige undervisning?

 

Er I i gang?

Der er masser at finde fælles fodslag om, når det gælder den fælles prøve. Nogle spørgsmål er værd at have in mente allerede nu, hvor fagfordeling, skemalægning og årsplanlægning falder på plads. Har I overvejet:

  • Hvordan og hvornår I samarbejder om planlægning, gennemførelse og evaluering af de fælles forløb frem mod prøven?
  • Hvordan I sikrer eleverne sammenhængende undervisningstid, når der er fællesfaglige forløb?
  • Hvordan I løbende laver tekstopgivelser til prøven, så opgaven ikke vokser jer over hovedet til næste forår?

 

Andet kan godt vente lidt, men på et tidspunkt skal I til at overveje:

  • Hvordan I tilrettelægger tiden fra ca. 1. april og frem mod prøven, så eleverne får vejledning, og så I naturfagslærerne får tid til samarbejdet om godkendelse af problemstillinger m.m.?
  • Hvordan prøvedagen forløber, og hvad der skal fremsendes til censor hvornår?

 

Når I går i gang, er der hjælp og inspiration at hente på:

Astras NTSnet.dk: Se kort film og få styr på formalia, find inspiration til både det organisatoriske og det indholdsmæssige i alt det fælles.

Klog på Naturfag: Gennemgå gratis opkvalificeringsforløb for fagteamet, der klæder jer på og giver jer anledning til at drøfte og lave aftaler frem mod den fælles prøve - udgives medio juni.

Vil I et spadestik dybere, kan I også læse artiklen Fælles prøve som katalysator for fællesfaglig undervisning i det naturfagsdidaktiske tidsskrift MONA nr. 1, 2016.

P.S. Om et par uger skriver konsulent i Astra Elzebeth Wøhlk om konkrete erfaringer med to 9. klasser i Tårnby, der skal til den fælles prøve i juni 2016. Hold øje med Astra-bloggen!

Se Astras film om den fælles prøve:

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.468 andre er allerede tilmeldt