Antallet af kommuner, som siger ok til kortere skoledage, stiger og stiger. Det har blandt andet skolerne i Randers taget rigtig godt imod. DET KLIKBARE KORT ER NEDE I ARTIKLEN!

To ud af tre kommuner har åbnet for kortere skoledage

65 kommuner har på nuværende tidspunkt åbnet for lidt kortere skoleskemaer, viser et nyt danmarkskort fra folkeskolen.dk. Og flere er på nippet til at følge trop.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Flere og flere elever kan se frem til kortere skoledage. I februar skrev folkeskolen.dk, at 37 kommuner havde givet grønt lys til kortere skoledage, og den grønne karavane viser sig at være fortsat ufortrødent lige siden. Det fremgår af en ny opgørelse, som folkeskolen.dk har lavet via en gennemgang af referater fra skoleudvalgs- og byrådsmøder i landets 98 kommuner.

I dag har 66 procent af kommunerne sagt god for muligheden for kortere skoledage via folkeskolelovens paragraf 16b. Derudover sidder lokalpolitikerne i otte kommuner klar til at diskutere skoledagens længde ved næstkommende møde i byrådet, og her har skoleudvalgene på Frederiksberg, Høje Taastrup, Ærø og i Greve allerede anbefalet byrådet at give skolerne lov til selv at bestemme.

København: Flertal udenom borgmester giver kortere skoledage i dag 

Dermed er der nu en stor overvægt af kommuner, som har fulgt undervisningsminister Ellen Trane Nørby og forligskredsens anbefalinger om at give skolerne lov til at skære i skemaerne til fordel for en ekstra voksen i det tilsvarende antal fagtimer. I 24 kommuner er det helt op til skolerne, om de vil gøre skoledagen kortere for en eller flere klasser, mens skolerne i de resterende 41 kommuner må forbi enten kommunalbestyrelsen eller forvaltningen for at få lov.

De grønne kommuner har åbnet op for kortere skoledage. I de røde kommuner har kommunalbestyrelserne officielt sagt nej til muligheden for at afkorte skoledagen. I de grå kommuner er spørgsmålet diskuteret på et udvalgsmøde, men der foreligger ikke en endelig beslutning.

Ansøgninger strømmer ind i Randers

I Randers gav byrådet den 4. april kommunens skoler mulighed for at søge børn- og skoleudvalget om kortere skoledage for eleverne i 4.-9. klasse. Og her har interessen for kortere skemaer vist sig massiv. For på 22 dage lå der ansøgninger fra 11 ud af 23 skoler klar med ønsket om at konvertere timer for i alt 111 klasser til næste skoleår. Alle ansøgninger blev godkendt (læs begrundelserne bag skolernes ansøgninger nederst i artiklen), og forvaltningen forventer, at antallet af klasser vil nå det dobbelte inden sommerferien.

På Blicherskolen får alle elever på mellemtrinnet og udskolingen tre timer mindre om ugen til næste år. Her skal de konverterede timer bruges til mindre blokke af to-voksentimer, da hver klasse får én dag om ugen fra kl. 13-15 med en ekstra voksen.

Odense fortsætter med nej til kortere skoledage 

"Det har rigtig stor værdi, at vi har fået den her mulighed. Det giver os bedre mulighed for at gøre nogle de ting, som reformen sigter mod. For her får vi ekstra resurser i form af personale og mere sammenhængende tid. Derfor kan vi lave noget alternativt som at tage ud af huset, invitere gæstelærere fra de lokale virksomheder eller lave noget tværfagligt", fortæller skoleleder Grethe Mortensen.

Samtidig vil lærerne have ekstra fokus på læringsmålstyret undervisning i blokkene, fortæller hun. For med to voksne er det muligt at sætte fokus på nogle af de læringsmål, som er vanskelige at nå, når man står alene med eleverne.

"Vi får simpelten bedre mulighed for at binde forløbene op på nogle af de mål, vi er forpligtede på. Det kan eksempelvis være at få fokus på trivslen. Vi er meget opmærksomme på, at når det skal være mere målstyret, må det ikke betyde, at vi glemmer det hele menneske, selvstændiggørelse og den kritiske tænkning. Og derfor er det vigtigt, at vi med det får lidt flere ressurser og tid til fordybelse", fortæller Grethe Mortensen.

Konservative: Lægger nyt pres på ministeren

Hos De Konservative glæder man sig over, at antallet af kommuner, som åbner for en kortere skoledag, stiger og stiger. Men samtidig mener konstituerende undervisningsordfører Anders Johansson, at det store antal vidner om, at reformen har brug for en justering.

Tre ud af fire elever synes skoledagen er for lang 

"Vi har hele tiden været bekymret for, at skoledagene ville blive for lange, og det har vi jo fået bekræftet. Derfor vil vi igen bede ministeren om at genoverveje at gøre de tvunge lektiecafeer frivillige, når der helt tydeligt er en interesse for at gøre skoledagen kortere", siger han.

Udover at være stedfortræder for Mai Mercado i Folketinget er Anders Johansson også 2. viceborgmester i Ærø Kommune. Her har han som medlem af kultur- og socialudvalget været med til at sende en anbefaling om at tildele skolebestyrelserne retten til at korte i skemanerne videre til kommunalbestyrelsen. Et forslag, som forventes at blive vedtaget ved næste møde i kommunalbestyrelsen.  

Skole og forældre: Godt med mulighed for kortere skoledage

Netop skolebestyrelserne har tidligere kritiseret skoledagens længde. Tilbage i september svarede 45 procent af skolebestyrelsesformændene, at dagene er for lange. Formand for Skole og Forældre Mette With Hagensen er da også glad for, at flere og flere kommuner giver mulighed for kortere dage. Og samtidig undrer hun sig over, at der er kommuner, som lukker i over for muligheden.

"Selvfølgelig skal vi bruge lovens muligheder, og derfor undrer det mig også, at der er kommuner, som siger, at det kan godt være, at det står i loven, men det gælder ikke her hos os. Det er jeg ret uforstående overfor", siger hun.

Flere end hver tredje kommune åbner for kortere skoledag 

Skolelederformand Claus Hjortdal har flere gange understreget, at han ikke støtter op om muligheden for kortere skoledage. Han har blandt andet udtrykt bekymring for, at skolelederne vil opleve et pres fra forældrene til at skære i skemaerne. Men det er ikke et problem, Mette With Hagensen kan genkende.  

Skolebestyrelsen prøver at beskytte skolen mod urimeligheder

"Jeg oplever ikke et generelt pres. Selvfølgelig er det der nogle steder. Ligesom skoleledere, lærere og pædagoger har en holdning til, om skoledagen er blevet for lang, så oplever vi også, at der er forældre, som mener det samme. Men jeg oplever også, at der er skolebestyrelser, som afviser en forespørgsel fra klasser eller årgange, fordi de ikke kan se, at der er en pædagogisk eller trivselsmæssig begrundelse for det".

Rettelse: Vejle var før markeret som grøn. Dette er en fejl. Kommunens børne- og familieudvalg besluttede den 17.03, at kommunalbestyrelsen vil give reformen længere tid, før de tager stilling til muligheden for kortere skoledage. Thisted oplyser, at kommunalbestyrelsen ikke har taget stilling til, hvordan de ser på mulige ansøninger, da de hidtil ikke har modtaget nogen.