Forskning
10   730

Dobbelt mundkurv til skoleforskerne fra SFI

Undervisningsministeriet pålagde SFI-forskerne "ubetinget tavshedspligt" i forbindelse med evalueringen af folkeskolereformen – altså både tavshed om indholdet af evalueringen og tavshed om at de har tavshedspligt. Men det er ikke lovligt, beretter 'Orientering' på P1.

Undervisningsministeriet har pålagt forskere på SFI "ubetinget tavshedspligt" i forbindelse med arbejdet med at evaluere folkeskolereformen. Det fremgår af en kontrakt, som SFI skrev under på tilbage i 2014, fortalte radioprogrammet Orientering på P1 fredag aften. Hvis en journalist eller folketingspolitiker ringer forskerne op, må de derfor ifølge kontrakten end ikke fortælle, at kontrakten har pålagt dem ikke at sige noget. Ifølge kontrakten - som Orientering på P1 er kommet i besiddelse af - må forskerne ikke nævne "noget om kontraktens indhold". På den måde giver ministeriet forskerne en dobbelt mundkurv på. Det er mundkurv som i øvrigt gælder "også efter kontraktens ophør". 

Sten Schaumburg-Müller, der er professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet med særligt speciale i ytringsfrihed vurderer overfor Orientering, at kontrakten er ulovlig:

Artiklen fortsætter under banneret

"Det er efter min juridiske vurdering ikke lovligt at pålægge en så bred tavshedspligt. Loven er klar med hensyn til, at man ikke må pålægge en videre tavshedspligt end det, der står i loven. Efter min klare juridiske vurdering, så kan forvaltningen selvfølgelig heller ikke aftale en videre tavshedspligt, fordi man så at sige kan betale sig til en tavshedspligt, som der ikke er lovhjemmel til, og det må forvaltningen selvfølgelig ikke", siger professoren til P1.

Det også ulovligt, selvom SFI frivilligt har underskrevet kontrakten og modtaget et honorar på 4,5 millioner kroner for at udføre opgaven for ministeriet - forvaltningen kan ikke aftale sig til noget, der er ulovligt.

Det var derfor ulovligt, at forskerne af ministeriet blev bremset i at udlevere fordelingen af elevernes svar på spørgsmålet "Hvad synes du om skoledagens længde" til Folkeskolen, da fagbladet spurgte efter fordelingen i december 2015.

"Ja, det vil jeg mene. Det er ulovligt pålæg, der går videre end loven. Og ja, det krænker forskernes ytringsfrihed", siger Sten Schaumburg-Müller til Orientering på P1.

Orientering har ikke kunnet få et interview med undervisningsminister Ellen Trane Nørby om sagen, men ministeriet har på mail forklaret, at formuleringerne i kontrakten er standardformuleringer. Ministeriet forklarer desuden i mailen til Orientering, at formålet med tavshedsformuleringerne er at sikre, at ministeriet kan stille forskningsresultater til rådighed for den brede offentlighed.

Hør hele Orienterings indslag, der blev bragt i fredags via linket til højre for artiklen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ