”Mange kommuner lever op til de forpligtelser, der ligger i OK15, men KL er ikke særlig ihærdig for at leve op til de forpligtelser, der ligger i OK15. Hvis det ikke forbedrer sig op mod 2018, så er Kl’s troværdighed som aftalepart meget lille – og det i sig selv kan fremprovokere en konflikt”, siger Gordon Ørskov Madsen og fremhæver, at der i arbejdstidsbilaget fra overenskomsten i 2015 blandt andet står, at en opfølgning og evaluering skulle have været i gang.

Gordon Ørskov: Vi skal finde nye overenskomstveje

"Vi kan ikke nøjes med at trække gamle heste ud af stalden. Vi skal tvinge os selv til at tænke nyt", lyder reaktionen fra formand for DLF’s overenskomstudvalg Gordon Ørskov Madsens på Morten Refskovs debatindlæg med bud på den næste overenskomstforhandling, OK18.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"For mig er det vigtigt, at vi erkender, at vi er i en ny situation, der kalder på nye veje. Vi kan ikke nøjes med at tænke i de baner, vi plejer at tænke i. Vi er nødt til at lægge vanetænkningen til side", siger Gordon Ørskov Madsen.

Han understreger, at DLF er forpligtet af det principprogram, som kongressen har vedtaget - og dermed kæmper DLF - ligesom Morten Refskov ønsker - for, at medlemmerne får en central arbejdstidsaftale. 

"Vores principprogram siger, at vi ønsker en central arbejdstidsaftale, der sikrer, at der er et maksimalt undervisningstimetal, der sikrer at der er tid til forberedelse og de øvrige opgave, som læreren skal løse i forbindelse med undervisningen. Det jeg leder efter nu og lægger op til på kredskonferencen i dag er, at finder nogle nye veje frem mod målet", siger Gordon Ørskov Madsen.

Vil det sige, at du ikke mener, DLF skal stille krav om et maksimalt undervisningstimetal?

"Det kan da godt være, men vi er slet ikke nået dertil endnu. Hvis vi bare lægger os fast på det nu, forsømmer vi jo at tænke i alternative baner. Og vi skal altså først opstille krav på kongressen i 2017. Det betyder ikke, at vi ikke skal være konkrete nu. Men jeg vil holde fast i, at der er mange konkrete veje at gå for at nå det her mål. Hvis vi lægger os fast på noget allerede nu, afskærer vi os fra at finde andre veje at skabe resultater".

Vigtig medlemsdebat

Gordon Ørskov Madsen er meget opmærksom på, at mange kredse lige nu finder nye veje at gå. Og netop derfor vil han heller ikke komme med sine egne bud på overenskomstkrav inden arbejdstidskonferencen, som begynder kl. 12 i dag.

"Vi skal have alle ideerne på banen - vi skal danne en smeltedigel. Derfor vil jeg ikke komme med ideer her. Vi skal have en grundig debat med medlemmerne, ikke med Gud og hvermand", siger han og fortæller, at det kommer til at tage noget tid, før hovedstyrelsen er klar til at melde konkrete oplæg ud: Men det kommer til at ske i god tid, før overenkomstforhandlingerne går i gang, for erfaringerne fra 2015 viser, at en grundig medlemsdebat er nødvendig.

"Vi er i en hel anden situation nu, end vi var i 15. Vi skal være meget grundige i vores medlemsdebat, men det er også rigtig vigtigt, at vi ikke kun kaster en masse spørgsmål ud til medlemmerne. Vi skal målrette medlemsdebatten og gøre den fælles", siger han.

Konflikt er en mulighed

Morten Refskov mener, at DLF bør forberede medlemmerne på, at overenskomstforhandlingerne i 2018 kan ende i en konflikt. Gordon Ørskov er enig i, at konflikt er en mulighed.

"For mig er konflikt altid en mulighed, bestemt også i 2018. Jeg synes ikke, vi skal gå til en overenskomstforhandling og udelukke en mulighed for konflikt. Jeg tror, der er en lang række andre grupper, som heller ikke er tilfredse med arbejdsgivernes måde at agere på. Vi skal bestræbe os på, at vi ikke kommer til at stå alene. Forhandlingsfællesskabet skal forholde sig til flere temaer - arbejdstid kan godt være et emne, der berører andre grupper end vores".

Gordon Ørskov Madsen mener, at KL's ageren frem mod de næste forhandlinger også får betydning for, hvad man kan forvente af forhandlingerne.

"Mange kommuner lever op til de forpligtelser, der ligger i OK15, men deres organisation, KL er ikke særlig ansvarlig og ihærdig i den sammenhæng. Hvis det ikke forbedrer sig op mod 2018, så er KL's troværdighed som aftalepart meget lille - og det i sig selv kan fremprovokere en konflikt", siger Gordon Ørskov Madsen og fremhæver, at der i arbejdstidsbilaget fra overenskomsten i 2015 blandt andet står, at en opfølgning og evaluering skulle have været i gang, men det er den ikke.

"Det er ikke vores skyld, at vi ikke er klar - men den træghed, KL viser".  

Powered by Labrador CMS