Modtageklasser kan koste 461 millioner i år

Undervisningsministeren har bedt KL skønne, hvor mange ekstra modtageklasser, der bliver behov for i år, og hvad det vil koste. Det er en svær beregning, lyder det fra KL, men de skønner, at der bliver behov for 446 klasser, og det vil koste i nærheden af 461 millioner kroner.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Alex Ahrendtsen, der bedt undervisningsminister Ellen Trane Nørby finde ud af, hvad det vil koste, når der kommer flere flygtningebørn i Danmark i 2016, som skal i modtageklasser på skolerne. 

Ministeren har spurgt KL, som svarer, at der ikke umiddelbart findes et datagrundlag for, hvor mange modtageklasser, der har været behov for i 2015, eller hvor mange lærerstillinger, det kræver. Men KL har forsøgt at udarbejde et skøn i samarbejde med en række kommuner.

Skønnet er baseret på, at der i 2015 var 5.347 nytilkomne flygtninge i skolealderen og i 2016 vil være 8.976. Der er ikke nogen ensartethed i, hvordan kommunerne håndterer børnene - nogle kommer i modtageklasser, andre ikke, og der er stor forskel på, hvor hurtigt børnene kommer videre i almenundervisningen og med hvilken støtte, hvilket en rapport fra Evalueringsinstituttet netop har påvist.

Lærerne i modtageklasser mangler uddannelse og støtte

Men KL har foretaget skønnet ud fra, at en modtageklasse klassisk koster 1,2 millioner kroner og rummer 12 elever. De har ikke medregnet udgifter til tolke og busser, og de har regnet med, at børnene går seks måneder i modtageklasse, hvilket også er meget forskelligt fra kommune til kommune og fra barn til barn.

"Under disse forudsætninger er der behov for 446 modtageklasser i 2015 og 748 klasser i 2016. Udgiften til modtageklasser skønnes dermed til 275 mio.kr. i 2015 og 461 mio.kr. i 2016".

Læs mere

Ministerens svar med KL's beregning

Powered by Labrador CMS