Ulla Tørnæs er vendt tilbage til landspolitik, fortalte hun, da hun i dag overtog posten fra Esben Lunde Larsen

Ulla Tørnæs: Jeg er vendt hjem efter en 11 års dannelsesrejse

Der var smil, gavekort til en bager og snak om chokolade, da Ulla Tørnæs fik overrakt posten som ny uddannelses- og forskningsminister. ”Jeg vender hjem efter 11 års dannelsesrejse”, lød det fra den nykårede minister.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var ikke plads, der var mest af, da pressen var mødt talstærkt op for at se, Esben Lunde Larsen overrække Uddannelses- og Forskningsministeriet til tidligere undervisningsminister og nu forhenværende medlem af Europaparlamentet Ulla Tørnæs. Og det var en tydeligt glad Ulla Tørnøs, som stod klar til at overtage ansvaret for landets videregående uddannelser.

"Jeg står egentlig og kniber mig selv i armen. Kan det nu virkelig være rigtigt, at jeg får ansvaret for et ministerium igen?", indledte landets nye uddannelses- og forskningsminister.

"Jeg er bare rigtigt, rigtig glad og taknemmelig for, at det område, jeg nu får lov til at have ansvaret for, er et område, jeg tidligere har arbejdet med som undervisningsminister. Derfor er det også et område, som ligger mit hjerte meget nært", sagde Ulla Tørnæs.

Tørnæs er tilbage som minister for læreruddannelsen 

Tørnæs: Vigtigste område

Hun sad i perioden 2001 til 2005 som undervisningsminister. Den gang var blandt andet læreruddannelsen en del af Undervisningsministeriet. Og Ulla Tørnæs gav da også udtryk for, at hun følte, at hun nu var vendt hjem.

"Jeg forlod Undervisningsministeriet tilbage i 2005, og vi skriver i dag 2016, og meget er sket siden da. Men jeg oplever selv, at jeg har været på en 11 år lang dannelsesrejse, og nu vender jeg tilbage, er kommet hjem og får lov til at få medansvaret for noget af det, som er allervigtigst for det danske samfund".

Inden havde departementschef Agnete Gersing takket Esbens Lunde Larsen for hans otte måneder som minister for landets videregående uddannelser. Esben Lunde Larsen fortsætter som Miljø- og Landbrugsminister, efter at Eva Kjer Hansen lørdag annoncerede, at hun trak sig som minister efter længere tids pres fra De Konservative og partierne fra rød blok.

Lunde: Styres bedst med kage

I Agnete Gersings tale til Esben Lunde Larsen fortalte hun blandt andet, at den nyudnævnte miljø- og fødevareminister har kærlighed til kage og andre søde sager. Og det fulgte Esben Lunde Larsen selv op på, da han tog ordet for at takke ministeriet og byde Ulla Tørnæs velkommen. Og til det havde havde han et godt råd med på vejen til den nye minister.

"Den letteste måde at styre dem (red. embedsværket) på er ved hjælp af kage. Ofte og meget. Ikke at det sløver dem, de bliver bare så veltilpas", lød det til stor morskab for den nye minister.

Som velkomstgave til Ulla Tørnæs overrakte Esben Lunde Larsen den tilbagevendte minister bogen 'En kort historie om næsten alt' og et gavekort til en bager.

"For at du nu ikke skal fare vild i al den uddannelse og forskning, har jeg købt en gave til dig, som er en guide til mange forunderlige ting, der præger hverdagen. Og så har jeg også fået lavet et gavekort til dig til en bager, både hvis du har brug for at give ministeriet kage, eller hvis du er så heldig, at du kan forkæle dig selv", lød det fra Esben Lunde Larsen.

Ulla Tørnæs takkede, at hun fortalte Esben Lunde, at hun foretrækker mørk chokolade, når det kommer til søde sager. Siden Ulla Tørnæs i 2005 forlod posten som undervisningsminister, blev hun udnævnt som minister for Udviklingsbistand. En post hun besad indtil februar 2010. I 2012 meddelte hun, at hun ville forlade landspolitik. Året efter stillede hun op som borgmesterkandidat i Holstebro. Det blev dog til et nederlag til socialdemokraten H.C. Østerby. Siden 2014 har hun siddet som Venstres eneste mandat i Europaparlamentet. En post, der fremover bliver overtaget af Morten Løkkegaard.