Arbejdstid
0   573

Mindre undervisning - mere tilstedeværelse til Ballerups lærere

Lidt færre undervisningstimer og lidt mere tilstedeværelse. Det er nogle af de elementer, der er i en ny arbejdstidsaftale, som Ballerups borgmester og Ballerup Lærerforenings formand sammen underskrev i dag.

Ballerup Lærerforening har en aftale med kommunen, men den aftale udløber samtidig med dette skoleår. Med formiddagens underskrifter på borgmesterkontoret har lærerne fået en ny aftale, som løber helt til 2018.

"I bund og grund er vi kommet frem til at videreføre en aftale, som minder om den, vi har i forvejen", siger formand for Ballerup Lærerforening Morten Refskov.

Artiklen fortsætter under banneret

Mindre undervisning - mere tilstedeværelse

Men der er også ændringer. Eksempelvis kan lærerne fremover maksimalt undervise 780 timer om året frem for 800, som de kan efter den nuværende. Til gengæld bliver lærernes tilstedeværelsespligt hævet fra 31 til 33 ugentlige timer i gennemsnit. 

"En aftale er altid et kompromis, og sådan var det også denne gang. For eksempel var det ikke vores ønske, at tilstedeværelsesforpligtelsen skulle forøges. Men en aftale er et udtryk for, at parterne - i ånden af samarbejde og gensidig tillid og forståelse - forsøger at løfte udfordringerne sammen. Intentionen med den øgede tilstedeværelsesforpligtelse er at understøtte faglige fællesskaber, teamsamarbejde, skoleudvikling, medindflydelse og demokratiske processer", lyder det fra Morten Refskov. 

Der er flere delelementer, som Morten Refskov er glad for.

"Vi har fået sat undervisningsmaksimummet ned. Selv om det ikke er meget, så får vi sendt et signal om, at undervisningsmængden bestemt ikke skal være større". 

Nyuddannede får mindre undervisning

Kredsformanden fremhæver også, at nyuddannede lærere får mindre undervisningstid. Det første år får de 720 timer om året. Det næste år 750 timer. Og der tilknyttes en mentor.

"Det er lavet i rekrutteringsøjemed, men også i respekt for, at det er rigtigt vanskeligt at komme ud på skolerne som nyuddannet lærer. Aftalen vil give nyuddannede en mere fair chance for at komme godt fra start" siger Morten Refskov. 

Han er glad for, at forholdene for tillidsrepræsentanterne fortsat er gode, og at arbejdsmiljørepræsentanterne med den nye aftale får dobbelt så meget tid til deres arbejde.

"Det er aftalt, fordi det er vigtigt med et tæt samarbejde mellem ledelsen og de tillidsvalgte - den såkaldte 'trio'. Derfor skal arbejdsmiljørepræsentanterne også have rimelige arbejdsbetingelser for at forebygge og hjælpe med at drøfte og løse de problemer, der opstår undervejs. Der vises stadig større anerkendelse af de tillidsvalgtes arbejde - det er vi glade for". 

Langt forhandlingsforløb

Han fortæller, at det har været et langstrakt forhandlingsforløb, og at han er meget glad for, at parterne endte med at blive enige om et resultat.

"Det betyder, at vi har ro på. Vi har fået manifesteret det tætte og tillidsfulde samarbejde. En aftale er det bedste udtryk for, at parterne er villige til at finde fælles løsninger", siger Morten Refskov. 

Folkeskolen.dk forsøger at få en kommentar fra borgmester Jesper Würtzen. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ