Omkring 1000 elever demonstrerede for en uge siden i København, og den nye elevorganisation oplever, at det er det, der skal til for at få opmærksomhed.

Ny elevorganisation skabt i protest mod reformen

Oprøret mod Danske Skoleelevers opbakning til folkeskolereformen har nu ført til dannelsen af en ny, parallel elevorganisation, der kalder sig Alle Danmarks Folkeskoleelever (ADFE). Den nye forening bebuder flere demonstrationer imod de lange skoledage og andre af reformens elementer.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi mener, groft sagt, at vi, og ikke mindst personalet på skolerne, bliver behandlet som forsøgskaniner", siger formand for den nye forening, 15-årige Milos Jørgensen, i en pressemeddelelse. "'Gad vide om fagligheden bliver øget, når vi skærer på lærernes forberedelsestid?', tænkte skaberne bag reformen højst sandsynligt. 'Gad vide om det hjælper at indføre flere timer', når undersøgelser viser det modsatte? '

"Skolereformen er altså ikke bygget på evidens, men snarere gætteri uden videnskabelig belæg, og det er ikke sådan, at vi ønsker en skole", lyder det fra Milos Jørgensen, der selv går i 8. klasse og er formand for elevrådet på Bakkegårdsskolen i Gentofte.

Der er som bekendt allerede en landsdækkende organisation for skoleelever, elevrådsorganisationen Danske Skoleelever. Men dem føler initiativtagerne til Alle Danmarks Folkeskoleelever ikke repræsenteret af. Milos Jørgensen og den øvrige bestyrelse har selv stået for at etablere hjemmeside og så videre.

"Men vi har fået masser af støtte fra lærere og forældre, som synes, det er nice", fortæller han.

Elever besætter skole i protest mod lange dage

Trods det ambitiøse navn, Alle Danske Folkeskoleelever, er det foreløbig kun en lille flok elever, der har sat den nye organisation i gang og åbnet en hjemmeside, hvor skoleelever fra hele landet kan melde sig ind, ligesom 822 foreløbig har liket den nye organisation på Facebook. Det er ikke den samme gruppe, som tidligere har stået bag en besættelse af en skole, men ADFE tror også mere på demonstrationer end på breve til politikerne.

"Demonstrationer har været én af de få løsninger, der ser ud til at vække politikerne. Derfor ser det ud til, at det er dén vej, vi må gå", siger han og tilføjer, "Vi har ikke tænkt os bare at kaste med sten, men vil gerne bidrage konstruktivt i debatterne, derfor håber vi at kunne etablere nogle politiske kontakter, så vi kan få politikerne til at indse, at det ikke er for sjov".