Minister: Nyt klasseloft vil give 2388 flere klasser

Hvis man fremover vil forbyde klasser med flere end 24 elever, vil det betyde næsten 2400 ekstra klasser i de danske folkeskoler. Sådan lyder det i et svar fra ministeren til SF’s ordfører Jacob Mark. Indfør loftet og/eller sæt en ekstra lærer på, er reaktionen fra SF-ordføreren på ministerens regnestykke.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Regningen for et klasseloft på 24 elever vil løbe op på lidt mere end 1,5 milliarder kroner. Sådan lyder vurderingen fra Ellen Trane Nørby i et skriftligt svar til SF's undervisningsordfører Jacob Mark. Et sådan loft vil forhindre såkaldte 'megaklasser', hvor flere end 24 elever skal sidde i samme klasselokale.

I sit svar skriver ministeren, at der på landets folkeskoler er 2.388 klasser, hvor den gennemsnitlige klassekvotient er på flere end 24. Et loft vil betyde, at der skal oprettes én ekstra klasse på hvert af de pågældende klassetrin, lyder det fra ministeren.

Fredericia: 'Megaklasser' presser lærerne

I dag går mere end 138.314 elever i disse megaklasser. Det svarer til 27 procent af alle folkeskolens elever. I 2009 var det kun 17 procent.

SF klar til at betale regningen

Prisen på 1,5 milliarder for en nedsættelse af det nuværende loft på 28 elever i en klasse til 24 elever er godt givet ud, mener SF's undervisningsordfører Jacob Mark. Han foreslår, at der indføres et loft fra næste år for kommende klasser, så de elever, der starter i børnehaveklasse ved næste skolestart, ikke kan ende i klasser med flere end 24 elever.

"Vi synes, at de penge vil være forfærdelig godt givet ud, og man kunne implementere det startende fra næste skoleår. Så må de nuværende klasser bibeholde deres høje klassekvotienter, men så kunne man sige, at man fra børnehaveklassen implementerer det sådan, at det er rullende indføring. Det vil SF gerne bruge penge på, fordi vi synes, at megaklasser er voldsomt problematiske", siger han.

Indsæt ekstra lærer i store klasser

Et klasseloft er dog ikke den eneste mulige løsning, lyder det fra Jacob Mark. Han fortæller, at SF er i gang med at udarbejde et forslag, så klasser med flere end 24 elever skal tilføres resurser til en ekstra lærer.

Elever i små 10.-klasser får bedre karakterer end dem i store klasser

"Vi synes, at det giver mening, at man laver en økonomisk model, hvor 24 elever i en klasse udløser resurser til at sætte voksne ind i klasserne, når der er behov for det. På den måde kan man undgå stive klasselofter. For vi er ikke imod holddeling. Vi er efter de klasser, hvor læreren står alene med meget store klasser," siger han.

Stop dispensationerne og staf kommunerne 

For at have klasser med flere elever end de tilladte 28, skal skolerne søge dispensation gennem kommunalbestyrelsen (præciseret 6/12 kl. 9:24). I dag går 8.943 elever i klasser med flere end de fastlag 28 elever. Det er en stigning på 87 procent siden 2009. 3379 går i klasser med mere end 30 elever. Det er 71 procent flere end i 2009.

Det er en udvikling, der skal stoppes med det samme, lyder det fra SF-ordføreren. Der skal ikke uddeles flere dispensationer, og kommuner med klasser over 30 elever, skal straffes.

"Hvis det stod til mig, så skulle man allerede i morgen sige, at man stopper at give de mange dispensationer. Der kommer simpelthen alt for mange dispensationer igennem, så man får for mange klasser med mere end 28, og man må slet ikke have klasser med over 30. Væk med dem, ellers skal kommunerne straffes", siger han. 

Powered by Labrador CMS