Undervisningsministeriet iværksætter tiltag, der kan være med til at forebygge terrorangreb i Danmark.

Nye initiativer fra Undervisningsministeriet skal bekæmpe radikalisering

En temauge på skolerne om demokrati, uddannelse af læringskonsulenter og materialer på EMU’en er nogle af flere nye tiltag fra Undervisningsministeriet, som skal være med til at bekæmpe ekstremisme og radikalisering af unge, siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En temauge om fællesskab, demokrati og medborgerskab i det danske uddannelsessystem, hvor eleverne får konkrete erfaringer med demokratiet i praksis, er et af de konkrete initiativer, som Undervisningsministeriet nu tager som svar på de terrorhandlinger, som danske børn og unge via medierne har været vidne til i Paris, København og Sverige.

"Skal vi forhindre, at unge mennesker radikaliseres, og at Europa gang på gang rammes af terrorangreb, må vi i højere grad se på forebyggelse", udtaler minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.

Tal med eleverne om terror

"Vi skal have nødvendige redskaber til at sætte ind, hvis unge mennesker radikaliseres, så vi undgår nye angreb på uskyldige mennesker og på vores fællesskab," tilføjer hun. 

Materialer på EMU'en

Udover temaugen vil ministeriet lægge materiale på EMU'en om forebyggelse af radikalisering og ekstremisme.

Desuden vil udvalgte læringskonsulenter komme i opkvalificeringsforløb i forhold til at rådgive og vejlede om radikalisering og ekstremisme.

Endvidere vil eksisterende materiale fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration blive formidlet på EMU'en i en form, så det er anvendeligt for lærere og øvrige aktører rundt om skolen.

Endelig vil ministeriet sørge for, at den eksisterende vejledning om sikkerhed og kriseberedskab bliver opdateret.

Beredskabsplan for skoleskyderier

Også lokalt bliver der taget initiativer. Helsingør Kommune har således udarbejdet beredskabsplanerne for skoleskyderier specifikt for hver enkelt folkeskole i kommunen, har Helsingør Dagblad beskrevet.

Planerne rummer blandt andet oplysninger om hvor, der skal ringes hen, og hvem der skal gøre det, hvis der opstår en faretruende situation med for eksempel risiko for, at en bevæbnet person vil gå til angreb på elever og lærere.

Esbjergskoler dropper terrorøvelser

 I Esbjerg skulle eleverne have været gennem øvelser, der kunne forberede dem på en mulig terrorsituation, men efter pres fra forældre, valgte kommunen ikke at gennemføre de planlagte øvelser.