Specialundervisning
0   727

Også Handicapidrættens Videnscenter kæmper for sin fremtid

Handicapidrættens Videnscenter har netop fejret 20 års fødselsdag, men ligesom læsetjenesten Robobraille er centret alvorligt truet af lukning, fordi satspuljen skal fordeles på en ny måde. Derfor skal centret søge penge til konkrete projekter, men et videncenter har også brug for en stabil indtægt, siger lederen.

Siden åbningen i 1995 har Handicapidrættens Videnscenter primært fået finansieret sit arbejde af midler fra satspuljen og af tips- og lottomidler. I år drejer det sig om henholdsvis 5,2 og 1,6 millioner kroner.

I slutningen af 2014 besluttede et flertal i Folketinget imidlertid at lægge satspuljen om. I stedet for at tildele penge til navngivne organisationer vil politikerne afsætte penge til en indsats på særlige område. Omlægningen skyldes den såkaldte Zorning-sag, hvor daværende socialminister Annette Vilhelmsen (SF) i 2013 lovede Lisbeth Zornig en million kroner til hendes valgprojekt "Stemmer på kanten", inden ansøgningsfristen var udløbet.

Handicapidrættens Videnscenter

Handicapidrættens Videnscenter er en selvejende institution oprettet i 1995. Dansk Handicap Idræts-Forbund, Danske Handicaporganisationer og hjemstedskommunen Roskilde vælger bestyrelsen, og videnscentret er finansieret af staten via satsreguleringspuljen og tips- og lottomidlerne.

Handicapidrættens Videnscenter arbejder for, at mennesker med handicap får mulighed for at deltage i arbejdsliv, idræt og fritidsaktiviteter efter eget valg.

Videnscentret indsamler og bearbejder viden om tilpasset idræt og job og stiller den gratis til rådighed for enhver, som ønsker det.

Centret har:

  • Medarbejdere med stor faglig viden og praksiserfaring.
  • Bibliotek med omfattende samling af fagspecifikt materiale.
  • Stort nationalt og internationalt netværk.

Centret tilbyder:

  • Gratis rådgivning og vidensdeling.
  • Hjælp til at komme i job.
  • Samarbejde om idræts- og arbejdslivsprojekter.

Kilde: handivid.dk

"Vi er en ad de organisationer, der skal kigges på, og vi forventer, at vi enten får tildelt et varigt driftstilskud eller får at vide, at vi skal klare os selv. Hvis vi lander i den sidste bunke, må vi lukke, når vores igangværende projekter slutter", konstaterer Kristian Jensen, leder af Handicapidrættens Videnscenter.

Et videnscenter kan ikke alene finansieres af puljer

Artiklen fortsætter under banneret

Videnscentret har indstillet sig på, at det i højere grad skal puljefinansieres fra projekt til projekt. Men det er en fremgangsmåde, centret ikke passer til.

"Et videnscenter kan ikke alene finansieres af puljer. De giver typisk penge til at finde snævre løsninger på specifikke problemer, for eksempel unge under 30 år med særlige diagnoser. Men vi siger ikke nej til alle de mennesker, der søger råd hos os, selv om de ikke har den rigtige alder eller diagnose", siger Kristian Jensen.

Et videnscenter har brug for et driftstilskud for at stå til rådighed for de mennesker, der har et behov.

"Det kan være lærere, som har vanskeligt ved at inkludere en elev med funktionsnedsættelser i idræt eller i de 45 minutters bevægelse om dagen, som skolerne skal tilbyde. Eleven skal ikke sidde uden for, mens de andre i klassen har det sjovt, og vi sender ikke en faktura til skolen for at have givet et godt råd", siger Kristian Jensen.

EMU-portal kan give goodwill

Centerlederen forsøger at overbevise politikere på Christiansborg om, at centret fortsat skal have et årligt driftstilskud. Men han har ingen indikationer på, om det går den ene eller anden vej.

"Vi holder møder med politikere fra så vidt muligt alle partier og forsøger at gøre det begribeligt, at ikke alt kan finansieres gennem projektansøgninger", siger Kristian Jensen.

Han øjner en åbning, for i øjeblikket er videnscentret ved at lave beskrivelser til Undervisningsministeriets EMU-portal om, hvordan lærere kan inddrage elever med funktionsnedsættelser i undervisningen. Det er der ingen penge i, men det kan give goodwill.

"Med skolereformen og den stigende inklusion kan man ikke sige, at eleverne skal bevæge sig i løbet af dagen, og samtidig bede børn med funktionsnedsættelser om at sidde stille", siger Kristian Jensen.

Puljer passer sjældent til en tværsektoriel organisation

Centerlederen slår også på, at Handicapidrættens Videnscenter er et tværsektorielt tiltag, der får undervisnings-, beskæftigelses- og socialpolitik til at hænge sammen.

"Hvis en ung har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet, kan det skyldes fordomme. Det kan også være, at den unge ikke har haft et fritidsjob i sin skoletid, fordi han har været igennem mange operationer og derfor ikke kunne løbe med aviser eller ekspedere i en butik. Derfor kender han ikke arbejdsmarkedet. De barrierer kan vi hjælpe ham over ved at lave en skræddersyet løsning til ham, hvor vi binder uddannelse, job og fællesskabet i en idrætsforening sammen, så det ene område løfter det andet".

Det er svært at dumpe ned i en pulje, når man inddrager flere ministerielle områder i sin indsats, konstaterer Kristian Jensen.

"Det er det, der gør, at vi kan servicere mennesker med komplekse problemstillinger. Skræddersyede løsninger med uddannelse, job og idræt er vores speciale".

Krigsveteraner kan holde liv i centret i 2016

Indtil videre har Kulturministeriet fornyet bevillingen fra tips- og lottomidlerne på 1,6 millioner kroner et år frem.

"Den bevilling forventer vi at kunne beholde fremover, men hvis det er de eneste penge, vi kan få, bliver vi nødt til at sige nej tak. Vi kan ikke drive videnscentret på tilskud, der bevilges for et år ad gangen og nogle gange først med tre måneders tilbagevirkende kraft", siger Kristian Jensen.

Videnscentret har også fået en særlig bevilling på tre millioner kroner fra Beskæftigelsesministeriet til et projekt med krigsveteraner, der begynder i dette efterår og varer i hele 2016.

"Vi har klinikker i henholdsvis Aarhus og København, som behandler soldaterne for posttraumatisk stress, og man oplever, at de skal genbehandles, fordi kommunerne ikke hjælper dem med økonomi, bolig, familierelationer og et civilt job, så det kan komme videre i deres liv. Her er vi købt ind til at give den enkelte får en helhedsorienteret indsats", fortæller Kristian Jensen.

Danmark risikerer at miste vigtig viden på tre områder

Det er ikke første gang, at Handicapidrættens Videnscenter har været truet af lukning. Det samme var tilfældet i 2008. Men uden et driftstilskud lukker butikken, når veteranprojektet udløber i 2016, forudser centerlederen.

"Sandsynligheden for, at vi lukker, må være fifty-fifty. Det er det eneste, vi kan sige, når vi ikke kender ods for at overleve".

Hvis Handicapidrættens Videnscenter lukker, mister det danske samfund nyttig viden på tre områder, fremhæver Kristian Jensen.

"Det er viden om, hvordan man skaber mere lighed i deltagelse og dermed mindre ulighed i sundhed. Viden om, hvordan man skaber bedre inklusion i samfundsmæssige fællesskaber. Og viden om, hvordan man i praksis skræddersyr job til mennesker, så de kan være på arbejdsmarkedet i stedet for udenfor. Det påvirker alt sammen synet på mennesker med handicap, når folk oplever, at de kan bidrage, være gode kolleger og sjove venner".

"Vi har brugt 20 år på at samle viden og dokumentation, og hvis det går galt for os, vil vi gøre os store anstrengelser for at videreføre vores bibliotek i en eller anden form. Men det vil være i yderste nødstilfælde", siger Kristian Jensen.Danmark risikerer også at miste et specialbibliotek med offentligt udlån om, hvordan man praktisk inkluderer mennesker med funktionsnedsættelser i fællesskaber.

Mød nogle af de mennesker, centret har hjulpet

I anledning af den kritiske situation - og af 20 års jubilæet - har Handicapidrættens Videnscenter udgivet et hæfte om, hvad centret har beskæftiget sig med i de forgangne 20 år, og hvad centret gerne vil fremover. Desuden præsenterer hæftet en række af de mennesker, centret har arbejdet sammen med i løbet af årene.

Du kan se hæftet via linket til højre for artiklen.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.116 andre er allerede tilmeldt

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.027 andre er allerede tilmeldt