"Reformen mødte modstand fra lærerne, men du og dine ministerkolleger stod fast. Godt gået!" sagde departementschef i Finansministeriet Martin Præstegaard i sin afskedstale til Bjarne Corydon tidligere på sommeren.

Departementschef til Corydon om skolereform: "Godt gået"

Folkeskolereformen var det store slagnummer i departementschefens afskedstale til Bjarne Corydons i Finansministeriet tidligere på sommeren. Reformen var Corydons hjertebarn, fastslog departementschefen. "Folkeskolereformen mødte modstand fra lærerne, men du og dine ministerkolleger stod fast. Godt gået!" sagde han.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ja, ja, der var dømt sommerferie, men jeg måtte ind til byen den dag, da Bjarne Corydon skulle give stafetten videre til Claus Hjort Frederiksen. Ind til Finansministeriet, iført pressekort, blok, pen og smartphone.

Godt nok er jeg ikke økonomisk journalist, jeg er uddannelsesjournalist, men jeg havde mine anelser.

Og ganske rigtigt - folkeskolereformen var det store glansnummer i departementschefens afskedstale til Bjarne Corydon.

Han roste den afgående finansminister for handlekraft og for at have stået bag reformer og tiltag, der vil få stor betydning for landet i mange år fremover.

"Mest af alt folkeskolereformen", sagde Martin Præstegaard.

"Den er dit hjertebarn. Du har selv kaldt den for den vigtigste reform, som regeringen har gennemført. Den skal give mere og bedre undervisning til vores børn gennem en ny og anderledes måde at arbejde på", tilføjede han.

"Reformen mødte modstand fra lærerne, men du og dine ministerkolleger stod fast. Godt gået!" sagde departementschefen.

Dong-aktier og skolereform

Departementschefen nævnte også frasalget af Dong-aktier og et par andre markante ting, som Bjarne Corydon havde stået fadder til i sin ministertid, men det var skolereformen - hjertebarnet -, der skinnede i Martin Præstegaards tale.

"Du er ikke levebrødspolitiker"

Han roste desuden Bjarne Corydon for at følge op på reformerne. Det var ikke nok for Corydon at få reformerne igennem i Folketingssalen, han ville følge dem helt til dørs og sørge for, at de kom til at fungere ude i virkeligheden.

"Du er ikke levebrødspolitiker, du vil mere, du vil forandre, du vil gøre verden og Danmark til et bedre sted at leve", sagde Martin Præstegaard til en tydelig rørt Bjarne Corydon.

"Du er blevet kaldt 'Blå Bjarne', men du er en klar Socialdemokrat, som vil forandre Danmark og verden til det bedre", fastslog departementschefen.

Implementerings-kontoret: Corydons forlængede arm i Undervisnings-ministeriet

Nøgleordet for Corydon er mod

Nøgleordet i Bjarne Corydons tale til den nye finansminister, Claus Hjort Frederiksen, var: Mod. Corydon håbede, at også Claus Hjort Frederiksen vil have mod til at lægge sig ud med sit bagland og sit parti, sagde han. For landets skyld.

"Finansministeriet er nemlig ikke kun et økonomisk ministerium, som jeg ser det. Jeg kalder det et 'Fællesskabsministerium'. Et ministerium for hele Danmark, ikke bare for en interessegruppe", tilføjede Bjarne Corydon.

"I overtager en land, der er reformeret igennem", sagde han.

Hjort: "Vi er en lille mindretalsregering"

Claus Hjort Frederiksen kvitterede ved at sige, at han håbede, at han fremover vil komme til at arbejde sammen med Bjarne Corydon og Socialdemokraterne.

"Vi er en lille mindretalsregering", fastslog Claus Hjort Fredriksen.

Lettere rystet tog jeg tilbage til sommerferien og smed notesblokken ned i arbejdstasken. Sidder økonomerne og politologerne i Finansministeriet virkelig og bestemmer over skolen? Sidder de og gør sig kloge på skole og pædagogik og didaktik?

Nu er rapporten fra den store skiftedag i Finansministeriet i hvert fald skrevet. Finansministeren er ny, men departementschefen er den samme, og folkeskolereformen og lov 409 om lærernes arbejdstid består.

Lockout-departementschefen er nu i Nordea

Martin Præstegaard er i øvrigt også ganske ny. Han tiltrådte først i 2014 som departementschef i Finansministeriet. Han kom fra en stilling som økonomidirektør og stedfortrædende generaldirektør i DR.

Martin Præstegaards forgænger, David Hellemann, blev ansat som departementschef i Finansministeriet i 2010. Før dét var David Hellemann partner i konsulentvirksomheden McKinsey & Co.

Selv samme McKinsey & Co var i øvrigt hyret af Finansministeriet i perioden februar-juni 2014 til at hjælpe med at oprettet noget helt nyt i Undervisningsministeriet, et såkaldt implementeringskontor.

Kontoret skulle sørge for, at folkeskolereformen blev implementeret og har stadig det koordinerende ansvar for, at det sker. Kontoret skal rapportere til regeringens økonomiudvalg, hvor finansministeren sidder ved bordenden, indtil den 29. juni 2015 Bjarne Corydon, nu Claus Hjort Frederiksen. 

David Hellemann forlod Finansministeriet sommeren 2014 og er nu Nordeas direktør i Danmark.