Målstyring
17   1896

Kommuner og skoleledere kan kræve målstyret undervisning

Undervisningsministeriet dikterer ikke, hvordan lærerne skal undervise i folkeskolen, men kommuner og skoleledelse kan godt kræve at lærerne arbejder ud fra en læringsmålstyret tilgang til undervisningen, præciserer Undervisningsministeriet i et mailsvar til folkeskolen.dk

"Skolelederen har - inden for de mål og rammer, som kommunen udstikker og inden for de principper, der er fastlagt af skolebestyrelsen - den pædagogiske ledelse, herunder ansvaret for at sikre, at skolens lærere planlægger og tilrettelægger undervisningen, så den rummer udfordringer for alle elever. Dette betyder blandt andet, at skolelederen kan fastsætte de pædagogiske retningslinjer for organiseringen og tilrettelæggelsen, gennemførelsen og evalueringen af undervisningen, herunder arbejdet med en læringsmålstyret tilgang til undervisningen", oplyser ministeriet i svaret til folkeskolen.dk

Forvirring om krav til lærerne

Artiklen fortsætter under banneret

mailen fra ministeriet

Hermed et svar med en præcisering af vores oprindelige formulering ( se 2. afsnit):
 
Ja, kommunen og skoleledelsen kan kræve, at lærerne arbejder ud fra en læringsmålstyret tilgang til undervisningen. Skolelederen har - inden for de mål og rammer, som kommunen udstikker og inden for de principper, der er fastlagt af skolebestyrelsen - den pædagogiske ledelse, herunder ansvaret for at sikre, at skolens lærere planlægger og tilrettelægger undervisningen, så den rummer udfordringer for alle elever. Dette betyder blandt andet, at skolelederen kan fastsætte de pædagogiske retningslinjer for organiseringen og tilrettelæggelsen, gennemførelsen og evalueringen af undervisningen, herunder arbejdet med en læringsmålstyret tilgang til undervisningen.
 
Det er op til den enkelte lærer inden for de rammer, som kommunen og skolelederen udstikker, at vælge, hvordan han/hun ønsker at tilrettelægge undervisningen ud fra Fælles Mål, så den bedst muligt imødekommer elevernes forudsætninger.
 
Som led i folkeskoleaftalen om et fagligt løft af folkeskolen er Fælles Mål præciseret og forenklet, så elevernes læringsudbytte sættes tydeligere i centrum med henblik på at understøtte skolernes arbejde med læringsmålstyret undervisning. Det er således en central del af folkeskolereformen, at skolerne i højere grad arbejder ud fra læringsmål.
 
Lærerne skal gennemføre en undervisning, der lever op til Fælles Mål for faget. De forenklede Fælles Mål er formuleret som læringsmål, og lærerens undervisning skal have fokus på elevernes læringsudbytte. Lærerne skal endvidere i elevplanerne opstille individuelle læringsmål for den enkelte elev. Der er dog i lovgivningen ikke udtrykkeligt opstillet krav om, at skolerne skal arbejde med læringsmålstyret undervisning.

Som folkeskolen.dk beskrev i sidste uge, er læringsmålstyret undervisning ikke obligatorisk i den danske folkeskole. Ministeriet formulerer det sådan her:

"Læringsmålstyret undervisning er ikke obligatorisk. Det er op til den enkelte lærer at vælge, hvordan han/hun ønsker at tilrettelægge undervisningen ud fra Fælles Mål, så den bedst muligt imødekommer elevernes forudsætninger".

Det svar fik mange debattører på banen. Blandt andre fortalte Gitte Mailand Jensen, at lærerne i Odense skal arbejde med læringsmålsstyret undervisning. Og det fik igen hovedstyrelsesmedlem i DLF Niels Christian Sauer til at skrive, at ministeriets udmelding må betyde, at Odense overtræder loven.

Lovgivning stiller ikke krav om læringsmålstyret undervisning

Folkeskolen.dk har nu igen kontaktet ministeriet, der uddyber svaret.

"Det er op til den enkelte lærer inden for de rammer, som kommunen og skolelederen udstikker, at vælge, hvordan han/hun ønsker at tilrettelægge undervisningen ud fra Fælles Mål, så den bedst muligt imødekommer elevernes forudsætninger", står der i svaret.

"Som led i folkeskoleaftalen om et fagligt løft af folkeskolen er Fælles Mål præciseret og forenklet, så elevernes læringsudbytte sættes tydeligere i centrum med henblik på at understøtte skolernes arbejde med læringsmålstyret undervisning. Det er således en central del af folkeskolereformen, at skolerne i højere grad arbejder ud fra læringsmål".

"Lærerne skal gennemføre en undervisning, der lever op til Fælles Mål for faget. De forenklede Fælles Mål er formuleret som læringsmål, og lærerens undervisning skal have fokus på elevernes læringsudbytte. Lærerne skal endvidere i elevplanerne opstille individuelle læringsmål for den enkelte elev", skriver ministeriet, men: "Der er dog i lovgivningen ikke udtrykkeligt opstillet krav om, at skolerne skal arbejde med læringsmålstyret undervisning".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ