Målstyring
40   2806

Ministeriet: Læringsmålstyret undervisning er ikke obligatorisk

De nye, forenklede Fælles Mål gælder fra 1. august. Men er lærerne så også lovmæssigt forpligtet til at gå over til læringsmålstyret undervisning? Det har været et omdiskuteret spørgsmål blandt lærerne. Svaret er nej. Undervisningsministeriet dikterer ikke, hvordan lærere skal undervise i folkeskolen.

De nye, forenklede Fælles Mål træder i kraft 1. august. Men bliver læringsmålsstyret undervisning så også obligatorisk? Det spørgsmål er blevet diskuteret heftigt i debatten på folkeskolen.dk.

Nej, fastslår Undervisningsministeriet i en e-mail til folkeskolen.dk

Artiklen fortsætter under banneret

"Læringsmålstyret undervisning er ikke obligatorisk. Det er op til den enkelte lærer at vælge, hvordan han/hun ønsker at tilrettelægge undervisningen ud fra Fælles Mål, så den bedst muligt imødekommer elevernes forudsætninger", skriver ministeriet.

 "Undervisningsministeriet regulerer ikke undervisningsmetoder", tilføjer ministeriet.

De nationale kompetencemål (der afløser de tidligere trinmål) er obligatoriske. Og de nye færdigheds- og vidensmål er obligatoriske. Men Folketinget bestemmer altså ikke, hvordan du som lærer skal undervise dine elever.

Læringsmålstyret undervisning er frivillig

Så lærer Lasse Bak Sørensen har altså helt ret, når han i en debattråd på folkeskolen.dk skriver:

"DET ER FULDSTÆNDIG FRIVILLIGT, OM DU VIL LÆRINGSMÅLSTYRE DINE ELEVER!"

Lasse Bak Sørensen tilføjer:

"Det kunne være interessant, at få en kommentar til ovenstående udsagn fra Antorini eller nogle af de mange UCC-konsulenter, som har forsøgt at bilde lærerne ind, at læringsmålstyret undervisning er en del af skolereformen".

NYE FÆLLES MÅL

Fra det kommende skoleår er det de nye Forenklede Fælles Mål, der er gældende i den danske folkeskole. Men en række skoler og kommuner har besluttet at bruge de nye mål i skoleåret 14-15. Det gælder blandt andet hele Københavns Kommune, og Folkeskolens redaktion har derfor besøgt Utterslev Skole og fortæller i en række artikler om lærernes erfaringer med de nye Fælles Mål generelt og i de enkelte fag. 

Læs blandt andet: 

Dansk-elever kan mærke målene

Arbejdstiden er den største udfordring

Skærpet fokus i engelsk, men tiden rækker ikke 


Det er hermed gjort, og svaret fra ministeriet er altså klart: Der er ikke noget lovkrav om, at undervisningen skal være læringsmålstyret.

Et andet sted i debattråden skriver Lasse Bak Sørensen:

"Hvis højere magter påstår, at læringsmålstyret undervisning er lov, lyver de. Hvis de bruger deres magt til at gennemtvinge metoden, er der kun én mulighed: civil ulydighed".

Igen: Undervisningsministeriet oplyser altså, at læringsmålstyret undervisning ikke er obligatorisk.

 

 
  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ