Tidligere på året blev Anders Bondo og Michael Ziegler enige om en overenskomstaftale. Nu er de uenige om, hvordan arbejdstidspapiret, som er et bilag til aftalen, skal forstås.

DLF forbereder sag mod KL

Hvad betyder det, at lederen skal drøfte det forventede tidsforbrug til forberedelse med læreren? Svaret er Ziegler og Bondo rygende uenige om.

Publiceret

Overenskomstteksten

»I drøftelserne af opgaveoversigten, Underbilag 2.1 § 5, stk. 1og 2, indgår en drøftelse af det forventede tidsforbrug tilforberedelsen og de øvrige opgaver«.

Fra pkt. 3, Bilag 1.1 til aftale indgået mellem KL og LærernesCentralorganisation 15. februar 2015.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Spørgsmålet om tid og opgaver i overenskomsten fra forår 2015 er nu blevet årsag til en heftig strid mellem KL og DLF. De to parter har to forskellige udlægninger af, hvad der står i det papir om lærernes arbejdstid, som under navnet Bilag 1.1 er en del af den nye overenskomst. Uenigheden fører nu til, at Danmarks Lærerforening forbereder en fagretlig sag mod KL.

KL har sendt et brev til alle kommuner, hvor meldingen er, at når skolelederne drøfter opgaveoversigter med lærerne, er de ikke forpligtet til at sætte tid på det forventede omfang af lærernes opgaver - altså heller ikke tiden til forberedelse.

Formand for DLF Anders Bondo Christensen er lodret uenig i den fortolkning.

Han mener, at KL's udmelding klart er i strid med punkt 3 af de 15 punkter om arbejdstid, som indgår i Bilag 1.1.

»Vi synes, det står fuldstændigt klart i det, vi har aftalt. Der står, at man skal drøfte 'det forventede tidsforbrug til forberedelsesopgaven og de øvrige opgaver'. Derfor er det også absurd, at KL skriver ud til kommunerne, at 'det er opgaven, der er i fokus, og ikke tiden'«, siger Anders Bondo med henvisning til ordene i KL's brev.

Selvfølgelig skal leder og lærer drøfte tidsforbruget

Ziegler: Der skal ikke sættes timer på

KL's chefforhandler og borgmester i Høje-Taastrup, Michael Ziegler, har underskrevet brevet. Han siger:

»Det er selvfølgelig møgærgerligt, at vi er uenige om den overenskomst, som vi blev enige om for så kort tid siden. Det, uenigheden går på, er, om den konkret skal læses sådan, at når man har drøftelsen mellem leder og lærer om opgaveoversigten, skal man så sætte timer af til forberedelse, eller har man bare en drøftelse om, hvorvidt den samlede opgavemængde hænger fornuftigt sammen. Jeg har en klar opfattelse af, at der ikke skal sættes timer på«.

Lærerne mister tillid til KL

Anders Bondo mener, KL's udmelding sætter pres på lærernes tillid til deres arbejdsgiver.

»Lærerne skal kunne tage en seriøs drøftelse med lederen om, hvor meget tid der kunne bruges på at forberede undervisningen. Det er nødvendigt. Ellers har man ikke taget deres dagligdag alvorligt«, siger Anders Bondo. »Vi har i fællesskab med KL skrevet, at vi skal sikre størst mulig kvalitet i undervisningen, vi skal forbedre arbejdsmiljøet, og vi skal styrke den sociale kapital. Og det kræver, at man kan gå ind i en ordentlig drøftelse af skolelederens forventninger og de udfordringer, læreren står over for«.

Michael Ziegler er enig i, at det er vigtigt, at lærer og leder sammen forholder sig til, at læreren har mulighed for at løse de opgaver, der er rundt om undervisningen - herunder også mulighed for at forberede sig.

»Men vi synes ikke, det giver mening at gå ind og lave kasser af tid, som man havde i gamle dage, hvor man siger, at så er der så og så mange timer, der er sat af til det ene eller andet«.

Kredsformænd har sendt brev til KL

Anders Bondo mener ikke, at de medlemmer, der har stemt ja til overenskomsten, har købt katten i sækken.

»Jeg har heller ikke købt katten i sækken. Jeg har skrevet under på en aftale, hvor der i punkt 3 står, at i drøftelserne af opgaveoversigten 'indgår en drøftelse af det forventede tidsforbrug til forberedelsen og de øvrige opgaver'. Og det vil vi nu forfølge fagretligt. Men det er da absurd, at vi skal bede om at få en afgørelse af, om det, at læreren skal have en drøftelse af det forventede tidsforbrug til forberedelsen og de øvrige opgaver, betyder, at skolelederen skal fortælle læreren, hvor meget tid skolelederen forventer, at læreren skal bruge på forberedelsesopgaven«, siger Anders Bondo.

Kredsformændene i Danmarks Lærerforening mødte torsdag 28. maj for at drøfte udfordringerne. De sendte samlet et brev til KL's bestyrelse, hvori de opfordrer KL til at bakke op om punkt 3 i arbejdstidsbilaget. Anders Bondo håber, at KL ændrer mening, inden en fagretlig sag sættes i gang.

Fortsat lokale forhandlinger

KL understreger i brevet, at de står bag aftalen, derfor regner Anders Bondo ikke med, at en fagretlig sag vil få betydning for de kommuner og lærerkredse, som forhandler om at indgå en lokal aftale.

Han håber heller ikke, at lærerne, der i den kommende tid skal drøfte næste skoleårs opgaveoversigt med skolelederne, kommer til at mærke tvisten mellem kommunernes og lærernes forhandlere.

»Jeg kan ikke se, at der er nogen som helst grund til, at skolelederne ikke skulle drøfte med lærerne, hvor meget tid de forventer, at lærerne bruger på forberedelse. Det er sund fornuft, og det håber jeg får lov til at sejre«, siger Anders Bondo.

Powered by Labrador CMS