Slagelses lærere får individuel forberedelsestid

Tre arbejdstimer om ugen kan lærerne i Slagelse næste skoleår selv bestemme over. Det er et af de nye elementer i en fælles forståelse om lærernes arbejdstid som Slagelse Kommune, Lærerkreds og Skolelederforening er blevet enige om.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi gik efter en egentlig forpligtende aftale for alle skoler. Det lykkedes kun delvist. Vi prøvede at snakke balance mellem opgave og resurser. Vi har fået indskrevet, at arbejdstiden tilrettelægges, så der er balance mellem arbejdsopgaver og arbejdstid. Og så har vi givet lærerne mulighed for øget fleksibilitet", siger formand for Slagelse Lærerkreds Per Haugaard.

I Slagelse er der også i år en fælles forståelse, men i år har lærerne fuld tilstedeværelse på skolerne.

"Vi har fået blødt det op, så der står, at der er minimum 37 timers tilstedeværelse på skolen om ugen. Det vil sige, at lærerne har fået tre timer til individuel forberedelse og efterbehandling af undervisningen, som de kan placere, som de vil".

2014: Enighed om rammer for vikartimer og flex i Slagelse

Sikret tid til planlægning

Lærerne har derudover fået mulighed for at få hele dage til langtidsplanlægning af undervisningen.

"Lærerne har haft problemer med at nå den langsigtede planlægning, når der eksempelvis skulle laves prøvespørgsmål til de afsluttende prøver og arbejdes med elevplaner. Vi har 200 skoledage, så kan man på skolerne lave op til 215 arbejdsdage. Man skal på skolerne drøfte, hvor mange dage den enkelte lærer skal have. Men alle lærerne skal minimum have en undervisningsfri dag til planlægning", siger Per Haugaard.

Den fælles forståelse sikrer også tid til tillidsrepræsentanten og til arbejdsmiljørepræsentanten, og parterne har videreført en præcisering af, rammerne om vikartimer. 

"Tilfældigt opståede vikartimer læses efter aftale mellem leder og medarbejder. Såfremt opgaver ikke kan aflyses, medtages vikartimer i den samlede årsopgørelse", står der i forståelsen.

Flex- og fixtid driller

Også en fix- og flekstidsaftale bliver videreført dog med en enkelt formaning til skolerne om, at der skal være så lidt fix-tid, som muligt.

"Vi har oplevet at nogle skoleledere har været meget ambitiøse med fixtiden. Det vil sige, at der er lærere, der havde svært ved at flexe, hvis de havde arbejdet for meget. Vi har skrevet, at det er hensigtsmæssigt at aftale så lidt fixtid som muligt - eksempelvis, at det er skoletid plus fastlagte møder", siger han og håber, at det får betydning på skolerne.  

Skoleledere og kommune glad for fælles forståelse

Skolechef i Slagelse Per Kensø er glad for, at det er lykkes at få en fælles forståelse om lærernes arbejdstid.

"Vi har haft stor opmærksomhed på, at det kræver tid og omfattende dialog at gennemføre sådan en ændring. Det glæder mig, at vi i Slagelse Lærerkreds, Skolelederforeningen og Slagelse Kommune er enige om et forståelsespapir, som danner rammen for et samarbejde om at skabe størst mulig kvalitet i undervisningen og understøtte et godt arbejdsmiljø", lyder det fra Per Kensø i en pressemeddelelse.

Også formand for skolelederne i Slagelse Søren Ranthe er tilfreds med at der er opnået enighed mellem parterne.

"Noget af det væsentlige er, at der på skolerne skal være fokus på dialog og drøftelse omkring de overordnede principper og retningslinjer for arbejdstidens tilrettelæggelse".