Tysk
4   639

Danske afgangselever er for dårlige til tysk

Berlin er übercool, og Merkel og Thorning er i dag enige om det vigtige gode forhold. Alligevel var mundtlig tysk ved sidste års afgangsprøve det fag, der havde den laveste gennemsnitskarakter. Og det bliver ikke bedre af, at man fremover begynder undervisningen i 5. klasse, når man samtidig har skåret i timetallet for 8. og 9. klasserne, siger Tysklærerforeningens formand.

I dag besøger den tyske forbundskansler Angela Merkel Danmark. Heldigvis skal hun kun besøge dronningen, statsministeren og de studerende på Københavns Universitet. For havde hun taget et besøg i en dansk folkeskoleklasse, ville hun nok være nødt til at ty til engelsk for at kunne kommunikere med eleverne. Tysk er nemlig det fag i folkeskolen, som ved sidste mundtlige afgangsprøve i 2014 havde det laveste gennemsnit - nemlig 6.

"Vi kan ikke løbe fra, at eleverne - gennemsnitligt - ikke er gode nok til tysk. Der er meget dygtige klasser, særligt i Sønderjylland, men der er altså også nogle, der trækker gennemsnittet ned", siger formand for Tysklærerforeningen Flemming Nygaard.

Han mener, at årsagen er manglende tid til faget.

Tysk, fransk og engelsk i reformen

Med reformen skal eleverne have engelsk fra 1. klasse, mens fransk/tysk er blevet obligatorisk fra 5. klasse.

Engelsk fik samlet to ekstra lektioner - én i 1. klasse og én i 2. klasse. 

Andet fremmedsprog (tysk eller fransk) har fået én lektion i 5. klasse og to i 6. klasse. Til gengæld røg der en lektion i 8. og i 9. klasse.

"Jeg har løftet pegefingeren flere gange over for undervisningsministeren og uddannelsesudvalget, og jeg gør det gerne igen. Det er udmærket, at vi nu skal starte med undervisningen i 5. klasse, men det er fatalt, at man har taget timerne fra 7. og 8. klasse. Eleverne mangler simpelthen afpudsningen i 9. klasse. Og det bekymrer mig virkelig, for hvis de ikke er gode til faget i 9., så vælger de heller ikke at gå videre med faget i gymnasiet".

Artiklen fortsætter under banneret

Få fortsætter med tysk i videre uddannelse

Flemming Nygaards forudsigelse ser ud til allerede at holde stik. I øjeblikket vælger halvdelen af eleverne på hhx og det almene gymnasium tysk de to første år, men kun 10 procent fortsætter med faget på højniveau. Og heller ikke på universiteterne er der rift om pladserne på tyskstudiet - uagtet at erhvervslivet igen og igen råber på tyskkyndig arbejdskraft.

Flemming Nygaard undrer sig over, at der i reformen blev giver ekstra lektioner til engelsk, men ikke til tysk og fransk.

"Det er som at forgylde håndtagene på drengetoiletterne. Engelsk er ikke noget nødlidende fag Det er til gengæld tysk".

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
823 andre er allerede tilmeldt