Mogens Lykketoft var overordnet enig i de unges ønsker.

Elever fortæller Lykketoft om en bedre verden

Femten 15-årige mødtes i går eftermiddag med formand for FN's generalforsamling Mogens Lykketoft for at præsentere han for deres 15 ønsker til en bedre verden. Ønskerne tager han med til generalforsamlingen i New York til efteråret.

Publiceret

De unges 15 ønsker

MILJØ
Stop global opvarmning
Stop forurening
Naturbevaring
Alternative energikilder
Klimavenlig fødevareindustri

ØKONOMI
Mad og rent drikkevand
Gratis lægehjælp til alle
Gratis skole til alle
Bekæmpe global fattigdom
Flere penge til flygtninge

SOCIALE FORHOLD
Alle skal have adgang til lægehjælp
Alle skal have en god skolegang
Ligestilling af alle former skal opretholdes i alle lande
Demokrati i alle lande
Udrydde ekstrem fattigdom

Efter den seriøse del, måtte der tages Mogens-selfies.
"Jeg synes, det er en skam, at vi ikke har diskuteret de her spørgsmål i samfundsfag, så jeg vil helt klart tage dem med tilbage til min lærer og høre, om vi ikke kan snakke om dem i timerne", siger 14-årige Cannie Krejlund fra Husum Skole.
"Engang imellem skal vi voksne klappe i, slå ørerne ud og lytte til de unge, som har så meget vigtigt på hjertet", lød det fra Mimi Jakobsen.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Til september skal FN vedtage nye verdensmål, som skal gælde frem til 2030, og i december afholder FN klimatopmøde. Forud for det kører Den globale bevægelse en kampagne i mere end 50 lande, støttet af over 1.000 organisationer. I Danmark har Red Barnet valgt at kalde kampagnen Verdens Vigtigste år.

Som en del af den kampagne mødtes femten 15-årige skoleelever i går den 15. januar kl 15.15 med folketingets formand Mogens Lykketoft. Her præsenterede de deres 15 ønsker for en bedre verden.

Mogens var helt nede på jorden 

Eleverne havde diskuteret sig frem til ønskerne inddelt i tre grupper - socialt, økonomisk og miljø. Efter et sidste struktureringsmøde kl. 14 på Riccos Kaffebar gik de unge mod Borgen for først at møde Red Barnets generalsekretær Mimi Jakobsen, og derefter fortsætte til Folketingets formand Mogens Lykketoft.

Cannie Krejlund fra 8.b på Husum Skole var tydeligt begejejstret efter mødet

"Det er gået rigtigt godt. Det var fedt! Og jeg synes, vi gjorde det rigtigt godt. Vi var meget nervøse inden. Men Mogens var meget mere nede på jorden, end jeg havde regnet med. Han lyttede, og vi havde en meget spændende diskussion med ham om ønskerne".

Cannie var i den sociale gruppe og var derfor med til at præsentere ønsker om god skolegang for alle, adgang til lægehjælp, ligestilling, demokrati og udryddelse af ekstrem fattigdom.

"Jeg synes alle ønskerne er vigtige, og de hænger jo meget sammen. Det er vigtigt med en god skolegang, men det kan man jo ikke få uden et godt helbred. Og lighed er også vigtigt, for vi er jo alle de samme, det er bare farven på huden, der er forskellig", siger Cannie.

De unge bliver mest påvirkede af FN's beslutninger

De unge diskuterede punkterne med Mogens Lykketoft, som var enig i dem alle, men ifølge Cannie påpegede, at demokrati i alle lande nok ikke kommer til at ske, fx vil Kina nok være imod. Mogens Lykketoft viste også de unge et billede af ham selv, da han var 15 og fortalte, at han også allerede dengang havde ønsket at gøre noget ved verdens problemer.

Mogens Lykketoft skal lede FN's generalforsamling i New York, når der skal vedtages nye verdensmål i september, og han har lovet at tage elevernes ønsker med.

Red Barnets generalsekretær, Mimi Jakobsen, glæder sig over, at der bliver lyttet til de unge.

"Det er netop de unge, der bliver allermest påvirket af de beslutninger, som politikerne skal træffe i år. De 15-årige blev født, da de første verdensmål blev vedtaget i 2000, og de vil være voksne og klar til at overtage verden, når de næste udløber i 2030. De 15-årige ved allerbedst, hvilken verden de ønsker sig til den tid. Derfor er det så godt, at de får mulighed for at hjælpe politikerne med at leve op til det store ansvar, der ligger på deres skuldre i 2015", siger hun.

De femten elever er ikke alene om at få mulighed for at påvirke deres politikere. I Norge mødes 15 unge med statsminister Erna Solberg, i New York mødes 15-årige med FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, og i Storbritannien mødes 15-årige med premierminister David Cameron. Formålet er at råbe verdens ledere op og sende en klar opfordring til dem om at blive enige om at mindske ulighed, forebygge farlige klimaforandringer og afskaffe fattigdom.

Spørgsmålene skal med tilbage til samfundsfagstimerne

Efter seancen var nervøsiteten overstået, og så var det tid til billeder

"Vi tog allesammen selfies med Mogens - så unge er vi", griner Cannie Krejlund.

Hun ærgrer sig over, at hendes klasse ikke har diskuteret de samme vigtige spørgsmål i samfundsfag. Så hun vil helt klart tage dagens oplevelser med tilbage til sin lærer og opfordre til, at de tager det op i timerne.

"Jeg har fået helt vildt meget ud af det. Det var meget lærerigt. Jeg har lært meget af at møde Mogens og diskutere".

Så meget, at hun ligefrem kunne forestille sig at blive politiker?

"Uha. Ja, det kunne jeg faktisk. Det havde jeg ellers ikke planer om. Men jeg synes politik er virkelig spændende!".

Læs mere

Red Barnet