Tysk
0   639

Forslag i Tønder: Meget mere og meget tidligere tysk i skolen

Et enigt børn- og skoleudvalg i Tønder vil satse stort på tysk i skolen. Eleverne skal undervises i sproget allerede fra børnehaveklassen. Tysklærerforeningens formand er begejstret for idéen, som vil give tønderelever 210 ekstra tysktimer i løbet af deres skoletid.

Kommunen grænser op til det store land mod syd, og børn- og skoleudvalget mener, at en satsning på tysk vil være en stor gevinst på flere måder. 

"Med Tyskland liggende lige uden for døren er det naturligt, at vores børn får størst mulig indsigt i tysk sprog og kultur. Det vil få betydning både for de unge selv og for erhvervsudviklingen", siger udvalgets formand, Henrik Mehlsen i en pressemeddelelse. 

Forslaget fra udvalget går på, at eleverne i de første tre år skal have tysk som en integreret del af den almindelige undervisning. Sproget vil altså ikke være skemalagt før 3. og 4. klasse, hvor eleverne skal have én ugentlig lektion.

I 5. og 6. klasse får eleverne yderligere en ugentlig tysklektion ud over de tysktimer, som ministeriet vejledende lægger op til den med skolereformen. De ekstra timer i 5. og 6. klasse tages fra den understøttende undervisning, så eleverne skal ikke gå længere i skole. Der bliver ingen ekstra tysktimer i udskolingen.

Artiklen fortsætter under banneret

"Med tysk hele grundskoleforløbet igennem vil de unge blive klædt godt på til at begå sig sprogligt og kulturelt. Det vil styrke deres muligheder både nu i forhold til venskaber og senere i livet i forhold til job- og karrieremuligheder", mener Henrik Mehlsen.

Pædagogisk personale skal klædes på

Børn- og skoleudvalget har også tænkt ekstra uddannelse af lærere og pædagoger ind i forslaget. 

"Der er virkelig tale om en massiv satsning på tysk. Det giver selvfølgelig udfordringer, ikke mindst for lærere og pædagoger. Derfor er vi meget opmærksomme på behovet for kompetenceudvikling. Alle skal føle sig klædt godt på til opgaven", siger Henrik Mehlsen.

Forslaget skal nu igennem kommunens økonomiudvalg og kommunalbestyrelsen.

Tyskforening: Tønder har fat i den lange ende

Tysklærerforeningens formand er udelt begejstret over udsigten til mere og tidligere tyskundervisning.

"Der skal ikke herske tvivl om, at Tønder Kommune her har fat i den lange ende. Det er et enestående tiltag med tysk lige fra børnehaveklassen, og det fremgår tydeligt, at Tønder Kommune har forstået, at det tager tid at lære et fremmedsprog", siger Flemming Nygaard og tilføjer, at forskningsresultater viser, at tidspunktet for begyndelse af sprogindlæring er vigtig.

"Jo før jo bedre. Eksempelvis falder elevernes evne til tilegnelse af sprogrytme og intonation fra 10-årsalderen", siger han.

Flemming Nygaard mener, at børn- og skoleudvalget rammer rigtigt med timetallet i forslaget til mere tysk.

"Det ser ud til, at den struktur, Tønder Kommune har valgt i grundskoleforløbet, er rigtig også hvad timetal angår. Det tager tid at tilegne sig et fremmedsprog, og her er antallet af timer vigtigt", siger han og håber på en domino-effekt.

"Lad os håbe, at Tøndertiltaget kommer til at danne skole i andre kommuner."


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
888 andre er allerede tilmeldt

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
588 andre er allerede tilmeldt