Fysisk arbejdsmiljø
0   627

To partier fremsætter forslag om bedre indeklima i skolerne

Enhedslisten og Dansk Folkeparti har uafhængigt af hinanden fremsat to forslag til folketingsbeslutning om bedre indeklima i folkeskolen. Begge nævner resultaterne fra Masseeksperimentet 2014, der viste, for højt CO2-indhold i luften på mere end halvdelen af skolerne. Forskning viser, at dårlig luft hæmmer indlæring.

Dansk Folkeparti fremsatte tirsdag forslaget, der opfordrer regeringen til "at lave en indeklimaplan sammen med KL, så kommunerne bliver forpligtet til at medtænke indeklima, når kommunerne renoverer skoler, og at undersøge om Danmark bør følge i Norges og Sveriges fodspor og lave konkret lovgivning om automatisk og mekanisk ventilation på skolerne".

Enhedslisten fremsatte 20. november forslag om, at regeringen, i forbindelse med tankerne om at børnene skal lære mest muligt, bør få kommunerne til at undersøge, om de overholder lovens krav om luftkvalitet i undervisningslokalerne, og hvis kommunen ikke overholder bestemmelserne, så pålægge den at udfærdige en handleplan og få bragt indeklimaforholdene i orden. Forslaget nævner, at regeringen bør overveje om det krav til CO2 på højst 1.000 ppm, som er gældende for nybyggede undervisningslokaler, bliver gennemført i alle lokaler inden 2016. Også Enhedslisten fremhæver de bedre forhold i Norge og Sverige.

Artiklen fortsætter under banneret

 

Værre på 5 år

Begge forslag fortæller om resultaterne fra Masseeksperimentet, der fandt sted i september og er et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Dansk Naturvidenskabsfestival . Eleverne undersøgte deres skoler og målte CO2-indholdet i indeluften. Målingerne viste, at der var tung og dårlig luft på 6 af 10 skoler.

 

Masseeksperimentet 2014

Hvert år i uge 39 foregår Masseeksperimentet på en række skoler. Eleverne hjælper forskere med at foretage kontrollerede forsøg, og forskerne får dermed et stort materiale, som de kan undersøge. Tidligere har Masseeksperimentet handlet om bakterier i drikkevandet, støj i skolen, smagssans, hudtyper og solcreme, sund mad og koncentrationsevne samt elevernes skolevej. I 2009 var det om indeklima, skimmelsvampe og koncentration af kuldioxid i luften ligesom i år. Dengang viste forskningsresultaterne, at der var for dårlig luft på 56 procent af skolerne.

Omkring 1000 klasser fra 0. til 3.g kan deltage i eksperimentet.

Det er Danish Sciencefactory, der står bag Masseeksperimentet, som er en del af Dansk Naturfagsfestival i uge 39.

En tilsvarende undersøgelse fra Masseeksperimentet 2009 havde lidt bedre resultater. Professor Geo Clausen fra DTU Byg, der har været med i begge undersøgelser, kommenterede, at resultaterne viste, at indeluften i klasselokalerne faktisk er blevet værre på de 5 år.

"Jeg er meget ærgerlig over, at indeklimaet i danske klasselokaler stadig er så ringe. I over halvdelen af lokalerne er grænseværdien over Arbejdstilsynets anbefalede grænse. Det er foruroligende, fordi vi ved, at dårlig luft ikke alene påvirker elevernes trivsel, men også deres præstationer blandt andet ved de nationale test", sagde Geo Clausen efter undersøgelserne.

"Kan vi være det bekendt?" spørger Enhedslistens Lars Dohn og Rosa Lund i deres fremsættelse af forslag til folketingsbeslutning.

Dansk Folkeparti skriver i bemærkningerne til sit forslag: "En forbedring af indeklimaet kan have stor positiv effekt på trivsel, koncentrationsevne og indlæring hos eleverne og omfanget af sygefravær hos elever og lærere. Et dårligt indeklima kan medvirke til ringere uddannelsesforløb og på sigt afledte samfundsøkonomiske konsekvenser og udgifter".

Behandlingen af de to forslag er endnu ikke datosat. Måske bliver forslagene behandlet samlet, og det er sandsynligt, at det først sker i det nye år.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ