Frederikshavn Kommune
0   443

Skimmelsvamp: Dårligt indeklima skyld i daglige sygemeldinger

Hovedpine, kvalme og opkast er de værste symptomer på dårligt indeklima blandt Nordstjerneskolens personale. Bygherren har erkendt ventilationsproblemer, og en uvildig arbejdsmiljøekspert er involveret.

Skimmelsvamp er årsag til indeklimaproblemer  

Efter Folkeskolens deadline er årsagen til Nordstjerneskolens indeklimaproblemer blevet klarlagt af firmaet Arbejdsmiljøeksperten. Der er tale om skimmelsvamp, der har vokset bag de lydregulerende vægplader på den nye skole. Støv og fugt fra byggeprocessen kan have givet aflejringer i ventilationskanalerne og partikler herfra kan med ventilationsluften være blevet blæst ind i lokalerne, står der som forklaring på skolens hjemmeside. Fra næste uge vil pladerne blive taget ned, og der vil blive gjort rent bag ved dem. Pladerne skal genmonteres på afstandsklodser, så der fremover bliver tilstrækkelig ventilation bag pladerne. Et specialfirma står for rensningen af de kanaler, der har aflejringer. 

http://ny-skole-frederikshavn.skoleporten.dk/sp

 

Siden skolestart i år og frem til oktober har Nordstjerneskolen haft op til otte-ti sygemeldinger dagligt blandt personalet. Også enkelte elever er syge. Symptomerne er blandt andet hovedpine, træthed, kvalme og opkast. Indtil videre er indeklimaproblemerne ikke fundet, men ventilationsanlægget har været indstillet forkert, og det er måske en del af forklaringen. Dog er CO2-værdierne ikke særligt høje, så en uvildig arbejdsmiljøekspert er sat på sagen.

Artiklen fortsætter under banneret

Tidligere havde skolen kun omkring to-tre sygemeldte om dagen, men bare til slutningen af september har tillidsrepræsentant Søren Frost været involveret i to-tre skåneaftaler for lærere på skolen. De har fået lov til at gå hjem, når de begyndte at kunne mærke symptomerne.

»Bygherren har påtaget sig et ansvar i forhold til ventilationen og den luft, der bliver blæst ind i lokalerne. Nu bliver der målt på CO2, luftfugtighed og støj. Noget er der jo galt, når så mange mærker indeklimaproblemer. Det bliver så ikke bedre af, at lærerne nu har hele deres arbejdstid på skolen«, siger Søren Frost.

»Alle skolens tillidsvalgte er glade for, at man nu efter langvarigt pres fra personalet arbejder på at ændre indeklimaforholdene på skolen. Desværre har skolens indeklima været med til at fjerne fokus fra dét, det egentlig handler om, nemlig elevernes undervisning. Vi har en skole, som på mange måder er fantastisk, det skal vi også have indeklimaet til at blive, så vi kan nedbringe sygemeldingerne«.

Skolen vandt ellers i 2013 Nohr-Cons pris for bedste skolebyggeri blandt andet på grund af et stærkt fokus på bæredygtighed i byggeriet. Nohr-Con er en dansk virksomhed, der udbyder konferencer og studieture om offentligt byggeri.

SERIE

Folkeskolen følger hverdagen på to skoler i dette skoleår. Det er Trongårdsskolen i Lyngby-Taarbæk og Nordstjerneskolen i Frederikshavn.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ